ZGOŠČENKA

Zimzelenčke so preoblekli v viže

Objavljeno 06. november 2015 16.58 | Posodobljeno 06. november 2015 17.00 | Piše: Mojca Marot

Ansambel Šepet je sodeloval v Mladih zvezdah Rakete, po dobrih dveh letih so tik pred izidom prve zgoščenke.

Ansambla Šepet in Smeh v studiu. So se bolj smejali kot šepetali. Foto: osebni arhiv

Med iskrenimi ljudmi, Ko boš prišla na Bled in Ljubi ljubi so naslovi treh najbolj znanih slovenskih zimzelenih popevk, ki jih je svojemu žanru prilagodil ansambel Šepet iz Šaleške doline. Pred kakšnima dvema letoma so v narodno-zabavno vižo preoblekli tudi pesem Kako sva si različna, ki jo v originalu pojeta Neca Falk in Alfi Nipič. Kjer koli so to priredbo zaigrali, so bili ljudje nad njo navdušeni.

Tudi zato so se člani ansambla Šepet odločili, da še nekaj zimzelenih popevk preoblečejo v narodno-zabavne viže, ki so jih zbrali tudi na prvi samostojni zgoščenki, na kateri pa je polovica njihovih avtorskih narodno-zabavnih skladb. Prvo zgoščenko bodo predstavili na koncertu to nedeljo ob 16.30 v velenjskem Kulturnem domu, kjer jim bodo družbo delali ansambli Smeh, Golte, Slovenski zvoki, Naveza, Pogum, Orkester glasbene šole Goličnik, zapeli in zaigrali pa bodo tudi Romana Cafuta, Dani Avbreht in Boris Jelenko ter Alen Ojcinger, eden najboljših baritonistov.

Ansambel Šepet sestavlja pet članov. Zadnji, ki se je pridružil mladim glasbenikom, pa je Robert Goličnik, odličen harmonikar, ki je na sceni že več kot četrt stoletja in je bil in je še mentor številnim mladim ansamblom. Tudi sam je imel pred leti ansambel Roberta Goličnika s prijatelji, a je nehal delovati leta 2006. Od leta 1998 vodi tudi zasebni glasbeni center Goličnik, v katerem se kalijo številni mladi glasbeniki, nekaj je tudi članov orkestra glasbene šole Goličnik. Trenutno je Robert najmlajši član ansambla Šepet. A seveda le po stažu, saj v ansamblu že igra njegov sin Aljaž Goličnik, ob njem pa so še Rok Sedovnik, Nace Grudnik in pevka Lara Voler. »Že prej sem bil njihov mentor, ko pa se nikakor niso mogli poenotiti, koga bi vzeli medse kot petega člana, so mi predlagali, naj bom to kar jaz, ker tudi najbolje poznam njihovo glasbo. Tako sem se ansamblu pridružil kot pevec in harmonikar,« pravi Robert Goličnik.

Do danes so se šepetovci udeležili kar več glasbenih festivalov, med drugim so bili letos v Števerjanu. Prelomnica v delovanju pa je bila zagotovo ta, da so pred dobrima dvema letoma sodelovali v oddaji Mlade zvezde Rakete, ki jo je na Planet TV vodil Boštjan Romih. V finalu so zasedli odlično tretje mesto, a so tekmovali le mlajši od 16 let, saj so bila takšna pravila. Harmonikar Rok je bil žal prestar, zato so si za to vlogo izposodili prijatelja, harmonikarja Jako Britovška. In kako se Robert Goličnik počuti med samimi mladimi? »Vsekakor je fajn. V karieri sem doživel marsikaj, veliko dobrega, primerilo pa se je tudi kaj nerodnega. A če bi bil še enkrat mlad, bi šel po isti poti,« pravi Goličnik, ki ima prostore svojega glasbenega centra v gasilskem domu v Škalah, a so po petih letih že pretesni za vse, ki se želijo glasbeno izpopolnjevati. Je pa ansambel Šepet zagotovo nekoliko drugačen od drugih ravno zaradi zimzelenih melodij, ki jih preigravajo, vmes pa se znajdejo tudi dalmatinske, zabavne in narodno-zabavne viže. Nekaj na novi zgoščenki jih je prispeval avtor Igor Pirkovič. »Dejstvo je, da ima narodno-zabavna glasba danes veliko več privržencev kot nekoč. To se vidi že na veselicah, na katere so pred leti hodili le starejši, danes pa je tam vedno več mladih,« pravi Goličnik. In pribije, da se tudi zato počuti še kako mlad.

Deli s prijatelji