VEČNA GLASBA

Za legendami ostajajo viže

Objavljeno 11. november 2015 17.22 | Posodobljeno 11. november 2015 17.24 | Piše: Mojca Marot

Glasbenikov, ki so pustili pečat in jih ni več med nami, je veliko, njihova glasba pa ostaja.

Tine Stare

Letošnje leto bo zapisano v zgodovino tudi zaradi smrti legende narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika. Pred enim letom smo se poslovili od Toneta Štritofa, enega od fantov s Praprotna, septembra pa so minila že štiri leta od smrti Lojzeta Slaka. Tri leta so pretekla od slovesa harmonikarja Tineta Stareta. Odšlo pa je še mnogo drugih.

Več kot tisoč skladb bratov Avsenik

Dan spomina je pravšnji, da se spomnimo tudi na naše znane glasbenike, ki so v narodno-zabavni glasbi pustili neizbrisen pečat. Še svež je spomin na slovo legende Slavka Avsenika, ki je ustvarjal z bratom Vilkom Ovsenikom. Bila sta tandem, ki je zaslužen, da danes Slovenijo, njuno kvintetovsko glasbo, ki sta jo izumila, in vasico Begunje na Gorenjskem poznajo po vsem svetu. Ustvarila sta več kot tisoč skladb. Številne so tako znane, da so že skoraj ponarodele, kraljica vseh pa je seveda polka Na Golici, ki jo je Slavko spisal pred točno 60 leti, do danes pa je doživela kar 600 priredb in je tudi največkrat predvajana inštrumentalna skladba na svetu. Slavka je harmonika prevzela že kot šestletnega fantiča, 1953. pa je z bratom Vilkom ustanovil Gorenjski kvartet. Zasedba se je pozneje razširila v kvintet in se preimenovala v Ansambel bratov Avsenik. Nekatere viže še niso niti posnete, njegovo glasbeno pot pa nadaljuje vnuk Sašo Avsenik s svojim ansamblom.

Aprila letos je preminil tudi Janez Kalan, dolgoletni pevec Fantov s Praprotna in član Ansambla Lojzeta Slaka, ki je bil Lojzetova poročna priča in bratranec prav tako že pokojnega pevca Jožeta Šifrarja. Pred dnevi, natančneje 19. oktobra, je minilo eno leto od slovesa Toneta Štritofa, še enega od Slakovih fantov, od smrti godca vseh godcev Lojzeta Slaka pa so septembra, kot omenjeno, minila štiri leta. A Avsenika in Slaka uvrščamo med največje glasbene legende, in tudi nekatere Slakove viže so tako priljubljene, da so že kar ponarodele. Skoraj ni koncerta, na katerem ne bi slišali ene ali druge, Slakove melodije pa so še posebno priljubljene v teh dneh, ko v kleteh vre mošt, saj jih mnogo opeva prav vinsko trto, ki jo je oboževal tudi Slak, znan po tem, da je diatonično harmoniko izpopolnil z dodatnim, šestim gumbom.

Oktobra pred tremi leti se je v 58. letu poslovil harmonikar Tine Stare, Domžalčan, ki je imel istoimenski ansambel, za katerega je pisal skladbe in besedila. Več kot 30 viž je položil v glasbeno zakladnico, med njimi so bolj znane Triglav nas vabi, Grenki spomini, Leta bežijo, Srčni nemir, Preljuba deklica. Zadnjo so nedavno priredili člani ansambla Svetlin in tako živi naprej v novi preobleki.

Glasbenikov, ki so pustili pečat in jih ni več med nami, je še veliko, toda vseh ni mogoče našteti. A za mnogimi so ostale viže, ki jih danes poustvarjajo mlajši glasbeniki, in se bodo ohranile tudi za prihodnje rodove.

Deli s prijatelji