V VOJSKI

VIDEO: Spopad harmonikarjev v kultni uspešnici

Objavljeno 12. december 2017 17.51 | Posodobljeno 12. december 2017 17.51 | Piše: Mojca Marot

Mihi Debevcu na diatonični harmoniki se je pridružil Dejan Kušer na klasični. Predstavljata se s priredbo svetovno znane legendarne skladbe In The Army Now.

Duo Spopad harmonik tokrat sestavljata harmonikarja Miha Debevec in Dejan Kušer. Foto: osebni arhiv

Harmonikarja Miha Debevec in Dejan Kušer te dni premierno predstavljata priredbo kultne uspešnice In The Army Now legendarne rockovske zasedbe Status Quo. Gre za domiselno različico skladbe v izvedbi dua harmonik, katere avtor je Miha Debevec, videospot zanjo pa je nastal pod režisersko taktirko Bojana Brajkoviča (Produkcija Videoglava).

Miha, ki ostaja zvest diatonični harmoniki in se je v preteklosti v duetu spopadal s Tomažem Rožancem, je tokrat k sodelovanju povabil Dejana Kušerja s klasično harmoniko. Naj spomnimo, da je Debevec večkratni absolutni zmagovalec nekaterih najprestižnejših tekmovanj v igranju na diatonično harmoniko doma in po svetu. Dejan Kušer, ki harmoniko poučuje na glasbeni šoli v Celju, je pred dvema letoma magistriral na ljubljanski akademiji za glasbo, v času izobraževanja pa je imel čast nabirati znanje pri številnih vrhunskih tujih in domačih glasbenih pedagogih, med katerimi naj omenimo Tomaža Gučka, Luko Juharta, Primoža Parovela in Klemena Lebna.

Miha in Dejan dosegata svoj prepoznavni glasbeni izraz z občuteno interpretacijo in virtuoznim obvladovanjem vsak svojega glasbila. Od drugih ustvarjalcev se razlikujeta zlasti po tem, da se njun izvajalski opus ne omejuje le na preproste narodno-zabavne in ljudske skladbe, kar je značilno predvsem za diatonično harmoniko, ampak glasba prerašča tudi v druge, za ti dve glasbili zahtevnejše glasbene zvrsti. Poseben pomen dajeta kakovostnim aranžmajem in izvirnim, unikatnim idejam, ki jih vnašata v svoj ustvarjalni proces. Z združitvijo obeh vrst harmonik, torej diatonične in klasične, pa so postale glasbene možnosti tako rekoč neomejene. Njun opus obsega priredbe tako klasičnih kot popularnih skladb pa tudi etno glasbe.

Omenimo še, da je Miha Debevec pred dvema letoma prav tako posnel priredbo svetovno znane uspešnice skupine Eurythmics Sweet dreams, po naše Sladke sanje. Priredba je bila unikatna že zato, ker jo je odigral z diatonično harmoniko ob spremljavi drugih glasbil, od baritona, roga, zvončkov, violine, viole do čela. V videospotu pa je Miha spominjal na Malega princa, ki se je odlično počutil v družbi raznih živali, na ta način pa se je realnost prepletala s sanjskim svetom. 

Deli s prijatelji