GROB NA KARIBIH

VIDEO: Poslednje slovo: stotisoči na sprevodu rockerja

Objavljeno 10. december 2017 09.37 | Posodobljeno 10. december 2017 09.40 | Piše: STA, K. K.

Kakih 1500 policistov je varovalo slovo od »slabega fanta.«

PARIZ Več sto tisoč Francozov se je včeraj na Elizejskih poljanah v Parizu na zadnji poti poklonilo francoskemu glasbeniku Johnnyju Hallydayu, ki je v starosti 74 let umrl v sredo. Kot poudarja francoska tiskovna agencija AFP, so se čustveno poslovili od francoske kulturne ikone, pevca, ki je Francijo naučil rocka.

Slovo od »slabega fanta«

Na znameniti aveniji Elizejske poljane, kjer je mrliški voz začel svojo pot, se je po navedbah tamkajšnje policije zbralo med 800.000 in milijon ljudi. Do cerkve sv. Marije Magdalene, kjer je nato potekal cerkveni obred, ga je med drugim spremilo tudi 700 motoristov na motorjih Harley Davidson, ki so se s tem poklonili njegovi podobi »slabega fanta«, motorista v črnem usnjenem suknjiču.

Mediji poročajo, da je bil sprevod, ki ga je varovalo 1500 policistov, eden največjih pogrebnih obredov po smrti priljubljene francoske šansonjerke Edith Piaf leta 1963.

V sprevodu tudi predsednik

Obreda v cerkvi so se ob svojcih med 1200 povabljenci udeležili tudi francoski predsednik Emmanuel Macron s soprogo in bivši predsednik Nicolas Sarkozy ter številne osebnosti iz filmskega in glasbenega sveta. Žalostno novico o zvezdnikovi smrti, ki je bil znan kot francoski Elvis Presley, je v sredo sporočila njegova žena Laeticia Hallyday. Glasbenik je sicer že marca razkril, da boleha za rakom na pljučih in se je zaradi zdravljenja umaknil z odrov.

Hallyday je z rock 'n' roll glasbo v 50. letih minulega stoletja posegel v tradicijo francoskih šansonov. V svoji karieri je prodal več kot 100 milijonov albumov, imel 181 turnej in pogosto razprodal koncerte. Francoske televizije so neposredno prenašale dogodek.

Grob na Karibih

Hallyday se je rodil 15. junija 1943 kot Jean-Philippe Smet. Znan je bil tudi po svojem burnem zasebnem življenju in uživanju drog. Leta 1966 je skušal storiti samomor, leta 1986 pa je na odru izgubil zavest. Poročil se je petkrat, dvakrat celo z isto žensko, Adeline Blondiau.

Pokopali ga bodo v ponedeljek na karibskem otoku Saint Barthelemy, kjer ima vilo.

Ameriški mediji so ga poimenovali za glasbenika, ki ga nihče ne pozna, v nadaljevanju pa nekaj pesmi, s katerimi se je Francozom vtisnil v dušo.

Deli s prijatelji