NOVOST

VIDEO: Atomik Harmonik bo skočil z velikanke

Objavljeno 08. marec 2013 20.00 | Posodobljeno 08. marec 2013 20.00 | Piše: Drago Vovk

Planiška velikanka navdihnila priljubljen ansambel za novo pesem Skoči.

Atomik Harmonik pod Planico.

Leta 2004 se je pojavila skupina, ki je dodobra zaznamovala slovensko tako narodnozabavno kot popevkarsko glasbo. Je eno in drugo, tretji trdijo, da ni nič od tega, toda ne glede na vse je kvartet Atomik Harmonik predvsem v svojih zgodnjih letih naredil pravo malo revolucijo na slovenskem glasbenem prizorišču. Narodnozabavna glasba na sila veder, sproščen, za mlade prirejen način in hkrati popevka – to je slogovna raznolikost glasbenega sporeda moško-ženskega kvarteta, ki ima za seboj več odmevnih uspešnic. Tudi narodnozabavna glasba je v svojem bistvu pop, glasba za široke množice, to ni nič novega, in Atomik Harmonik je zasedba, ki je ob pravem času na pravem kraju našla tržno nišo ter postregla s popevkami, ki so našle pot do pravih ušes. »Smo glasbeniki, ki radi igramo tudi jazz, zabavno in narodnozabavno glasbo, skratka predalčkati glasbo, kar govorim že vsa ta leta, je čisti nesmisel. Atomiki smo se najprej pojavili na festivalu Melodije morja in sonca, toda jaz sem že prej igral v različnih sestavih in si pridobil nekaj izkušenj. A za naši današnji punci, komaj polnoletni, in za le malce starejšega harmonikarja pa je bil to res skok v neznano. Na srečo imamo že vse od začetka tudi hišnega avtorja glasbe, to je Dare Kaurič, naš tihi peti član, sicer mož v zasedbi Kingston, s pomočjo katerega smo že prvo leto delovanja izdali zgoščenko z naslovom Brizgaj! in jo prodali v več kot 50.000 izvodih,« opiše delovanje in začetke skupine njen vodja Jani Pavec.

»Skupini sem se pridružila pred dobrim letom in delamo s polno paro. Dobro se razumemo, na nastopih je vedno pravi žur, in ko bom starejša, se bom zagotovo rada spominjala tega obdobja,« pravi Trebanjka Saša Hren, ki še pove, da imata z Matejo precej besede in vedno lahko povesta svoje mnenje fantovski večini v zasedbi.

»Zdaj pa smo postali tudi pravi vseslovenski ansambel, jaz sem Gorenjec, Saša Dolenjka, imamo Korošico Matejo Poročnik in Štajerca Miho Ojsterška, imamo pa še enega člana, ki ga v medijih ne imenujemo, je pa bobnar iz Zasavja,« pravi Jani Pavec, ki je kot vodja doživel že nekaj menjav v zasedbi. Je težko najti zamenjave? »To ni lahka naloga, še posebno glede punc. Včasih preprosto ni prave kemije, kar se hitro začuti, zdajšnja zasedba pa je spet tista prava in tudi dvorane so polne.« Mladenki sta prišli iz narodnozabavnih ansamblov, se je zaradi teh izkušenj pri Atomik Harmonik kaj spremenilo? »Morda je v našem sporedu nekoliko več domače glasbe, kar je nama všeč, a ugotavljava, da je tako tudi z Janijem,« pravi Saša, Jani pa hitro doda: »Staram se, staram! Vse bolj in bolj mi je všeč Lojze Slak! Kakor koli že, mi smo zabavnjaki, pridemo, da ljudje lahko zaplešejo, se imajo lepo. Seveda pa igramo tudi nove skladbe, kot sta Vse pride in gre in Fešta, v kratkem pa bomo posneli še dva res lepa valčka. Za vsako skladbo posnamemo tudi videospot in prav hudo mi je, ko pomislim, da za uspešnico Hop Marinka videa sploh nismo posneli.«

Skupina Atomik Harmonik se je v devetih letih delovanja dotaknila že marsikatere teme, tokrat pa so jih navdihnili Planica in skoki pod Poncami. Planica, ki je prav tako kot atomiki soznačnica za veselje in zabavo, pod Ponce vsako leto privabi mnogo ljudi, in atomiki so posneli skladbo v značilnem zafrkantsko-poskočnem slogu. »Vsako leto grem v Planico, ne bi bil zdrav, če ne bi šel, in to je zame velik praznik. Vsak, ki se spusti po zaletišču letalnice, pa je junak z res veliko poguma, in takšnim orlom smo posvetili našo novo skladbo Skoči (Pesem o Planici). Pesem tokrat prvič ni prišla iz valilnice naših uspešnic Dareta Kauriča, ki pa je vseeno poskrbel za priredbo, ampak je glasbo in besedilo ustvaril Boštjan Konečnik,« vodja opiše najnovejše dogajanje v krogu ansambla. Videospot s to skladbo so posneli s skakalcem Jernejem Damjanom, atomiki pa bodo letos tudi v Planici, kjer bodo v soboto in nedeljo zabavali obiskovalce po tekmi.

Deli s prijatelji