KORENINE

V senci slavne sestre: To je Marina, ki jo Marjetka v Talentih poslala v polfinale

Objavljeno 27. september 2015 11.15 | Posodobljeno 27. september 2015 11.15 | Piše: Janez Mužič

Sestri Emilia in Marina Mårtensson sta rojeni na Švedskem, po starih starših pa Slovenki.

Iz družinskega albuma z nono, nonom in mamo. Foto: osebni arhiv

IZOLA – »Ribe, kalamari, blitva s krompirjem in še mnogo drugega je tu veliko bolj slastno kot doma. Že kuhate in o hrani govorite drugače, z dušo. To za vas ni le nekaj za jesti, je mnogo več. Tudi vaša mentaliteta in način življenja sta tu lepša, hitro dobiš res iskrene prijatelje in vsi so na svoj način veseli. Drugače je kot na Švedskem,« pravi Emilia Mårtensson. Ena najbolj prodornih mladih vokalistk, pianistk in skladateljic na londonski jazz, blues in folk sceni je švedsko-slovenskega rodu. Je, skratka, ena tistih, z

Marina v Talentih in škandal

Marina je minuli vikend nastopila v šovu Slovenija ima talent in se po odločitvi Marjetke iz dua Maraaya uvrstila v polfinale, ker je povzročilo pravi škandal na družabnih omrežjihimage.

uspehi katerih po svetu se Slovenci tako radi pohvalimo.

Prišla in kar ostala

Te dni je na enem od najmanj treh vsakoletnih obiskov v Izoli, kjer že dve leti živi njena sestra Marina Mårtensson. Tudi ona je glasbenica, vokalistka in kitaristka. »V Izolo sem prišla iz Švedske leta 2013 na obisk k sorodnikom in da bi nekaj mesecev ustvarjala glasbo. A mi je bilo tako všeč, da sem kar ostala. Življenje je kakovostnejše, vreme prijaznejše, veliko prijateljev imam, res uživam, saj je vse lepše, tudi za dušo,« se Marina pridružuje nekaj let starejši sestri v dokaj dobri slovenščini, ki se je je naučila mimogrede. 

Da sta v Izoli, Sočergi, Šaredu in tam okoli po Istri že skoraj domačinki, sta pokazali tudi na srečanju po trgatvi v Nožedu, na kmetiji njunega prijatelja Alena Pušpana iz izolske restavracije Bujol. Radi sta se odzvali vabilu, pozneje pa se tudi pridružili omizju, okoli katerega je ob dobri volji in poleg drugih istrskih dobrot še zlasti dišalo po domačem, po slastnem zelju s svinjskimi rebrci, ki jih je pripravila Pušpanova nona Liza.

Obe sta se rodili na Švedskem, kamor so se njuna stara mama Ana-Emilia in stari oče Albert Paliska ter takrat petletna mama Loredana in njen bratec izselili leta 1964. Družini je tam uspelo z nonovo spretnostjo, ki je kuharski chef, z restavracijo in trgovanjem z živili. Mama se je poročila s Švedom, a od njunih mladih nog so vsi radi pogosto prihajali na obiske k sorodnikom v Slovenijo. Stari starši namreč izvirajo iz Sočerge oziroma Šareda, zdaj pa živijo na posestvu na jugu Švedske v Skaneju.

»Od najinega otroštva smo sem prihajali občasno, a šele ko sva prišli že malo bolj odrasli, se je vse, kar sta o teh krajih in ljudeh govorila stara oče in mama, naenkrat čudežno uresničilo. To velja za mentaliteto ljudi, pokrajino, morje, vonje in na primer malvazijo, o kateri rad govori nono, ali pa za dišeče kolače, ki jih nona na Švedskem tako ljubeče peče že navsezgodaj,« Emilia govori o svoji ljubezni do Istre.

S harmonikarjem Dovčem

Obe sta se nad glasbo v mladosti navdušili kar doma, saj je imela družina na Švedskem tudi jazz klub. Emilia je odšla v London, kjer je leta 2007 diplomirala na Trinity College of Music v Greenwichu. Od takrat deluje v tej svetovni prestolnici glasbe, kjer si je ustvarila ugled ene najbolj vznemirljivih mladih vokalistk na jazz sceni. Spoštovane svetovne glasbene revije, kot so Jazzwise Feature, All About Jazz, Textura, The Jazz Breakfast, in celo The Guardian in The Observer priznavajo, da njen izjemno ekspresivni glas ter prepoznavne lirične skladbe, ki jih ustvarja sama, izdajajo nov naglo vzpenjajoč se obraz na svetovni jazz folk sceni in, skratka, vrhunsko umetnico.

Samostojno in v sodelovanju s priznanimi britanskimi glasbeniki izdaja plošče, prireja koncerte, nastopa na mednarodnih festivalih in sodeluje v številnih glasbenih projektih. Nedavno je prejela nagrado fundacije PRS na razpisu Ženske ustvarjajo glasbo. Z njo se je lotila nove zamisli z naslovom Poglavje 100 in sanje, ki sega tudi v Slovenijo. V njem poleg brazilskega tolkalista Adriana Adewala sodeluje tudi naš harmonikar in skladatelj Janez Dovč. Tako nastaja projekt, ki diši po muzikalu in prinaša zgodbe držav, iz katerih prihajajo vsi trije. Iz Slovenije bodo med drugim v njem našle mesto Šavrinke – žilave istrske žene, ki so iz zaledja hodile prodajat kmečke pridelke v Trst. Premiera bo 10. novembra v ljubljanskem Cankarjevem domu in nato na londonskem jazz festivalu. »Razmišljam in sanjam o tem, da bi šest mesecev na leto živela v Izoli in šest v Londonu,« Emilia ne skriva iskrenih željah ob načrtih za prihodnost.

V slovensko glasbeno sceno je vse bolj vpeta tudi njena sestra Marina, ki je že skoraj postala Izolanka. Kot kitaristka in vokalistka nastopa z Miho Korencem, Davidom Morganom in drugimi našimi glasbeniki. Poleg tega uči petje na mednarodni šoli v Ljubljani, Emilia pa z Barryjem Greenom v izolski Manziolijevi palači vodi jazz vokalno poletno šolo, na katero je letos iz Londona prišlo kar osem udeležencev.

 

Deli s prijatelji