GLASNI

Tudi v Alžiriji 
so težkometalci!

Objavljeno 11. december 2015 23.19 | Posodobljeno 11. december 2015 23.21 | Piše: S. I.

Metalski festivali v tej arabski državi niso nekaj vsakdanjega, a scena se kljub pritiskom konservativcev razvija že dobrih dvajset let.

Prišli so z vseh koncev Alžirije, oblečeni v črno usnje, zapestnice in pasove z neti – in celo s tradicionalnimi naglavnimi rutami. To so alžirski težkometalci, ki so se v Konstantinu, mestu na vzhodu države, ki sta ga tako Unesco kot Arabska liga razglasila za letošnjo arabsko kulturno prestolnico, udeležili redkega dvodnevnega metalskega festivala.

Rastoča scena

»Slemanje« in »mosh piti« se morda zdijo nekoliko nenavadni za Alžirijo, kjer vlada raje promovira tradicionalno glasbo in dogodke, ki krepijo arabsko muslimansko identiteto. Toda v državi že več kot dve desetletji obstaja trdno jedro ljubiteljev težkega metala, ki privablja vedno več mladih, čeprav ga v medijih občasno označujejo za hudičevo glasbo.

»Česa takšnega še nismo imeli,« je dejala Sadness Spirit, kakor si pravi mladenka iz Konstantina, udeleženka festivala Fest 213. Oblečena v črno usnje, okrašena s piercingi in z rdeče pobarvanimi lasmi je skupaj s prijateljico, prav tako s piercingi, a z naglavno ruto, čakala na začetek koncerta. V bližini je stala skupina mladcev v črnih majicah in s tetoviranimi rokami. »Drugače se ne oblačimo tako, saj bi lahko imeli težave,« je dodala. Na festivalu je nastopilo pet težkometalskih skupin, kot so francosko-alžirska Acyl in Arkan ter domači Traxxx, Fingerprints in Numidas.

Metalci in muslimani

Heavy metal se s svojimi ostrimi kitarami, močnimi bobni in kričečimi vokali ne bi mogel bolj razlikovati od alžirske pop glasbe rai. Tamkajšnja težkometalska scena se je začela razvijati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je državo pretresala uničujoča državljanska vojna med vlado in islamističnimi uporniki. V zadnjem času so se težkometalci večkrat znašli na udaru konservativnih sil, ki heavy metal obtožujejo, da kvari mladino. Televizijski kanal El Biled je poleti predvajal dokumentarec, v katerem je metalce označil za častilce hudiča, ki prakticirajo črno magijo. Oddaja je na spletnih družabnih omrežjih sprožila ostre odzive alžirske metalske skupnosti in na facebooku je kaj kmalu nastalo geslo Sem metalec in musliman.

Glasbeniki obtožujejo vlado, da jim omejuje možnosti za nastope, prepoveduje določene skupine ali zahteva, da spremenijo svoja besedila. V prestolnici Alžir je zato nastalo združenje Mayhem, ki promovira mlade rock, metal in blues glasbenike. Organiziralo je že koncerte na terasi alžirskega muzeja umetnosti. »Oblasti menijo, da so tovrstna gibanja preveč zahodnjaška in neprofitna, v resnici pa metalski koncerti privabijo veliko ljudi,« pravi 21-letni član Mayhema Zakaria Brahami.

Deli s prijatelji