PRETEKLOST

Tovarne glasbenih sanj

Objavljeno 06. december 2017 14.05 | Posodobljeno 06. december 2017 14.06 | Piše: Dejan Vodovnik

Založbe so bile nekoč pomemben člen v glasbeni verigi. Preoblikovanje vsebin in popolno uničenje sarajevskega Diskotona.

Nova plošča ... zaščitni znak Jugotona. FOTO: Dejan Vodovnik

Jugoton je bil dolgo edina glasbena založba na območju federativne države, rekli so ji tudi tovarna glasbenih sanj. V njem so snemali številni slovenski izvajalci, recimo Marjana Deržaj, Majda Sepe, skupina Optimisti z Mariem Rijavcem. Leta 1958 je v Jugotonu nastal prvi posnetek v Jugoslaviji s stereozvokom; to je bila pesem Tam, kjer murke cveto kvinteta Avsenik. Vendar so kaj kmalu jugoslovanski glasbeniki (in skupine) lahko izbirali še med nekaterimi drugimi, ki so nastale; Produkcija gramofonskih plošč Radio televizije Beograd (znana po kratici PGP RTB) pa Jugodisk, prav tako iz Beograda, sarajevski Diskoton in tudi ZKP RTLJ iz Ljubljane.

Med slovenskimi izvajalci, ki so snemali za PGP RTB, je bil tudi Franjo Bobinac, zdajšnji prvi mož velenjskega Gorenja.

ZKP RTV

Založba kaset in plošč RTV Slovenija (ZKP RTV SLO) – danes je to Založba kakovostnih programov – producira, izdaja in distribuira avdioprograme že od 60. let 20. stoletja, v 80. letih 20. stoletja pa so se začeli ukvarjati tudi z videoprogramom. Skrbi za rock, pop, šanson, ljudsko, etno in narodno-zabavno glasbo, jazz, klasiko in opero. V sedemdesetih in osemdesetih letih je bila ena najmočnejših založb na ozemlju nekdanje Jugoslavije. V zadnjih letih je ZKP RTV SLO še bolj neposredno povezan z radijskimi in TV-programi v smislu promocije, obnavljanja in izdajanja dragocenih avdio- in videoarhivov ter podpore novim projektom. Vsako leto izda od 60 do 70 visokokakovostnih programov vseh glasbenih zvrsti, otroške animacije, dokumentaristike in igranih projektov, od tega 60 odstotkov na cedejih in 40 na devedejih.

Po nekaterih podatkih je bila prva izdana kaseta pri Založbi kaset in plošč RTV Ljubljana Slovenski oktet – Ribniška (leta 1970), prva kaseta slovenske zabavnoglasbene skupine pa Bele vrane (leta 1971). Drugi podatki kažejo, da naj bi prvo kaseto leta 1970 izdal Plesni orkester RTV Ljubljana, skoraj sočasno pa še Ansambel Borisa Kovačiča in Ansambel Mihe Dovžana. Še leta 1991 so na letni ravni izdali in prodali kar okoli dva milijona avdiokaset, 70.000 videokaset, 50.000 velikih plošč in 50.000 laserskih plošč, 63,7 odstotka je bil domači program. Viri pravijo, da je zadnja kaseta izšla pred 11 leti, to je bila Mladi Dolenjci – Očka bom postal, med zadnjimi skupinami, ki so izdale popularno glasbo na kasetah, pa so bili Faraoni in Rudi Bučar (obe leta 2004). Prva zgoščenka, ki so jo izdali v ZKP, je bil CD skupine Moulin Rouge z naslovom Najslajši poljub (pisalo se je leto 1989).

Pri ZKP RTV SLO izdajajo CD-plošče in devedeje hišni ansambli, Simfonični orkester in Big Band RTV SLO, otroški, mladinski in komorni zbor in najboljši slovenski klasični in jazz glasbeniki, npr. pianista Bojan Gorišek in Dubravka Tomšič, Tartini kvartet, pevci Barbara Jernejčič Fürst, Markos Fink in Janez Lotrič, skladatelji Vinko Globokar, Janez Matičič, Bor Turel, Božidar Kos, Janez Gregorc, Milko Lazar, Tadej Tomšič, Tone Janša, Jani Moder in Robert Jukič, njeni rockovski aduti pa so Mi2, Dan D in Avtomobili.

Jugoton, Croatia Records

Jugoton je bil torej dolgo edina glasbena založba na območju federativne države. Bil je naslednik nekdanjega Elektrotona, po vojni nacionaliziranega podjetja. Kot edina diskografska hiša je bil, razumljivo, zanimiv za glasbenike z vseh vetrov. Sedež je imel v Zagrebu. Ta pa je imel takrat, v 60. letih, tudi festival zabavne glasbe Zagreb fest.

34 let je ZKP RTV izdajal kasete.

Potem je prišlo leto 1991, ko je razpadla država od Vardarja do Triglava in je veter odpihnil tudi Jugoton. Potem ko je v 90. letih v Croatia Records delalo 500 ljudi in leta 2001 120, jih je po najnovejših podatkih le še približno 40, a so še vedno največja glasbena založba na območju nekdanje Jugoslavije. Med drugim zastopajo Jeleno Rozga, Gorana Bareta, Parni valjak, Divlje jagode, Indexe, Srebrna krila, Dina Dvornika, Dina Merlina, Thompsona in Zorana Predina, največ pozornosti pa namenjajo glasbenim zbirkam oziroma kompilacijam.

PGP RTB

Produkcija gramofonskih plošč Radio televizije Beograd (Produkcija gramofonskih ploča Radio televizije Beograd), znana po kratici PGP RTB, je bila tudi ena največjih glasbenih založb v nekdanji Jugoslaviji. Ustanovljena je bila leta 1958. Po razpadu Jugoslavije se je leta 1993 preimenovala v Produkcijogramofonskih plošč Radio televizije Srbija oziroma PGP RTS. Med slovenskimi izvajalci, ki so snemali pod to etiketo, so bili Bojan Drobež, Franjo Bobinac, Kladivo, konj in voda (ustanovitelj je bil Dani Bedrač, pevka je bila Damjana Golavšek, v skupini pa so bili še Sine Videčnik in Srečko Lavbič ter Avguštin Penič), Buldožer, Martin Krpan, September …

Založba PGP RTB je imela, kot založba Jugoton, licence za izdajanje del tujih izvajalcev, kot so Joan Baez, Bee Gees, Bon Jovi, James Brown, Def Leppard, Dire Straits, Bryan Ferry, Jimi Hendrix, The Police, Rainbow, Status Quo, Rod Stewart, Sting, The Style Council, The Who …

Diskoton, Sarajevo

Sarajevska založba Diskoton je nastala leta 1974. Prva »stranka« pa je bila skupina Indexi, ki so zato, da bi prestopili k Diskotonu, prekinili sodelovanje z Jugotonom in izdali singel Jedina moja in na strani B še pesem I tvoje če proči. Ambasadori (z Ismeto Krvavac Dervoz), Zdravko Čolić, Arsen Dedić, Hari Mata Hari, Lepa Brena, Kemal Monteno, Zoran Predin, Zana, Jadranka Stojaković so le nekateri od izvajalcev, ki so snemali za sarajevski Diskoton. Med krvavo balkansko morijo v 90. letih prejšnjega stoletja je bil studio, skupaj z veliko večino posnetkov, popolnoma uničen. Založba pa je prenehala obstajati leta 1992.

Deli s prijatelji