NE BO SE UPOKOJIL

Štirideset let nore modrosti

Objavljeno 13. december 2017 17.32 | Posodobljeno 13. december 2017 17.33 | Piše: Damjan Bitenc

Šifrer se kot avtor pesmi ne bo nikoli upokojil. CD nastajal tudi v Kaliforniji.

Andrej Šifrer z redovnico Terezijo Večko - Snežno FOTOGRAFIJE: Igor Mali

Pisana druščina se je nedavno zbrala v kleti Paviljona na Gospodarskem razstavišču. Vse luči, kamere in fotoaparati so bili usmerjeni v 65-letnega belolasega gospodiča, ki trdi, da se avtor pesmi nikoli ne upokoji. Kar 40-letno potikanje po glasbenem odru je zanj le mejnik na poti brez konca.

Andrej Šifrer je predstavil svoj 15. šopek pesmi, povezan v CD-plošček, ki je nastajal v Kaliforniji in Sloveniji. Pokazal nam je tudi polurni dokumentarni posnetek svojega potepanja po Ameriki in za hipec smo lahko pogledali v drobovje nastajanja pesmi. Ne le to, na platnu smo videli, da ga je v studio prišel obiskat Kenny Loggins (Footloose), s katerim je Andrej snemal pred 10 leti, da je na domu obiskal kitarskega virtuoza Richarda Thompsona, pokukali smo na zasebno zabavo hollywoodskih piscev glasbe in se naslajali nad črnskimi seansami v znamenitem glasbenem svetišču House of Blues.

"To zmore le Andrej, z ramo ob rami s svetovnimi veličinami. Logginsove pesmi sem preigraval z bendom, imel sem njegove plošče, on pa se z njim druži kot z gostilniškim prijateljem. Neverjeten je tale Šifrer," je bil navdušen klaviaturist in digitalni genij Martin Žvelc. Med znanimi glasbeniki smo opazili Janija Haceta (Siddharta), Nikolo Sekulovića (Dan D), Robija Pikla (Manouche), Miha Guština in raperja Nipkeja in Trkaja. Andrej je bil posebno vesel, ko je zagledal nekdanjega mentorja in dolgoletnega prijatelja Jureta Robežnika, ki je resnični krivec za njegov meteorski vzpon pred 40 leti. Kaj ga je najbolj presenetilo pri predstavitvi? "To, da se mu sploh še da to početi, sicer pa sem mu že zdavnaj pripel nalepko, da je umetnik življenja.''

15 pesmi je predstavljenih na novem cedeju.

Šifrer je pokazal tudi polurni dokumentarni posnetek svojega potepanja po Ameriki in za hip smo lahko pogledali v drobovje nastajanja pesmi.

 

Na pokušino smo dobili tudi Andrejevo besedno-animirano videopredstavitev njegove pesmi Oče naš, ki je nekatere tako navdušila, da so jo že primerjali z legendarno Za prijatelje. Redovnica iz uršulinskega samostana sestra Terezija Večko - Snežna je imela nekaj pomislekov ob Andrejevi svobodni interpretaciji Boga, a je v analizi dveh njegovih pesmi našla veliko modrosti, ki združujejo različno misleče. Andrejeva poezija se je znašla tudi v secirnici filozofa Petra Mlakarja (NSK, Laibach, Studio City), ki je na grotesken način razložil odnose med žensko in moškim. To bi moralo slišati več ljudi, predvsem pripadnikov tako imenovanega močnejšega spola.
"Teh 40 let se je začelo, ko je bilo moje normalno študentsko življenje kruto presekano z uspehom, ki mi je povsem zasukal smer. Spoznal sem, da poklic ni tisto, za kar se izšolaš, ampak je tisto, za kar si poklican," pravi Andrej, ki si je prihodnost predstavljal povsem drugače, čeprav na koncu ugotavlja, da je bila norost štirih desetletij v resnici "podaljšana in poklonjena mladost".

Na Šifrerjevo proslavo je prišlo neverjetno veliko ljudi iz medijskih hiš in znanih obrazov glasbenega sveta. Takih predstavitev novih CD-jev ne poznamo več. Stara šola.

Cviček iz Krške kleti je tekel v potokih, kraljica med modrimi frankinjami pa je opajala zahtevnejše okuševalce, ki so ob pijači prigriznili dobrote Mesarije Čadež.

Ko so gostje odhajali, so si v večini požvižgavali novo Šifrerjevo mojstrovino Oče naš. 

Oče naš, če si v nebesih,
pomagaj tem skreganim ljudem,
da bi v njih dušah in telesih
razsodnost zmagala,
da s sovraštvom se ne da
pomagati usodi naroda. 

 

Deli s prijatelji