MEH NA MAH

Slavka Avsenika se spominjajo v nežnem valčku

Objavljeno 22. december 2017 10.02 | Posodobljeno 22. december 2017 10.03 | Piše: Mojca Marot

Za družino Avsenik je še eno težko leto, saj so se morali posloviti od še dveh najbližjih. Mame in babice Brigite Avsenik, soproge Slavka Avsenika, ter njegovega brata Vilka Ovsenika. A čustvene vezi med njimi ostajajo tesno prepletene, Avsenikov podmladek pa je vse bolj ustvarjalen.

Ansambel Saša Avsenika je videospot za Sankaško polko posnel skupaj z miss Slovenije Majo Zupan. Foto: Tadej Štolfa

Kako ponosen bi bil Slavko Avsenik, če bi imel možnost slišati svojo vnukinjo Moniko, hčer Gregorja Avsenika in sestro Saše Avsenika. Monika se je do zdaj že izkazala s prelestnim vokalom, ne nazadnje je tudi članica zasedbe Perpetuum Jazzile, na Festivalu Avsenik pa smo jo že slišati, ko je zapela skupaj z Majo Berce in Dejanom Zupanom v bratovem ansamblu. Prvič pa se Monika predstavlja kot solistka v skladbi in videospotu z naslovom Morda pa nekoč, v izvedbi Ansambla Saša Avsenika. Pod nostalgični valček se je kot avtor podpisal Gregor Avsenik, ki je ustvaril tako glasbo kot tudi besedilo in aranžma. »Nikoli ne veš, kdaj se spet srečamo,« je bila misel Slavka Avsenika, ki je bila povod za nastanek skladbe. V njej se Monika še posebej rahločutno spominja svojega dedka, ki mu je pesem tudi posvečena. A ni edina, pod katero se je podpisal Gregor Avsenik, sicer poznan tudi kot virtuoz na kitari. Ta je pred kratkim z Ansamblom Saša Avsenika posnel še eno nostalgično skladbo in videospot z naslovom Spomin na Pariz, ki je prav tako v celoti njegova avtorska. In pravi balzam za dušo in srce, ki poslušalcu pričara vso romantiko mestnih ulic in lepot, ki jih ponuja to čarobno francosko glavno mesto. »Kot privid prikrade se, kot sonce ogreje me. Dušo napolni, srce razigra mi …,« je le delček besedila skladbe, ki je sicer že pred mnogimi leti zazvenela na velikem odru Slovenske filharmonije v Ljubljani pod naslovom Valček intermezzo. V tistem času jo je Gregor Avsenik izvajal kot instrumentalno skladbo s Kitarskim orkestrom Ljudmila Rusa, v katerem je bil dolgo tudi koncertni mojster. Skladbo je zdaj priredil za Ansambel Saša Avsenika in jo obogatil še z besedilom, ki ga je posvetil ženi Katarini. Videospot je nastal v produkciji Mediaspota, pod režisersko taktirko Perice Raia. »To snemanje je bilo zame kot režiserja zelo čustveno. Morda tudi zato, ker je po mojem to ena najlepših pesmi, kar sem jih kadarkoli slišal. V videospotu sem hotel prikazati pomembnost posameznega trenutka v življenju. Prav vsak ti namreč lahko spremeni življenjsko pot,« pravi priznani režiser Perica Rai, ki je sodeloval že z vsemi vidnejšimi slovenskimi glasbeniki, od Modrijanov do Jana Plestenjaka, podpisal pa se je tudi pod celovečerno psihološko dramo Lep dan je bil, v kateri med drugim igrata Ula Furlan in Katarina Čas. Ansambel Saša Avsenika, ki te dni veliko nastopa tudi v tujini, pa je na novo priredil in posnel še eno priljubljeno Avsenikovo polko. Od njenega nastanka je minilo že celih 60 let. Gre za simpatično Sankaško polko, ki je tako dobila povsem novo preobleko in videospot. In tudi ta je poseben. To pa zato, ker v njem nastopa tudi trenutna miss Slovenije Maja Zupan, s katero se je po strmini na Voglu s sanmi spustil pevec Dejan Zupan. Mimogrede, kljub istemu priimku Maja in Dejan nista v sorodu. Kako se je spust končal, pa si oglejte sami. Če bi mlade Avsenike letos še radi videli in slišali v živo, pa se na silvestrsko noč odpravite v Bohinj.

image

»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.«

 

Deli s prijatelji