NOVO

Skupina Jardier dobrodošla novost

Objavljeno 04. november 2015 15.09 | Posodobljeno 04. november 2015 15.09 | Piše: Andrej Predin
Ključne besede: Jardier

Glasbeni prvenec Seasons nam bodo predstavili 31. oktobra.

Jardier prinaša na slovensko glasbeno sceno prepotrebno svežino. Foto: Anže Vrabl

Z zasedbo Jardier smo končno dočakali glasbeno skupino, ki jo lahko postavimo ob bok aktualnim svetovnim indie rock gibanjem. Videti je bilo, da se je Slovenija dokončno utopila v poveličevani punk tradiciji in narodno-zabavnem rocku. Vplivi glasbenih skupin, kot so Bon Iver ali The National, so odzvanjali, in to zelo redko, le v elektronskih glasbenih sestavih, pa še to v komaj zaznavnih fragmentih. 
V tujini se je začenjal preporod akustike, folka, analogne elektronike in podobnih reči, mi pa smo glasbeno celo nazadovali, se usmerjali v turbo in se sprijaznili s povprečnim ali komaj dovolj dobrim. Zaradi tega so Jardier več kot dobrodošla poživitev domače glasbene izkušnje, njihov koncert pa je nujno treba obiskati, če bi radi doživeli kaj novega.

Skupina je nastala pred približno dvema letoma na pobudo pevca Aleksandra Raztresna iz okolice Šentjerneja na Dolenjskem. Zase je iskal umetniško ime, pojavila se je ideja Alex Gardner, pa potem morda Alex Jardinier, in tako je nastala skovanka Jardier. Da gre zares, je postalo jasno, ko smo jim prvič prisluhnili na kompilaciji Val 014. S skladbama Pieces in Sailor so le še utrdili namero, da bi nam postregli s premišljeno avtorsko glasbo, ki je produkcijsko in izvedbeno brezhibna, hkrati pa poslušljiva in razmeroma nepredvidljiva.

Prav te odlike so jih postavile na odre odmevnejših festivalov, kot sta IN Music in Flow, na zadnjem so nastopali v silovitem nalivu. V tem času so fantje že oblikovali album, ki so nam ga prvič v živo predstavili v ljubljanskem Kinu Šiška kot predskupina angleške zasedbe The KVB. 
»Snemanje in nastanek albuma sta potekala spontano. Glavni del pri snemanju so bile priprave in predprodukcija, nato pa se je postopoma izoblikovala podoba celotnega albuma s pomočjo producenta Zeda,« nam je zaupal kitarist skupine Jure Pohleven. »Rad izhajam iz nekega minimalizma, včasih je to skladba, ki funkcionira že v aranžmaju akustične kitare in se potem začne nekakšno nadgrajevanje, če je to potrebno. Včasih pa se zgodi, da se oprimemo kakšne ideje, ki se porodi spontano, in iz tega kaj nastane. Čim bolj se poskušamo ravnati po občutkih in instinktu in se držati načela, da glede tega pravil ni.«

Nedavno so Jardier predstavili prvi videospot za skladbo Core, ki je nastal pod taktirko Primoža Lukežiča, uradni izid albuma, ki je od 21. oktobra že na voljo na spletu, pa se bo odvijal 31. oktobra v ljubljanskem Kinu Šiška, kjer bodo nastopili kot predskupina Dan D.

 

Deli s prijatelji