KONCERT

Prebujeni levi bodo spet rjoveli

Objavljeno 02. november 2014 15.18 | Posodobljeno 02. november 2014 15.18 | Piše: Andrej Predin

S koncertoma v ljubljanskem SiTi Teatru bo po štirih desetletjih znova zaigrala legendarna skupina Mladi levi.

Kljub letom ostajajo v odlični glasbeni formi. Foto: Dejan Javornik

Malokdo je verjel govoricam, da se legendarna zasedba Mladi levi po štirih desetletjih od razpada vrača na odre. Večina njenih oboževalcev je že v zrelih letih, mlada generacija pa jo pozna bolj po imenu in posameznih članih, ki so še vedno dejavni. A 7. in 8. novembra bodo na odru ljubljanskega SiTi Teatra BTC prav oni odprli letošnjo sezono abonmaja SiTi za dobro musko.

Spremenljiva zasedba

Skupina Mladi levi je bila ustanovljena novembra 1966 in velja za eno prvih električnih zasedb pri nas. Ime je dobila po filmu The Young Lions (Edward Dmytryk, 1958) in istoimenskem romanu Irwina Shawa. Prvo zasedbo so sestavljali Tomaž Habe (orgle, vokal), Bor Gostiša (ritem kitara), Peter Hudobivnik (bas), Jernej Podboj (saksofon) in Matjaž Deu (bobni). Kmalu po ustanovitvi so za italijansko založbo Record Trieste posneli prvo malo ploščo z dvema skladbama (An Echo Of My Dreams in A Man With The Mission). Mladi levi so bili čedalje bolj priljubljeni kljub številnim zamenjavam v postavi: Gostišo je leta 1967 zamenjal Janez Bončina - Benč, člani pa so postali še Dušan Velkavrh, Petar Ugrin in Branko Weissbacher. Zasedba se je spreminjala tudi zaradi šolanja in neodložljivega služenja v vojski. V tem obdobju se jim je pridružil Jernej Jung, pozneje še Dušan Kajzer, Aleš Strajnar in Vasko Repinc.

Vse do leta 1974 so nastopali na številnih jugoslovanskih odrih. Mladi levi so v Halo Tivoli ob sobotah brez težav privabili do 3000 mladih, če so se preselili v veliko dvorano, pa se je številka lahko dvignila tudi do 5000 obiskovalcev. Danes veljajo za naš prvi pravi soul bend in pionirje tako imenovane fusion glasbe ali jazz rocka. Uveljavili so se predvsem kot rock, rhythm'n'blues ter soul zasedba, ki pa je znala zaiti tudi na področje funka in eksperimentalnega jazza. Njihovo glasbeno mojstrstvo, ustvarjalni potencial, virtuoznost in odprti pristop do glasbe so jih dvigovali na raven zvezdnikov takratne mednarodne scene.

Ideja je nastala na poroki

»Ideja je nastala na lanski poroki Dušanove hčerke v Portorožu,« nam je zaupal Jernej Podboj. »Med igranjem smo opazili, da smo na odru vsi razen Matjaža. Saj smo tukaj Mladi levi, smo si rekli, povabili še njega in tako se je začelo.« Pobuda je prerasla v iskanje starih not in aranžmajev, ki so jih večinoma izgubili, zato so jih nekaj povzeli po svoji plošči Antologija Mladi levi.

»Sprva je vse zvenelo čudno, zdaj pa je veliko bolje. Za nami je ogromno dela. Predstavili se bomo vsi, ki smo sodelovali v zasedbi, ko je bila najštevilnejša, štirje ritmi, štirje pihalci in pevec,« pravijo fantje. Projekt ne bo omejen zgolj na koncerta, temveč bi radi izdali še ponatis Antologije, brošuro o skupini in ponatis plakatov iz leta 1968.

Glavni pevec bo Hamo

Mladi levi so ob veliki vrnitvi k sodelovanju povabili še mlade uveljavljene glasbenike, med njimi sina pokojnega Ugrina – violinista in očetovega soimenjaka Petra Ugrina. »Pri skladbi Derviš in smrt je Ugrin igral violino. To je moderna modalna skladba v devetosminskem in štiričetrtinskem ritmu. Na koncertu bomo prikazali razvoj skupine od prve skladbe do konca, zato smo povabili njegovega sina, naj se nam pridruži pri omenjeni skladbi. Nastop bomo začeli s čisto prvo skladbo Odmev želja, nato bomo zaigrali Echo of My Dreams, Odo Ireni (verjetno njihova največja uspešnica, ki je nastala v sodelovanju s Tomažem Pengovom, op. a.), sledi obdobje, ko so bili še pihalci. Na koncu smo prišli do jazza in jazz festivalov.«

K sodelovanju so povabili tudi pevca Matevža Šaleharja - Hama, ki spada med naše najprepričljivejše in najbolj karizmatične vokaliste. »V nekem obdobju sem poslušal Mlade leve, ker so bili v Sloveniji najbližje soulu. Nikdar si nisem mislil, da bom lahko pel pri njih, zato se povabilu seveda nisem mogel upreti,« je navdušen Hamo, ki bo prevzel vlogo glavnega pevca skupine. Benč bo sodeloval le na omenjenih dveh koncertih, ker ima druge projekte in nima časa, tudi Jung je potrdil sodelovanje. Sobotni koncert bo prenašal Radio Slovenija.

 

Kaj si zapomnijo prsti

Čeprav so vmes ohranjali prijateljske stike in se srečevali v raznih skupinah, kot sta Greentown Jazz Band ali Remake Swing Quartet, nekateri lep čas niso prijeli za inštrument. »Ah, prsti! Zapomnijo si samo inštrument, a še to bolj slabo. Nisem ga igral 30 let. Malo pred penzijo sem začel igrati klarinet, igral sem v pleh muziki, ki je dobra šola za glasbenike. Saksofon pa je bil zapuščen. Dva inštrumenta sem moral poslati v tovarno v Pariz, da so mi ju restavrirali,« je povedal Jernej Podboj.

 

Deli s prijatelji