PRAZNOVANJE

Pogumovci gredo pogumno naprej

Objavljeno 22. november 2015 10.14 | Posodobljeno 22. november 2015 10.15 | Piše: Mojca Marot
Ključne besede: Ansambel Pogum

Ansambel Pogum je 15 let delovanja z glasbenimi gosti praznoval pred dvakrat razprodano dvorano na Otočcu.

Ansambel Pogum med snemanjem zadnjega videospota za skladbo Pojem ti z zaprtimi očmi z avtorico Nastjo Božak. Foto: Produkcija Pratnemer

Ansambel Pogum je s številnimi glasbenimi prijatelji na Otočcu zaznamoval 15-letnico delovanja, na kateri so glasbeniki zapeli tudi z Nušo Derenda. Pri priredbi njene pesmi Ne kliči me je harmonikar Dejan Vene prvič javno raztegnil meh klavirske harmonike, saj smo ga bili vajeni videvati le s frajtonarico.

Dvakrat razprodana dvorana

Pisalo se je leto 2000, ko so kitarist Andrej Jurečič, ki je vodja zasedbe, basist Mitja Jurečič, klaviaturist in pevec Emil Šinkec, pevec Darko Poglajen in takratni harmonikar Igor Jurečič prvič javno zaigrali in zapeli. V hipu so osvojili številne ljubitelje narodno-zabavne glasbe, ki jih na Dolenjskem, v zibelki godca Lojzeta Slaka, in drugod po Sloveniji ne manjka. Že leto pozneje so se udeležili prvega festivala na Vurberku in domov odnesli tretjo nagrado strokovne komisije. Festivalske lovorike so nato osvajali kot za stavo.

V ansambel se je odlično vživel tudi harmonikar Dejan Vene, ki je nekje na polovici poti zamenjal Igorja Jurečiča. In nič ne kaže, da bi fantom priljubljenost usahnila, čeprav jih na festivalih ne videvamo več. Dokaz za to, kako priljubljeni so, je kar dvakrat razprodana dvorana na Otočcu, kjer so praznovali 15-letnico delovanja.

Koncerta sta bila identična, začeli so ju s pesmijo Nikoli pozabljena ob spremljavi Pihalnega orkestra Trebnje. Pogumovci so zatem sami izvedli nekatere skladbe, še več pa z glasbenimi gosti – Novimi spomini, Ognjenimi muzikanti, Markom Pezdircem, Mladimi Dolenjci, Nušo Derenda, Modrijani, Fanti s Praprotna, ansamblom Vikend. Ob odru so se vrteli plesalci Plesnega centra Dolenjske in Folklorne skupine Plamen, za humor pa je poskrbela igralska skupina Plin. A najlepši je bil pogled na oder na koncu, ko je izzvenela skladba Zapoj, prijatelj stari. To so s pogumovci odigrali trebanjski godbeniki in harmonikar Tine Lesjak, zapeli pa so jo vsi nastopajoči. A tudi po koncertu je bilo veselo, za to so poskrbeli Veseli Dolenjci. Skratka, pogumovci gredo pogumno proti novemu okroglemu jubileju. Obljubljajo, da bo še veselo.

Deli s prijatelji