TRADICIONALNI KONCERT

Po Modrijanih si bo odmor vzel še Spev

Objavljeno 30. november 2015 16.24 | Posodobljeno 30. november 2015 16.24 | Piše: Mojca Marot

Ansambel, ki je v petek znova pripravil veličastni tradicionalni koncert Spev po Slakovi poti, je že napovedal, da drugo leto te prireditve ne bo.

Modrijani so priznali, da tudi spomladi ne bo Noči Modrijanov, temveč bo oktobra prihodnje leto. Foto: Mojca Marot

Izjemno vzdušje je vladalo v velenjski Rdeči dvorani minuli petek zvečer, ko so člani ansambla Spev s številnimi glasbenimi gosti pripravili svoj tradicionalni koncert Spev po Slakovi poti. Z njimi so bili na odru Modrijani, ansambel Nemir, Novi spomini, Veseli svatje, Gadi, Navihanke, Unikat, Smeh in Poskočni muzikanti, skupaj pa so pripravili skoraj triurni program. Če so se fantje ansambla Spev iz Šaleške doline, katerega člani so Erik Hribernik, Kristijan Kolenc, Marko Berzelak, Boštjan Mežnar in Edo Rednak, morda bali, da jim vseh vstopnic ne bo uspelo prodati, je bilo v petek zvečer jasno, da je bil strah odveč, saj je bila dvorana razprodana. In to čeprav je v tem času povsod veliko koncertov in imajo oboževalci Speva in drugih ansamblov možnost te slišati in videti tudi drugje po Sloveniji. Fantje so tradicionalne koncerte začeli v Vinski Gori, kjer dvorana kulturnega doma resda sprejme skromnejše število obiskovalcev, a ima, kot se temu reče, dušo. Fantje so v njej vztrajali kar več let, zatem pa le sprejeli modro odločitev, da se preselijo v prostornejšo velenjsko Rdečo dvorano, s čimer so vsem oboževalcem naredili izjemno uslugo, saj so lažje prišli do tako želenih vstopnic. Morda pa nekateri tokratnega koncerta niso želeli zamuditi tudi zato, ker so spevovci napovedali, da si bodo vzeli eno leto premora in koncerta drugo leto ne bo, saj jim zaradi prezasedenosti z igranjem, službo in družinskimi obveznostmi zmanjkuje časa za priprave na tako velik dogodek, ki od organizatorjev zahteva veliko napora pa tudi denarja.

Je pa ta koncert, ki ga je posnela ekipa RTV in ga bo mogoče videti na prvem programu TV Slovenije prihodnje leto, mogoče primerjati z Nočjo Modrijanov. A spevovci so odločitev, da si bodo vzeli pavzo, sporočili že zdaj, medtem ko so Modrijani oboževalce potem, ko je postalo jasno, da Noči Modrijanov letos ne bo, pustili v rahli negotovosti. Zdaj je Blaž Švab že razkril, da priprave na spektakel potekajo, a bo Noč Modrijanov znova šele oktobra prihodnje leto in nič prej. Kar pomeni, da so si tudi oni vzeli eno leto pavze. Tako kot njih bodo mnogi pogrešali tudi spevovce. »Škoda, če drugo leto koncerta res ne bo. Navadila sem se na te večere in pogrešala bom izjemne glasove,« je dejala ena od številnih oboževalk, ki so ji še posebno pri srcu glasbeni venčki, te so spevovci tudi ta večer spletli tako s svojimi kot melodijami gostujočih ansamblov. Slišali smo jih kar šest, na odru pa so hkrati stali tudi po trije izvajalci, ki so poleg lastnih uspešnic peli in igrali tako ponarodele kot melodije drugih avtorjev, seveda pa Avsenikove in Slakove pesmi. Te so z njimi prepevali tudi prisotni v dvorani ter se ob njih pozibavali v ritmu zdaj na eno, zdaj na drugo stran. To je še bila ena nepozabna, spevna noč, ki so jo sklenili s Slakovo V dolini tihi. Fotoreportaža dogajanja v Rdeči dvorani bo objavljena v Nedeljskih novicah.

 

Deli s prijatelji