VENDARLE REŠILI SPOR

Po dolgoletnih sporih zelena luč za Hendrixa

Objavljeno 23. julij 2014 16.03 | Posodobljeno 23. julij 2014 16.06 | Piše: K. C.

Posnetki so iz obdobja, ko je bil član skupine Curtis Knight and the Squires.

Po več letih sporov glede avtorskih pravic bodo končno izdali posnetke iz zgodnjega obdobja ustvarjanja Jimija Hendrixa. Nastali so v letih, ko je bil kitarist pri skupini Curtis Knight and the Squires. Izhajali bodo v naslednjih treh letih, je sporočila revija Rolling Stone.

Gre za kar 88 posnetkov, ki jih je Jimi Hendrix naredil v dveh letih, in sicer med letoma 1965 in 1967. Pravice zanje sta zdaj pridobili glasbeno podjetje njegove družine, Experience Hendrix LLC, in oddelek založbe Sony Music, Legacy Recordings. Z odkupom pravic so se končali več deset let trajajoči spori Hendrixove družine s podjetjem PPX Enterprises in njegovim direktorjem, producentom Edom Chalpinom, ki je Hendrixove zvoke posnel. Zdaj bodo posnetki lahko končno izdani. Zanje bo poskrbel Hendrixov dolgoletni prijatelj in producent Eddie Kramer. Pod njegovim vodstvom jih bosta podjetji Legacy in Experience Hendrix primerno zmiksali, masterizirali in komentirali.

Med njimi so tudi posnetki v živo, ki so nastali v Hackensacku v New Jerseyju decembra 1965, pa tudi pesmi skupine Curtis Knight and the Squires, pri katerih je leta 1967 še sodeloval legendarni glasbenik. Ti posnetki so nastali kmalu potem, ko je s svojo skupino Jimi Hendrix Experience že izdal svoj debitantski album z naslovom Are You Experienced.

Preden si je Jimi Hendrix ustvaril ime na glasbeni sceni, je zaigral ob glasbenikih, kot so Isley Brothers, Little Richard in Curtis Knight. Nato je Ed Chalpin podpisal triletno pogodbo z Jimijem Hendrixom in Curtisom Knightom, po kateri sta snemala za njegovo podjetje PPX, ki je snemalo glasbo za filme, Hendrixu pa plačevalo le skromno vsoto – le en dolar in en odstotek od prodaje. Pogodba je postala breme, ko je Jimi Hendrix šel na samostojno pot. Chasu Chandlerju je uspelo odkupiti vse pogodbe, razen prav te, s podjetjem PPX. Ko je kitarist postal slaven, si je podjetje prizadevalo, da bi ga prikazovalo kot glavnega člana skupine, kar je Jimija zmotilo. Izdali so več posnetkov Curtisa Knighta in na naslovnicah omenjali pomembno Hendrixovo vlogo v njegovi glasbi. Februarja 1968 je založba Capitol izdala ploščo z naslovom Jimi Hendrix Plays, Curtis Knight Sings (Jimi Hendrix igra, Curtis Knight poje), kar je revija Rolling Stone takrat označila za sramoto.

Zloglasen dokaz o sodelovanju podjetja PPX z Jimijem Hendrixom, pogodba v fizični obliki, je bil junija prodan na dražbi dražbene hiše Sotheby.

O glasbenih začetkih legendarnega kitarista bo govoril tudi del biografskega filma o Jimiju Hendrixu All Is by My Side, ki bo v kinematografe prišel kmalu. V glavni vlogi bo zaigral član skupine OutKast, André 3000. 

Deli s prijatelji