ZA MLAJŠO PUBLIKO

Planet Globokar v Cankarjevem domu

Objavljeno 09. december 2017 11.03 | Posodobljeno 09. december 2017 11.03 | Piše: Andrej Predin

Odlična predstava dunajskega glasbenega kolektiva.

Devet inovativnih raziskovalcev iz ansambla Studio Dan. FOTO: Nikola Milatovic

V sredo, 13. decembra, bosta v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma dve uprizoritvi (11.00 in 18.00) odmevne večmedijske glasbene predstave Planet Globokar, ki jo izvaja dunajski glasbeni kolektiv Studio Dan pod vodstvom pozavnista in skladatelja Daniela Rieglerja. Že iz naslova je razbrati, da je uprizoritev za otroke povezana s skladateljem in pozavnistom Vinkom Globokarjem (1934). Daniel Riegel je za izhodišče uporabil Globokarjev Laboratorium, ki je nastajal trinajst let in ponuja 55 precej utopičnih skladb. "Nekega dne mi je pozavnist in skladatelj Daniel Riegler pisal o svoji nameri dramatizirati določene odseke Laboratoriuma in oblikovati gledališko predstavo za otroke. Ob ogledu v Gradcu sem bil osupel in navdušen nad dejstvom, da lahko z vpeljavo humorja in vzbujanjem radovednosti popolnoma resna zamisel postane še resnejša. To mi je bilo v poduk. Hvala," je za gledališki list pojasnil Globokar. "Že leta 2008 sem sodeloval z gledališčem TaO! v Gradcu, tam smo delali predstavo na lastno glasbo in na glasbo Franka Zappe," nam je zaupal Riegel. "Ta predstava je bila zelo uspešna, tako da smo začeli razmišljati, kako nadaljevati. Že dolgo sem poznal Globokarjevo glasbo, v njej sem videl gledališkost, ki bi ustrezala ideji sodobnega koncerta za otroke. Pridobil sem koproducenta KinderKinder iz Hamburga, leto in pol smo se ukvarjali s predprodukcijo, preden smo lahko pljunili v roke. Sprva so bili vsi nekoliko skeptični." Premiera predstave je bila oktobra lani, do zdaj pa so jo uprizorili približno 20-krat, med drugim v Gradcu, Hamburgu in na Dunaju.

Glasbeni kolektiv Studio Dan je bil ustanovljen leta 2005 za prvi festival JazzWerkstatt Wien in je bil osnovan kot big bend. "Že vse od začetka je vse skupaj nekaj med bendom in ansamblom," dodaja Rielger. "Smo sodoben band, ki izvira iz jazz okolja. Na prvem koncertu smo že imeli ljudi iz sodobne scene. V zadnjih letih smo razvili mešanico glasbe, ki ni primerljiva z drugimi, tega si niti ne želimo. Pravkar smo se vrnili iz ZDA in Kanade, kjer smo imeli desetdnevno turnejo in smo bili odlično sprejeti."

V osnovi je predstava namenjena mlajši publiki, a bodo v njej uživali tudi starši. Inštrumenti so na svoj način podaljški telesa. Gre za inovativno in duhovito uprizoritev, ki nima besedila, le glasbila se oglašajo. Vsako noč, ko že vsi spijo, zaživi nenavaden glasbeni planet skladatelja Vinka Globokarja. Devet pogumnih zvočnih raziskovalcev (Ansambel Studio Dan) se poda na raziskovanje novih svetov. Gledalci bomo priča pravemu zvočnemu laboratoriju z veliko humorja. Raziskovalci uporabljajo glasbila na nenavadne načine, na primer pod vodo. 

Deli s prijatelji