KOMEDIJANT

Nerodnost je obrnil sebi v prid

Objavljeno 20. januar 2013 18.21 | Posodobljeno 20. januar 2013 18.21 | Piše: Vane D. Fortič

Igralec, pevec in plesalec Danny Kay je na neki premieri padel, kar je gledalce spravilo v krohot, on pa je kmalu zatem postal velika zvezda.

Mlajše generacije se danes smejijo ameriškemu igralcu, pritlikavcu, komiku Dannyju De Vitu, starejše pa se še dobro spominjajo predvsem igralskih, plesnih in pevskih vragolij Dannyja Kaya. V petek bi bil David Daniel Kaminsky, ki se je v Brooklynu rodil ukrajinskima imigrantoma Jakobu in Klari, star 125 let.

Orkester mu je sledil

Že v osnovni šoli je kot razredni klovn zabaval sošolce s šalami in pesmicami. Po mamini smrti – takrat je bil star 13 let – je zapustil šolo in s prijateljem pobegnil na Florido. Preživljala sta se z uličnim prepevanjem. Po vrnitvi domov ga oče ni več silil v šolo. Danny je poleg zabavljaštva opravljal različna dela, a so ga zaradi nerodnosti povsod odpustili. Od poznih tridesetih dalje je uprizoril odlična komična besedila in glasbo svoje žene, pianistke Sylvie Fine, ki je njegovo igralsko kariero usodno zaznamovala in iz Dannyja naredila zvezdo. Pridružil se je plesni skupini Dava Harveyja in Kathleen Young. Na premieri predstave je izgubil ravnotežje, padel in ugotovil, da je publiko to neznansko zabavalo. Ko je z drugo skupino nastopal po Aziji, je s publiko komuniciral z mimiko in grimasami. Izpopolnil je tehniko ponavljanja besed, blebetanja tja v en dan ter imitiranja različnih narečij. Postal je tudi mojster improvizacije.

Danny Kaye je nastopal v številnih filmih, na radiu in TV, plesal in v humanitarne namene celo dirigiral simfoničnim orkestrom. Dirigent Dimitri Mitropoulos je po nekem koncertu izjavil: »To je mož, ki nima nobenih glasbenih šol, ne pozna niti not, a orkester mu sledi bolj, kot je meni kadar koli!«

Igral je z znanimi igralskimi in glasbenimi imeni, kot so Virginia Mayo, Bing Crosby, Curd Jürgens, Louis Armstrong, Diana Dors, Katharine Hepburn in Charles Boyer. Kot kapitan Kljuka je nastopil z Mio Farrow v muzikalu Peter Pan, bil je gost v Muppet šovu ter pri Bingu Crosbyju. Danny se ni bal pokazati svoje občutljivosti in inteligence, lastnosti, zaradi katerih je bil priljubljen tudi med kritiki, ki redko hvalijo komedijante.

Iz kraljevske lože

Danny Kaye je bil še bolj kot v ZDA priljubljen pri zahtevni angleški publiki. Ko je leta 1948 nastopil v londonski dvorani Palladium, je kraljeva družina prvič v zgodovini prišla iz kraljevske lože v prvo vrsto, da so lahko od blizu spremljali predstavo.

Deli s prijatelji