FESTIVAL

Na Schengenfestu še več glasbe in več prh

Objavljeno 07. julij 2014 22.59 | Posodobljeno 07. julij 2014 22.59 | Piše: Andrej Predin

V sedmi izvedbi bo belokranjski festival kar štiridnevni.

Prihaja finska skupina Him. Foto: Facebook

Med vrhunce poletnega koncertno-festivalskega vrveža spada Schengenfest v belokranjski Vinici, kamor se bo tudi letos zvalilo na stotine ljubiteljev dobre zabave. Od petka, 1. avgusta, pa vse do nedelje, 3. avgusta, se bo na prizorišču zvrstil cvetober domačih izvajalcev z mednarodno uveljavljenimi gosti iz tujine. Med slednjimi velja izpostaviti južnoafriško zasedbo Die Antwoord (Odgovor), ki jo primerjajo z novodobnimi Prodigy. To je tista skupina, ki je veliko pozornosti pritegnila z videospotom Fatty Boom Boom, na katerem se norčujejo iz Lady Gaga, ki jih je pred časom povabila, da bi na njeni turneji nastopili kot predskupina. Zavrnitvi je sledil argument, da je njena glasba površinska, zato z njo ne želijo imeti opravka, v omenjenem spotu pa se še dodatno norčujejo iz javne in zakulisne podobe megazvezdnice. Ob tem velja poudariti, da tudi Die Antwoord zelo uspešno krmarijo med provokativnim in morbidnim, kar je očitno že ob bežnem pogledu na vodji skupine, raperja Ninjo in pevko Yo-Landi Visser. K nam prihajajo še posebno vroči, saj so nedavno izdali tretji album Donker Mag.

Za obiskovalce letošnjega festivala je pomembna novica, da se bo druženje začelo že v četrtek, ko si bomo lahko na prizorišču v miru postavili šotore in se pripravili na prihajajoče dneve zabave. Sedma izvedba bo še bolj zanimiva, ker bo na predvečer uradnega začetka nastopil Vlado Kreslin z Malimi bogovi. To pomeni, da se je festival iz tridnevnega spremenil v štiridnevnega.

V petek bo torej šlo zares, saj se bodo na glavnem odru, poleg prej omenjenih Die Antwoord, zvrstili še Laibach, Kiril Dajkovski, Moveknowlegement, Kuga in High 5. Tudi Elektro oder bo ponujal razburljiv program z nastopom izvajalcev, kot so Klangkarussell, DJ Zeds & Rootsinsession Sound, Felis Catus & Softskinson (DMNP), Nati Katchi in S.H.U. S.H.U. Najbolj zveneča imena naslednje dne so gotovo Bajaga & Instruktori, 2Cellos, Zmelkoow, StrojMAchine, Čao Portorož, Pankreas in Ice on Fire. Elektro oder pa bo pripadal glasbi Loadstar & MC Jakes, HEX, Danaja, Trdee in Milk Drinkers. Poslednji dan bo še posebno razgiban, saj se na slovenske odre vrača Him, nastopila pa bo tudi izjemna britanska triphop senzacija Morcheeba. Omeniti velja tudi nastope domačih skupin Muff in Zebra Dots ter zasedb The Ufoslavians in Top Stripper. Na Elektro odru pa bosta kraljevala Valentino Kanzyani in Beltek.

Tudi tokrat so organizatorji pripravili festivalsko trgovino Schengi Shop, število prh in umivalnikov pa se bo letos povečalo. Še več, kamp se je preselil pod hrib, kar pomeni, da bodo imeli obiskovalci na voljo več sence. Do 18. julija bodo vstopnice dostopne po znižani ceni. Dosegljive so po dnevih ali v ugodnejših večdnevnih sklopih.

 

Deli s prijatelji