MARTINOVO

Na Martina kupica rujnega in vesela polka

Objavljeno 11. november 2015 19.25 | Posodobljeno 10. november 2015 17.28 | Piše: Mojca Marot
Ključne besede: martinovo

V zdajšnjih časih se menda pitja (vina) ne spodobi opevati, a to ne pomeni, da se na današnji praznik ne bo nazdravljalo z mladim vincem in se vrtelo na plesišču. Ob redkejših novih vižah bodo zadonele stare, že ponarodele, Vinska trta, Glažek še ni prazen, En hribček bom kupil, Mi Slovenci vina ne prodamo. In še in še. Ker ne gremo še domov.

Še v soboto so se člani ansambla Nemir mudili v Portorožu, to nedeljo pa v Mokronogu pripravljajo koncert s številnimi gosti. Foto: Facebook

Danes je martinovo, praznik pridelovalcev žlahtne kapljice, ki jih v Sloveniji s številnimi vinorodnimi pokrajinami ne manjka. Še posebno veliko jih je na Dolenjskem, v Beli krajini, na Štajerskem, Primorskem in v Brdih. Imamo pa tudi veliko ansamblov, ki tako in drugače v svojih pesmih opevajo vino. Po številu napitnic in zdravičk smo Slovenci sploh rekorderji, saj verjetno ni naroda na svetu, ki bi jih imel več. Ne nazadnje imamo tudi himno, ki je v resnici napitnica: »Prijat'li, obrodile so trte vince nam sladko, ki nam oživlja žile, srce razjasni in oko...« Ob prazniku svetega Martina, ko mošt postane vino, smo pobrskali po glasbeni zakladnici in našli še nekaj bolj in tudi manj znanih pesmi, ki so posvečene trti in žlahtni kapljici. Zanimivo je, da je bilo takih pesmi včasih več, zdaj pa se tekstopisci tej temi raje izognejo. Morda tudi zato, ker so nekateri v besedilih pretirano opevali pijančevanje. Danes pa se mnogi zavedajo, da pretirano pitje alkohola prinaša žalostne zgodbe in tragične posledice.

A v teh in prihodnjih dneh bo marsikje po Sloveniji še veselo, ko bodo gospodarji v svoji kleteh pokušali mlado vino, ob tem pa se bo iz grl razlegla tudi kakšna zdravica ali pesem, kakršna je Vinska trta, ki jo je pel tudi Ansambel Lojzeta Slaka: »Na svetu lepše rož'ce ni, kot je ta vinska trta...« Ali pa Majolka bod' pozdravljena, Sloven'c Sloven'ca vabi, Mi Slovenci vina ne prodamo, Glažek še ni prazen, En hribček bom kupil in druge. Zanimivo je, da sta eno od inštrumentalnih polk, posvečenih Martinu, ki sta jo naslovila preprosto Martinova polka, spisala tudi Vilko in Slavko Avsenik, radi pa jo igrajo številni ansambli. Seveda pa ni edina Avsenikova, ki opeva vino, saj je znana tudi hudomušna Če vinček govori. Ne nazadnje se je tudi kariera dolenjskega godca Lojzeta Slaka začela s pesmijo V deželici sonca in grozdja, končala pa s pesmijo Veseli kletar, saj je bila to zadnja pesem, za katero je Lojze, tudi sam velik ljubitelj trte in pridelovalec cvička, s svojimi pevci, Fanti s Praprotna, posnel videospot. In to v svoji kleti. Besedilo za eno in drugo pa je napisala Fanika Požek.

Polka je kot vino

Tudi Vince bizeljsko Ansambla Lojzeta Ogorevca je priljubljena polka, prav tako sta bili znani Henčkovi Očetova navadica in Metliška črnina. Pa tudi Ansambel Franca Miheliča ima v svoji zakladnici polko z naslovom Vesela polka, vince in pesem, katere refren zveni takole: »Vesela polka, vince in pesem, tri najlepše zame so stvari. A tistemu ni več pomoči, ki poleg soda žejen še sedi.« Ansambel Toneta Rusa pa je poslušalcem ponudil polko Na Martina vsi slavimo. Med novejšimi je tudi polka Ansambla Simona Gajška z naslovom Polka je kot vino, prav tako imajo skladbo Ti si kakor dobro vino v svojem repertoarju fantje ansambla Golte. Svetega Martina opevajo tudi člani Ansambla Frančič, medtem ko je Romana Cafuta za ansambel Poet spisala besedilo za pesem Martinovo je praznik vina. Dolenjski ansambel Nemir, ki to nedeljo v Mokronogu pripravlja Nemirni koncert s številnimi gosti, pa ima v svoji zakladnici skladbo Na svetega Martina, pri kateri kot gostja sodeluje mama Manka. Skratka, če strnemo, pesmi, v katerih se opeva in časti vino, so vedno napisane v živahnem ritmu polke, veliko več skladb s tovrstno vsebino pa imajo v repertoarju ansambli, ki prihajajo iz regij, izdatno posejanih z vinogradi, med katerimi sta na prvem mestu Dolenjska in Štajerska.

 

Deli s prijatelji