MEH NA MAH

Na citrah odlično zvenijo tudi popevke

Objavljeno 03. december 2017 10.29 | Posodobljeno 03. december 2017 10.30 | Piše: Mojca Marot

Janja Brlec je magistrica citer in ena naših najuspešnejših citrark, ki je nase opozorila tudi v oddaji Slovenija ima talent. Na citre ne igra le ljudskih narodnih, pač pa tudi zahtevnejše skladbe, kar je dokazala na svojem prvem koncertu, na katerem so se ji na odru v Laškem pridružili številni gostje – Poleg citrarjev in Kvinteta Dori tudi sopranistka Željka Predojević Korošec.

Sopranistka Željka Predojević Korošec je raznežila z dalmatinskimi narodnimi. Foto: Blaž Sluga – Vocal BK Studio

Citrarka Janja Brlec​, ki se ponaša tudi z naslovom 'prešmentane citrarke', je, če sodimo po številu prejetih nagrad na raznih tekmovanjih, ena naših najboljših citrark. Kar trikrat je zmagala na mednarodnem tekmovanju za citre v Münchnu, osvojila prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Ithaka v Ljubljani, trikrat je bila prva tudi na državnih citrarskih tekmovanjih. Danes poučuje citre na Glasbeni šoli Laško-Radeče, izdala pa je tudi učbenik Citrarska mavrica za prvi razred citer. Brlečeva ob tem razbija stereotipe in želi dokazati, da se da na citre, ki so nekdaj veljale za ljudski, danes pa so tudi koncertni instrument, igrati zelo različne glasbene zvrsti. »Rada zaigram kakšno ljudsko kot zahtevnejšo skladbo. Z ekipo Igorja Pečolerja sem letos posnela tudi dva videospota. Enega za skladbo Johanna Sebastiana Bacha – Suita za violončelo št. 6 in drugega za belokranjsko ljudsko Pastirče mlado. Pri slednji se mi je pridružil citrar Peter Napret, ki je bil kar 11 let moj učitelj, danes pa še vedno pogosto nastopava skupaj, v duetu ali kvartetu,« pravi Janja Brlec. Oba sta člana Slovenskega citrarskega kvarteta, ki je začel koncert z eno najbolj prepoznavnih filmskih melodij Cvetje v jeseni. Janji so se na odru pridružili še številni drugi gostje, od učiteljev Glasbene šole Laško-Radeče do violončelista Aleksandra Kuzmanovskega, Makedonca po rodu, zato smo lahko slišali tudi makedonske narodne. Fantje kvinteta Dori so zapeli a cappella in zaigrali Avsenikovega Pastirčka. Ni šlo niti brez Slakovega Čebelarja in venčka Dovžanovih, saj je citrar Miha Dovžan tudi Janjin veliki vzornik. Za češnjo na torti je poskrbela sopranistka Željka Predojević Korošec, soproga prav tako znanega tenorista Boštjana Korošca, Dalmatinka po rodu, ki je otroštvo preživljala na ulicah Dubrovnika. Janja Brlec je na koncertu dokazala, da ne obvlada le igranja citer, temveč tudi odlično poje, kar ne preseneča, saj jo solopetje poučuje prav Predojević Koroščeva. Na koncu so se na odru zbrali vsi nastopajoči in se poslovili z ljudsko Nocoj je ena luštna noč. 

image

»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.«

 

Deli s prijatelji