PO DOMAČE

Kvintet z župnikovim žegnom

Objavljeno 12. marec 2014 21.10 | Posodobljeno 12. marec 2014 21.12 | Piše: Mojca Marot

Kvintet Dori, ki se imenuje po priljubljenem župniku Izidorju Pečovniku, se bliža 20-letnici delovanja, po štirih letih pa se člani pripravljajo tudi na izid novega albuma.

Člani Kvinteta Dori Anti Gubenšek, Primož Razboršek, Boštjan Per ter Boris in Marko Razboršek (od leve) so bili tudi v finalu Mladih zvezd Rakete, kjer je KGB kvintet izvedel njihovo polko Verjemi in zaupaj. Foto: Mojca Marot

Izidor Pečovnik - Dori, župnik, doma iz Brodov pri Vranskem, ki že dobro desetletje službuje v Berlinu, kamor je moral oditi za kazen, ker je v cerkvi v Šentrupertu nad Laškim priredil modno revijo, je znan po tem, da ima rad nogomet in tudi glasbo. In trije Razborškovi fantje, Boris, Primož in Marko, bratje z Brodnic pri Rimskih Toplicah, ki so še kot kratkohlačniki s harmoniko, trobento in klarinetom popestrili prenekatero prireditev v Laškem in okolici, so kmalu vzbudili njegovo pozornost.

Leta 1995 so k sodelovanju povabili basista, saj so jih mnogi snubili za igranje tudi na veselicah in drugih večjih prireditvah, kjer ansambel z basistom pride bolj do izraza. Nekega dne so se oglasili pri priljubljenem Doriju, ki je prav takrat zbiral denar za orgle, zato jih je prosil, ali lahko pridejo kaj zaigrat. Prav tam pa so spoznali tudi svojega petega člana Antija Gubenška in še isto leto z njim odpotovali v Berlin, kamor se je preselil tudi Pečovnik. »To so bili tudi uradni začetki ansambla, ker pa še nismo imeli imena, smo Dorija vprašali, ali si lahko sposodimo kar njegovo. Nič ni imel proti, celo vesel je bil, in tako smo se poimenovali Kvintet Dori,« se radi spominjajo fantje, kako so za ime dobili blagoslov priljubljenega Pečovnika. In verjetno so še vedno edini slovenski narodno-zabavni ansambel, ki mu je ime posodil župnik.

Delajo, a se ne izpostavljajo

Pred dobrimi trinajstimi leti se jim je kot basist pridružil Boštjan Per iz Mengša, sin še bolj znanega Janeza Pera, basista Alpskega kvinteta, ki je z njimi še danes. Nekaj časa so sodelovali tudi z odličnim inštrumentalistom in pevcem Gorazdom Topolovcem, predvsem zato, ker so imeli veliko nastopov, na katerih so peli tudi a capella. Toda pozneje so obveznosti težko usklajevali, zato so ostali kvintet v pravem pomenu besede. Primož, Boris, Marko, Boštjan in Anti pa pridno delajo, čeprav zadnje čase o njih nismo slišali ravno veliko. »Ves čas koncertiramo, res pa je, da se medijsko ne izpostavljamo, ker niti nimamo časa. Naš harmonikar Boris se že četrto leto posveča študiju na konservatoriju za glasbo, smer ljudska glasba, in bo letos diplomiral, vsi imamo tudi družine, a se lahko pohvalimo, da smo pravkar končali snemanje 18 novih skladb,« pravi Boštjan Per. Od zadnje izdaje albuma z naslovom Skupaj po domače z Otom (Pestnerjem, op. a.) minevajo že štiri leta, zato mnogi težko čakajo na nove, pa tudi nekatere nagrajene skladbe s festivalov, ki še niso bile posnete. In glede na to, da se bliža 20-letnica delovanja, bo novi album pravšnje darilo za vse njihove oboževalce. Sicer pa še naprej največ sodelujejo z Otom Pestnerjem in Igorjem Podpečanom in morda se lahko nadejamo še kakšnega skupnega projekta. 

Deli s prijatelji