SOUL

Joss na odru odkrivala globalni glasbeni jezik

Objavljeno 05. avgust 2014 11.25 | Posodobljeno 05. avgust 2014 11.25 | Piše: Andrej Predin

Ljubljano je znova obiskala svetlolasa princeska soula Joss Stone.

Zaslovela je pri rosnih 16 letih. Foto: Venni

Sobotni večer je v ljubljanskem Kinu Šiška gostil enega od koncertnih vrhuncev letošnjega poletja – nastop britanske megazvezdnice Jocelyn Eve Stoker, bolj znane po umetniškem imenu Joss Stone. To je bil po letu 2009 njen drugi obisk Slovenije, kjer se je ustavila v sklopu svetovne turneje Total World Tour, na kateri si je zadala cilj, da bo obiskala čim več držav.

Gre za razgibano in prilagodljivo karavano, ki bo imela koncerte na velikih stadionih kot tudi na manjših klubskih odrih, kot je bil sobotni. »Rada bi raziskala in razumela univerzalni glasbeni jezik v vsaki državi na tem planetu. Glasba na ljudi vpliva pozitivno, pokaže nam, da si prav vsi prebivalci planeta delimo enake lastnosti: vsi jočemo in vsi se smejimo. Glasba je čustvo in skupaj z glasbo smo enotni. Turneja bo naporna in zagotovo čustveno močna, verjamem, da bo to neverjetno potovanje, polno novih spoznanj,« je pred nastopom v Ljubljani povedala Joss Stone.

Čudežni otrok

Britanska pevka je glasbeni čudežni otrok, na odru je stala že v zgodnjih najstniških letih in prepevala klasike soula, kot šestnajstletnica pa se je torpedirala s platinastim prvencem The Soul Sessions. Poslušalstvo in občinstvo je navduševala s silovitim glasom in nedolžno spogledljivostjo. Verjetno se del njenega uspeha skriva tudi v dejstvu, da se njen glasbeni slog pogosto sprehodi do roba hiphopa, ki je bil leta 2003, ko se je njena kariera začela, osrednja zvrst takrat že propadajoče pop glasbe. Istočasno je bila kot belopolta svetlolaska ambasadorka soula, prek njenega glasu in interpretacij je cela generacija evropskih poslušalcev odkrila soul.

Spomnimo, da je leta 2003 svoj glasbeni prvenec izdala še ena britanska megazvezdnica, ki se je spogledovala s soulom – Amy Winehouse. Vendar je Amy dokončen preboj uspel tri leta pozneje 2006 s kultnim albumom Back to Black (zanj je leta 2008 prejela kar pet nagrad grammy). Joss na področju nagrad ni imela toliko sreče, so se pa zato njeni albumi prodajali za med. Sloves superzvezdnice je dokončno osvojila leta 2007 z albumom Introducing Joss Stone, s katerim ji je uspelo prodreti na tržišče Združenih držav Amerike.

Širok in močan vokal

Pred opazno starejšim občinstvom polne dvorane Katedrala je bila Joss več kot sproščena. Njen nastop je bil prisrčen in zelo energičen. V njem je bilo tudi precej rutine in občasno smo dobili občutek, da se je glasbenica znašla na avtopilotu, kar še posebno velja za njen spremljevalni bend. Občinstvo na peklensko razgretem prizorišču je bilo povsem v njeni oblasti, kar je dokazovalo z zvestim prepevanjem in ploskanjem. Vzdušje je še posebno zavrelo ob posameznih hitih, eden izmed vrhuncev pa je bil tudi akustični vložek, na katerem so se lahko prepričali, da imamo opravka z eno najbolj nadarjenih pevk zadnjega desetletja.

Joss ima močan in širok vokal, o čemer smo se lahko prepričali, ko nas je spodbujala k petju kar brez mikrofona in smo jo brez težav slišali po vsej dvorani. Ne bi se veliko zmotili, če bi trdili, da je njena glasba najbolj primerna prav za koncerte v klubih, kjer se lahko obiskovalci zavrtijo ali pa stopijo do pulta po pijačo. Morda prav zaradi urbanega značaja glasbe in potrebe po komunikaciji. Slogovno bi njeno glasbo težko opredelili, saj smo lahko v njej prepoznali najrazličnejše vplive od najbolj prisotnega soula do jazza, reggaeja, latino ritmov, funka in hiphopa. Vse skupaj pa je združeval prav njen prodorni glas.

Verjame v 
besede iz pesmi

Ob tem velja podčrtati, da njen slog petja odstopa od klasičnega soula z nekoliko pretirano kričavostjo in pretirano interpretativnostjo, ko močno ali veliko pomeni glasno, za drugo pa ni prav veliko prostora. Sicer nam je tudi Joss na koncertu razkrila, kaj je skrivnost soula. Zaupala nam je, da gre za glasbo, ki ne pozna veliko pravil, a eno, ki se ga ona še posebno drži in je hkrati najpomembnejše, pravi, da moraš resnično verjeti v besede, ki jih poješ.

Joss je še zelo mlada, a hkrati zavidljivo izkušena glasbenica in tudi igralka. Njena energija in ljubezen do glasbe sta videti neusahljivi. Veselimo se dne, ko bo postala še nekoliko bolj radovedna in bo zapustila šablone komercialnosti in všečnosti ter naredila odločnejši korak v neraziskana prostranstva glasbe.

Deli s prijatelji