NAJDENA

Izšla je nova pesem pokojnega Tošeta

Objavljeno 28. januar 2013 12.34 | Posodobljeno 28. januar 2013 12.36 | Piše: E. N.

Demo posnetek Sve je ovo premalo za kraj so našli v pevčevem računalniku.

Pevec je umrl v nesreči na Hrvaškem. Foto: Reuters

Več kot pet let po smrti najbolj popularnega makedonskega pevca Tošeta Proeskega je na dan prišla njegova pesem, ki je javnost še nikoli ni slišala. To se je zgodilo prav na njegov rojstni dan – 25. januarja bi praznoval 32 let.

Našli so jo v računalniku

Pred svojo mnogo prezgodnjo smrtjo je Toše pripravljal veliko novih pesmi, ki jih ni mogel dokončati. Njegova založba se je ob njegovem 32. rojstnem dnevu odločila, da bo objavila pesem Sve je ovo premalo za kraj, iz založbe pa so sporočili, da bodo še enkrat izdali največje uspešnice mladega pevca z angelskim glasom. Na plošči bo tudi nova pesem, ki govori o nesrečni ljubezni. Glasbo in besedilo je prispevala Jelena Trifunović, za aranžma pa je poskrbel Nikša Bratoš. Toše je skladbo zapel že leta 2006, Radio Sarajevo pa poroča, da so demo posnetek pesmi našli v pevčevem računalniku, ko je glasbeni svet že žaloval.

Zaslužni državljan Makedonije

Življenjska pot Tošeta Proeskega se je končala 16. oktobra 2007 v prometni nesreči na hrvaški avtocesti. Ob njegovi smrti je bil v Makedoniji dan žalovanja, pevec pa je bil razglašen za zaslužnega državljana Makedonije. V svoji domovini je bil izredno priljubljen, osvojil pa je tudi mnoga srca v drugih državah nekdanje Jugoslavije. Slovenci smo ga spoznali, ko je z njim zapela Anja Rupel v pesmi Krajnje vrijeme (Skrajni čas). Leta 2004 je bil izbran za izvajalca na tekmovanju za pesem Evrovizije, zapel je pesem Life in v Istanbulu zasedel 14. mesto. Tik pred usodnim dnem je izdal pesem v slovenščini z naslovom Moja, par dni po tragičnem dogodku pa bi moral nastopiti v ljubljanskem nakupovalnem središču. Nameraval je izdati tudi album v angleščini, na katerem bi bil tudi duet Aria z italijansko pevko Gianno Nannini. Posthumno je januarja 2009 izšel album The Hardest Thing

Deli s prijatelji