SLOVO LEGENDE

Glasbeni svet žaluje za 
Chuckom Berryjem

Objavljeno 21. marec 2017 00.38 | Posodobljeno 21. marec 2017 00.38 | Piše: A. P.

V soboto je za vselej zaprl oči legendarni kitarist in pionir rock‘n‘rolla.

V glasbenem svetu je v soboto zvečer odjeknila žalostna novica, da se je v 91. letu starosti poslovil pionir rock'n'rolla Chuck Berry. Glasbeni genij, ki mu je življenje postavljalo številne izzive, trpel je za rasno diskriminacijo, krajo intelektualne lastnine, neredko se je znašel v težavah zaradi lastnega neukrotljivega značaja, je sooblikoval rockerski odrski nastop, njegovi rifi so osnova igranja rock'n'roll kitare, pogosto so mu jih kradli, neredko v prepričanju, da gre za nekakšno javno dobro, ker je tako močno zapisan v temelje žanra.

Nazadnje je v bližini Slovenije nastopil leta 2008, ko so zvoki njegove kitare razveseljevali občinstvo v hrvaški Opatiji. Malo zatem naj bi nastopil v Avstriji skupaj z Little Richardom, a si je slednji zlomil kolk in koncert je odpadel. Leta 2013 je nastopil v Steineggu na Južnem Tirolskem, ki je bil eden izmed šestih nastopov krajše evropske turneje, nato je prenehal koncertirati, redno so ga lahko videli le še gosti njegove restavracije v St. Louisu. »Policijska postaja St. Charles County je prejela klic, da gre za nujen medicinski primer v ulici Bucker Road natančno ob 12.40 v soboto, 18. marca,« je policija zapisala na svoji spletni strani. »V hiši je bil moški, ki se ni odzival, nemudoma so mu dali prvo pomoč. Žal jim 90-letnika ni uspelo obuditi, za mrtvega so ga razglasili ob 13.26.« Pozneje je njegova družina uradno potrdila žalostno vest: »Z globoko žalostjo sporočamo, da je Chuck Berry, ljubljeni mož, oče, dedek in pradedek, umrl na svojem domu, star 90 let. Čeprav se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, je zadnje dneve preživel obkrožen z ljubeznijo družinskih članov in prijateljev. Družina Berry prosi za spoštovanje zasebnosti v teh težkih časih.« Razlog smrti ni znan, njegov sin Charles Jr. je nedavno povedal, da je oče zbolel za pljučnico in da zelo počasi okreva. Novica o njegovi smrti je pretresla svetovno glasbeno sceno, oglasili so se velikani, kot so The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Brian Willson in številni drugi. Vsi opisujejo velikanski vpliv, ki ga je imela njegova glasba na njihovo ustvarjalnost.

Chuck Berry je prvi veliki hit dočakal leta 1955, to je bila Maybellene, nato je nanizal serijo uspešnic, kot so Roll Over, Beethoven, Rock & Roll Music in Johnny B. Goode. Te skladbe so vsebinsko (seks, avti, uporništvo, najstništvo) in strukturno postale šablona za rock'n'roll pesmi. Tako The Beatles kot Rolling Stones so na začetku kariere preigravali prav njegove skladbe. »Ukradel sem vsak rif, ki ga je igral,« je odkrito priznal Keith Richards, ki se je pozneje svojemu glasbenemu idolu oddolžil, tako da mu je sestavil skupino, v kateri je sam nastopal in ga vrnil na glasbeni zemljevid (ob tem ga je Berry redno poniževal in kršil dogovore).

V poboljševalnici in arestu

Charles Edward Anderson Berry se je rodil leta 1926 v St. Louisu, že kot najstnik je igral kitaro, učil se je za frizerja in delal v tovarni avtomobilov za tekočim trakom. Prvo skupino je sestavil leta 1951 s pianistom Johnniejem Johnsonom, ki je postal stalnica njegovih zasedb. Za njegovo kariero je bilo ključno znanstvo z Muddyjem Watersom, ki ga je predstavil založbi Chess Records. »Pri pisanju skladb sem se osredotočil na stvari, ki bi se prodajale. Besedila sem v glavnem pisal za mlade odrasle in za najstnike,« je ob priložnosti povedal Berry, ki se je glasbe loteval zelo pragmatično. To je veljalo tudi za njegovo odrsko prezenco. Vsi dobro poznamo slovito račjo hojo. To je izumil po naključju na nekem nastopu, ko je na odru poskušal prikriti, da ima zmečkano obleko. In če je že govor o njegovi zapuščini, velja dodati, da se del njegove privlačnosti skriva v dejstvu, da je bil divji in neukrotljiv. Znano je, da je bil zaprt dve leti, ker je nezakonito čez mejo peljal mladoletno Indijanko, prav tako je bil tri leta v poboljševalnici zaradi poskusa oboroženega ropa. Imel je težave zaradi utajavanja davkov, zaradi česar je leta 1979 sedel tri mesece. V 90. so ga tožile ženske, ker jih je brez vednosti snemal na stranišču svoje restavracije. Z njimi se je zunaj sodno poravnal.

Album posvetil ženi

Leta 1966 je zapustil Chess Records in podpisal z založbo Mercury, a z njimi ni dosegel želenega uspeha, zato se je po treh letih vrnil k matični založbi. Prvo in edino skladbo, ki je dosegla vrh pop lestvic, je izdal leta 1972 – gre za norčavo pesem My Ding-a-Ling. Zadnji avtorski album Rock It je izdal 1979. Je pa v začetku letošnjega leta presenetil z novico, da bo po 38 letih izdal novi album Chuck, ki bo posvečen njegovi ženi Themetti Berry. »Ta plošča je posvečena moji ljubljeni Toddy,« je pojasnil Chuck. »Draga moja, staram se. Pri tej plošči sem zelo dolgo delal, zdaj se lahko sezujem.« Ploščo je posnel s svojo stalno spremljevalno skupino, v kateri so njegovi otroci Charles Berry Jr. na kitari in Ingrid Berry na harmoniki. Z njima je zadnjih deset let nastopal v svojem klubu Blueberry Hill.

Sicer je Berry slovel kot zelo težavna oseba, na turnejah je vedno potoval sam in uporabljal spremljevalne skupine, ki jih je moral priskrbeti organizator. Zahteval je plačilo vnaprej, točno določen ojačevalec in avtomobil brez šoferja. Nikomur ni izkazoval zvestobe ali hvaležnosti, če je lahko, je pograbil čim več denarja. Včasih je koncert nepričakovano prekinil in izsiljeval organizatorja.

Leta 2012 je prejel nagrado music masters award. Povedal je, da mu zelo peša sluh. »Moji pevski dnevi so mimo. Mojega glasu ni več. Moje grlo je obrabljeno in moja pljuča bodo kmalu šla.« Kljub temu je do leta 2014 še vedno nastopal po klubih in kazinojih. Živel je v St. Louisu, neredko se je zadrževal na svoji posesti v Misuriju. Preživeli so ga žena, s katero se je poročil leta 1948, in štirje otroci. 

.

Deli s prijatelji