DRUGI DEL ALBUMA

Dan D je spet udaril z genskim zapisom

Objavljeno 31. oktober 2015 14.37 | Posodobljeno 31. oktober 2015 14.39 | Piše: Andrej Predin
Ključne besede: Dan D album

Novomeška zasedba predstavlja drugi del albuma DNA – D.

Drugi del albuma DNA – D izide 1. novembra.

Prvo polovico albuma DNA – D so nam postregli 1. aprila na dan norcev, drugi del se bo v naših rokah znašel 1. novembra, torej na dan spomina na mrtve, ljubitelji pa se bomo prav danes odpravili v ljubljanski Kino Šiška in se udeležili predstavitvenega koncerta nove plošče novomeških glasbenih velikanov Dan D.

DAN – D

Tomislav Jovanovič - Tokac (glas, kitara)
Dušan Obradinovič - Obra (bobni)
Marko Turk - Tučo (kitara)
Nikola Sekulovič (bas kitara)
Boštjan Grubar (klaviature) 

Že naslov plošče označuje komplementarnost albumov, ki sta si nasprotna, a hkrati potrebujeta drug drugega, da postaneta enovita in popolna. To morda drži, če smo površni in enačimo glasno s hitro ter električno z velikimi odri, akustično pa z malimi. Mirne vesti lahko trdimo, da je Dan D eden najmočnejših akustičnih glasbenih kolektivov pri nas, njihove najbolj umirjene pesmi pa z nabojem preglasijo marsikatere ukalupljene rockerje, ki so obviseli na treh akordih in zmečkanih pločevinkah piva. To postaja še bolj očitno, ko je aktualna generacija slovenskega rock'n'rolla začela slaviti okrogle obletnice, tam od dvajsetih do petindvajsetih let, in se nam predstavljati v izpiljenih nostalgičnih verzijah, predvsem pa napetih mišic in stisnjenih trebuščkov, kot da bi nas morali prepričati, da ga še vedno znajo žgati kot nekoč. A žal je ta generacija padla in se izgubila v praznini, ki so jo za seboj pustil novovalovci oziroma živahna scena osemdesetih, ki se je kalila v nekdanji Jugoslaviji. Trenutno premoremo le malo skupin, ki bi jim lahko pripisali slog, notranji motor in sporočilo, vse to je načeloma osnova za resne postave in izhodišče za predajanje njihovi glasbi in besedilom.

Dan D nedvomno spada med zasedbe, ki se bodo zapisale v zgodovino slovenske glasbe, saj ostajajo zvesti sami sebi, se razvijajo in rastejo, predvsem pa igrajo dobro glasbo. Uspelo jim je tudi zamenjati generacijo poslušalcev, osvojiti ušesa mladih in hkrati nase privezati dušo starejših ljubiteljev glasbe. V tem pogledu je dvojna plošča DNA – D enovita izdaja, saj presega žanre in generacije. Ne nazadnje je tudi glasbenikom moralo biti v veliko zabavo, ko so prebudili ojačevalce. Zgodba gre takole, da so po približno enem letu priprav odšli v studio, pričakovali so, da bo snemanje trajalo en teden, na koncu pa so vse skupaj posneli v treh dneh. Tako so se odločili preostali čas posvetiti preigravanju glasbenih asociacij in vzorcev, priložnost so dali tudi tistim vzgibom, ki se jih morda malce sramujejo, in v dveh dnevih je nastala prvoaprilska polovica plošče DNA – D. V tem kontekstu lahko naslov razumemo tudi v sklopu glasbe kot sinteze fenotipa in genotipa, torej vplivov okolja in seveda nepredvidljivih okvar, mutacij, ki so hkrati gonilo napredka ali neizogiben propad. No, v povezavi s skupino Dan D nikakor ne moremo govoriti o propadu. Kako je druga polovica plošče slišati v živo, pa bomo lahko preverili v Kinu Šiška, kjer bodo odigrali edini letošnji koncert s tem programom – to bo tehnično in izvedbeno zelo zahteven nastop, ki ga ne velja zamuditi. Povrhu bomo obiskovalci ob nakupu vstopnice prejeli tudi brezplačno zgoščenko z drugim delom albuma. Vsakemu, ki bo s seboj prinesel prvi del, pa bodo glasbeniki pripravili presenečenje.

Deli s prijatelji