EVROVIZIJA 2017

VIDEO: Sloveniji ni uspelo: Omar Naber brez finala!

Objavljeno 09. maj 2017 22.57 | Posodobljeno 10. maj 2017 02.52 | Piše: S. U.

Omar Naber se s skladbo On My Way ni uvrstil v evrovizijski finale.

Slovenski predstavnik na letošnjem 62. tekmovanju za pesem Evrovizije Omar Naber se s skladbo On My Way ni uvrstil v sobotni veliki finale. Bodo pa na njem ponovno nastopili predstavniki Moldavije, Azerbajdžana, Grčije, Švedske, Portugalske, Poljske, Armenije, Avstralije, Cipra in Belgije. 

Slovenski predstavnik  je nocoj na Evroviziji nastopil znova po 12 letih, ko je prav tako v Kijevu zastopal Slovenijo s pesmijo Stop. Tudi tedaj se mu ni uspelo uvrstiti v finale. Že pred polfinalom njegovi letošnji skladbi, ki jo je napisal sam, na evrovizijskih stavnicah ni kazalo dobro, a se pevec ni predal malodušju.imageTudi pred nocojšnjim nastopom je povedal, da bo dal vse od sebe, ostalo pa bo stvar naključij.

Deseterica nocojšnjih finalistov se bo v soboto potegovala za zmago z deseterico zmagovalcev drugega polfinala ter predstavniki držav t. i. »velikih pet«: Italije, Francije, Nemčije, Španije, Velike Britanije ter gostiteljice Ukrajine.

Letos slavijo raznolikost

Voditelji vseh treh evrovizijskih večerov so prvič v zgodovini prireditve trije moški - Oleksandr Skičko, Volodimir Ostapčuk in Timur Mirošničenko, slovenski prenos je komentiral Andrej Hofer. Na evrovizijskem odru letos slavijo raznolikost. Lani so si glasbeno tekmovanje po navedbah Hoferja na različnih platformah ogledali 204 milijoni ljudi. Prvi polfinale je v Mednarodnem razstavnem centru v Kijevu v živo lahko spremljalo 11.000 gledalcev, med drugim pa ga je s svojim nastopom popestrila lanska zmagovalka Džamala.

Evrovizijski spektakel smo spremljali v živo tudi iz našega uredništva:

00.10 Po izpadu se je svojim oboževalcem oglasil tudi naš predstavnik z besedami: »Hvala vsem za podporo. Iskrene čestitke vsem izbranim polfinalistom.«

23.05 Zdaj pa trenutek resnice! Po naključnem vrstnem redu so razglasili finaliste prvega polfinalnega večera. To so: Moldavija, Azerbajdžan, Grčija, Švedska, Portugalska, Poljska, Armenija, Avstralija, Ciper in Belgija. 

image
Čakanje na rezultate. Foto: AP

23.00 Poslušalcem in gledalcem tik pred razglasitvijo izidov predvajajo nekaj odlomkov skladb, ki so se že uvrstile na sobotno tekmovanje. Gre za pet privilegiranih držav, t. i. velikih pet, in za gostiteljico Ukrajino.

22.50 Omar je pred razglasitvijo izrazil hvaležnost do poslušalcev. Tole je zapisal na facebooku:

22.48 Glasovanja je konec!

22.27 Odpela je še latvijska predstavnica in konec je nastopov. Začenja se glasovanje, 18 držav in le 10 prostih mest v velikem finalu. In ne pozabite, žal ne morete in ne smete glasovati za Slovenijo ...

22.23 Nastop je končan. Zdaj je vse v rokah poslušalcev in žirije.

22.20 Prišli smo do vrhunca večera! Omar Naber poje za Slovenijo. Zdi se, da vse poteka gladko, brez zapletov. Braaavooo ...

22.18 Vročica narašča, Omar je na poti na oder. Le še armenska predstavnica odpoje in začnemo.

22.00 Zanimivi vizualni nastop skupine Dihaj, za katero se skriva 28-letna pevka Diana Hadžijeva.

image
Foto: AP

21.56 Še malo ...

21.47 Na minimalističen nastop je stavil portugalski predstavnik Salvador Sobral. Njegov valček s pridihom džeza nas zagotovo ni pustil hladne. Portugalska je letos celo favorit za končno zmago. 

image
Sobrala zaradi zdravstvenih težav prvi teden vaj ni bilo v Kijevu, tja je prišel šele dva dni pred glavnim nastopom. Foto: AP

21.35 Videli smo tudi nastopa dveh držav, od katerih si obetamo nekaj točk. Albanijo predstavlja Lindita Halimi, ki je bila rojena na Kosovu. Veliko pozornost pa vzbuja Črnogorec Slavko Kalezić s pesmijo Space. A priznajmo, bolj kot s pesmijo zaradi svojega videza. Kalezić je sicer nadarjen igralec, ki je dokončal študij dramske igre, je pa tudi član črnogorskega dramskega gledališča. »Nekateri mislijo, da sem pričesko posnel po Avatarju,« pravi.

21.23 Avstralci so menda ponoreli za Evrovizijo. Lani so za las ostali brez zmage, tokrat v ogenj pošiljajo Isaiaha Firebraceja. Ta se je v Avstraliji uveljavil lani po zmagi v osmi sezoni avstralske različice X Factor. Takrat je bil star komaj 17 let.

image

Zagotovo bo navdušil dekleta. Foto: Reuters

21.22 Ste vedeli, da nas je Omar leta 2005 že zastopal na izboru pesmi Evrovizije – prav tako v Kijevu –, kjer je v polfinalu zasedel 12. mesto. Oglejte si njegov nastop.

21.10 Pevski del je prireditve je začel Šved Robin Bengtsson, ki je letos na švedskem izboru Melodifestivalen premagal 11 tekmovalcev, med katerimi pa začuda ni bilo evrovizijske zmagovalke iz leta 2012 Loreen, saj se s pesmijo Statements ni uvrstila niti v sklepni izbor. Stavnice Robina  postavljajo na tretje mesto.

Kako bo potekalo glasovanje

Vsaka država bo svojim favoritom podelila točke dveh komisij, in sicer strokovne žirije in občinstva, od 1 do 8 ter 10 in 12 točk. Svoje delo je že sinoči na generalki opravila strokovna žirija, ki s svojimi ocenami prispeva 50 odstotkov glasov. Slovensko žirijo so sestavljali Darja Švajger, Jernej Dirnbek, Gaber Radojevič, Aleksander Lavrini in Nika Zorjan. Za svojo državo seveda ne morete glasovati, lahko pa prosite prijatelje v tujini ....

21.07 V blišču se je začel spektakel. Prvič v zgodovini Evrovizije izbor vodijo trije voditelji, in sicer Oleksander Skičko, Volodimir Ostapčuk in Timur Mirošničenko. Menda so v domovini prave zvezde.

20.58 Omarja le nekaj minut pred uradnim začetkom prireditve čakajo še zadnji stilski popravki. Držimo pesti, zdaj gre zares!

20.55 Vas zanima, kako se bodo razvrstili tekmovalci? Začeli bodo Švedi, končali pa Latvijci.

1. Švedska: Robin Bengtsson – I Can't Go On
2. Gruzija: Tamara Gačečiladze Keep The Faith
3. Avstralija: Isaiah Don't Come Easy
4. Albanija: Lindita World
5. Belgija: Blanche City Lights
6. Črna gora: Slavko Kalezić Space
7. Finska: Norma John Blackbird
8. Azerbajdžan: Dihaj Skeletons
9. Portugalska: Salvador Sobral Amar Pelos Dois
10. Grčija: Demy This is Love
11. Poljska: Kasia Moś Flashlight
12. Moldavija: Sunstroke Project Hey Mamma
13. Islandija: Svala Paper
14. Češka: Martina Bárta My Turn
15. Ciper: Hovig Gravity
16. Armenija: Artsvik Fly With Me
17. Slovenija: Omar Naber On My Way
18. Latvija: Triana Park Line

 

 

Deli s prijatelji