PLAGIAT?

VIDEO: Najljubša napaka, zgledovanje ali kraja?!

Objavljeno 16. november 2015 12.24 | Posodobljeno 16. november 2015 12.24 | Piše: Anita Krizmanić

Pesem Anje Rupel, ki jo je ustvarila z Alešem Klinarjem, je vsaj v nekaterih delih močno podobna poletnemu hitu norveškega dua Madcon.

Duo Madcon. Foto: Reuters

Le nekaj dni zatem, ko je Anja Rupel oktobra izdala svojo pesem z naslovom Najljubša napaka, je v javnosti in predvsem na družabnih omrežjih završalo, da melodija močno spominja na poletni hit norveškega dua Madcon. Disko funk skladbo, ki naj bi bila značilna za Ruplovo, je spisal tandem Anja Rupel, ki je poskrbela za besedilo, in Aleš Klinar, ki je spisal glasbo, pri skladbi pa so sodelovali tudi Tina Muc, Clemens in Lea Likar, ki sta odpela spremljevalne vokale, ter basist Matej Tekavčič, za njeno zvočno podobo pa sta poskrbela Aleš Klinar in Miha Gorše. Pri poslušanju obeh pesmi je jasno, da slovenska močno spominja na tisto, ki so jo spisali Teddy Sky, Johnny Powers Severin v sodelovanju z norveškim duom, kateremu se je v videospotu ob prepevanju pridružil ameriški glasbenik Ray Dalton. Glasbeni maček Klinar je ob predstavitvi Najljubše napake na spletu zapisal, da je pesem pravzaprav začetek večjega projekta, ki bo vrhunec dosegel naslednjo pomlad. Pevka namreč pripravlja album največjih hitov, ki bo vseboval tako njene uspešne solistične skladbe kot nekaj skladb skupine Videosex, v kateri je Anja ustvarjala in prepevala pred leti.

Klinar brez komentarja

Čeprav so številni ob poslušanju komentirali, da gre dobro v uho, so se poznavalci obregnili ob melodijo, ki močno spominja na tisto, ki se je letos poleti znašla na skoraj vseh glasbenih lestvicah. Za komentar o domnevnem plagiatu smo poklicali Aleša Klinarja, ki se je v medijih že večkrat pojavil v povezavi z »izposojo« glasbe, označili pa so ga celo za plagiatorskega balinarja, ki v melodijah, ki spominjajo na nekaj drugega, ne vidi nič spornega. Ob našem klicu je dejal le, da »zadeve zaradi določenih vzgibov ne želi komentirati«.

Plagiatorstvo se zgodi

Za kratko analizo smo se obrnili na skladatelja Janija Goloba, ki je obe pesmi poslušal in nam povedal, da gre za veliko podobnost. »Vendar je enkrat uporabljen drugi del originalnega dela, v nadaljevanju pa prvi del, ki pa se ponavlja. Gre za veliko podobnost, a po mojem ne za plagiat,« pravi Golob in dodaja, da plagiatorstvo v Sloveniji ni splošna praksa, se pa zgodi. »Lahko se konča tudi na sodišču,« je še dodal.

Mnenje o novi skladbi Ruplove nam je podal tudi skladatelj in strokovnjak na področju kompozicijske tehnike Andrej Misson. »Skladbi sta si podobni, kolikor sem lahko presodil po hitrem in površnem poslušanju. Plagiat je kraja intelektualne lastnine. Po mojem mnenju jo je treba natančno in pravno dokazati, če ne drugače, po sodni poti. To pa ni tako preprosto. Sama podobnost ni nujno že kraja, popolno enakost dveh skladb pa tudi redko najdemo,« pravi Misson in dodaja, da se avtorji največkrat bolj ali manj uspešno le »zgledujejo« po drugih.

Poslušajte obe skladbi in presodite: gre za zgledovanje ali krajo?

Deli s prijatelji