LEGENDA

VIDEO: Modrooki šarmer z žametnim glasom bi slavil 100 let

Objavljeno 12. december 2015 09.49 | Posodobljeno 12. december 2015 09.48 | Piše: STA, Mo. S.

Frank Sinatra je nanizal vrsto uspešnic, preizkusil se je tudi v filmu.

Frank Sinatra

Ameriški pevec in igralec Frank Sinatra bi na današnji dan obeležil 100 let. S svojim prijetnim ležernim petjem in pretanjenim občutkom za sving se je uveljavil kot ena osrednjih osebnosti zabavne glasbe. Nanizal je vrsto uspešnic, med njimi Strangers in the Night in Fly Me To The Moon. Tudi kamera se ga ni branila.

Sinatra (1915–1998) se je rodil v Hobokenu v ameriški zvezni državi New Jersey. Bil je suhljat, prepirljiv otrok, ki so ga vrgli iz šole. V njegovem otroštvu ni prav nič kazalo na to, da bo nekega dne postal zvezda svetovnega kova. Za glasbo se je začel zanimati kot najstnik in je občasno nastopal na radiu. Leta 1939 ga je kot nadarjenega pevca odkril vodja jazzovskega orkestra Harry James. Odtlej je nastopal z njim in nato z orkestrom Tommyja Dorseyja.

Po mnenju mnogih največji zabavljač

Leta 1942 je opravil prvi solistični nastop, do leta 1945 je postal znan po ZDA s petjem v radijskem šovu Your Hit Parade. Imel je žameten glas, prav tako pa se je lahko pohvalil z izjemnim slogom. Nekateri menijo, da Sinatra velja za največjega zabavljača 20. stoletja. To pa zato, ker je deloval v času, ko so pevci nosili obleke s kravato in v rokah držali kozarec viskija. Tedaj je bilo izvirno, če so na odru kar tako prižgali cigareto. Ženske so za Sinatro vzdihovale, medtem ko so mu moški zavidali njegovo nonšalanco, je pisala nemška tiskovna agencija dpa.

A kljub vsemu uspehu je imela njegova kariera vzpone in padce. V 50. letih se je mladina zagrela za rock 'n' roll, slog, ki ga Sinatra nikoli ni vzljubil. Upad zanimanja zanj je blažil s tem, da se je preizkusil v jazzu in se vrgel v filmsko industrijo. Pomembnejše vloge je ustvaril v filmih Od tod do večnosti (1959), Mož z zlato roko (1955), Nekateri so pritekli (1958) in Detektiv (1968). Za stransko vlogo v filmu Od tod do večnosti je prejel tudi oskarja.

Njegova strast je bilo tudi kockanje in zelo rad je imel Las Vegas. Dpa je zapisal, da je bila njegova glasba pravzaprav ustvarjena za puščavsko oazo, z vsem njenim glamurjem in zločinskim podtonom. Sinatra je sicer zanikal povezave s podzemljem, ni pa mogel zanikati, da je odigral poker ali golf s katerim od največjih mafijcev njegovega časa.

Ženske, ženske ...

V življenju modrookega šarmerja ni manjkalo žensk. Poročen je bil štirikrat, vsi zakoni pa so se končali grenko. Prav tako je slovel po brezštevilnih aferah. Med drugim je imel kratko razmerje z igralko Marlene Dietrich, ki je o njem povedala: »Frank Sinatra je mercedes med moškimi.«

Sinatra je v 50-letni karieri nanizal številne zimzelene uspešnice in za časa življenja prodal več kot 150 milijonov albumov. Umrl je 14. maja 1998, star 82 let.

Družina ameriškega pevca in glasbena založba Frank Sinatra Enterprises sta 100. obletnico pevčevega rojstva začeli obeleževati že marca s celoletnim multimedijskim projektom Sinatra 100. Ta je vključeval razstave, okrogle mize in filmske projekcije na številnih prizoriščih. Začel se je z odprtjem razstave Sinatra: Ameriška ikona v Newyorški javni knjižnici za uprizoritvene umetnosti v Lincolnovem centru. Med drugim sta produkcijska hiša HBO in režiser Alex Gibney pripravila štiriurni dokumentarec z naslovom Sinatra: All or Nothing at All (Sinatra: Vse ali nič).

Deli s prijatelji