PRVAK

Pozdrav na Južno Tirolsko

Objavljeno 10. april 2017 10.01 | Posodobljeno 10. april 2017 10.03 | Piše: Mojca Marot

Absolutni evropski prvak v igranju na diatonično harmoniko Klemen Rošer je nedavno izdal nov, že šesti album z naslovom Pozdrav na Južno Tirolsko, ki ga je posvetil tudi oboževalcem na Tirolskem.

Harmonikarski virtuoz Klemen Rošer. Foto osebni arhiv

Zanimanje za glasbo je Mislinjčan Klemen Rošer kazal že v zgodnji mladosti, saj je neizmerno užival ob gledanju ter poslušanju oddaj z glasbenim pridihom. Pri devetih letih je začel obiskovati glasbeno šolo v Velenju, opravil je leto pripravništva in se pri desetih začel učiti igranja na klavirsko harmoniko.

Vse pa se je obrnilo, ko je Klemen pri 15 letih prvič slišal igrati virtuoza na diatonični harmoniki Francija Falanta, ki je kmalu zatem postal tudi njegov mentor. Tri leta je vsak dan vadil diatonično harmoniko, kar je pripeljalo do prvih odličnih rezultatov. Klemna zdaj poznamo kot virtuoza diatonične harmonike in dobitnika najprestižnejših nagrad doma in v tujini, ne nazadnje tudi kot absolutnega evropskega prvaka, ki ustvarja tudi lastne, avtorske skladbe.

Album posneli 
v dveh dneh

Na zadnjem albumu z naslovom Pozdrav na Južno Tirolsko je kar enajst avtorskih skladb, vse pa so instrumentalne, posnete s triom, v katerem poleg Klemna igrata še baritonist Boštjan Merzdovnik in kitarist Boris Golavšek. Aranžmaje za skladbe so glasbeniki ustvarili skupaj in tako napisali svojstveno glasbeno zgodbo.

»Skladbe smo sicer snemali že pred enim letom, in to v studiu M-Media tonskega mojstra Tadeja Miheliča, a sem se odločil z izdajo albuma malo počakati, saj je predhodni album Alpska dežela izšel leta 2015 in bi bila izdaja novega takrat še preuranjena. Letos pa je bil čas že pravšnji. Sicer pa je posebnost zadnjega projekta tudi to, da smo skladbe igrali in posneli istočasno, zato je bilo snemanje končano v dveh dneh,« pravi Klemen Rošer.

Virtuozi te dni skladbe z albuma predstavljajo na številnih koncertih doma in v tujini, na katerih lahko poslušalci skladbe slišijo v živo. Klemen se konec maja odpravlja na svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko v Avstrijo, točneje v Aussevillgraten, kamor ga je povabila harmonikarska zveza Avstrije (HVÖ) in kjer bo član strokovne žirije. Aktiven je tudi v zasebni glasbeni šoli, kjer učence pripravlja na vsa pomembnejša tekmovanja. Njegovi učenci so januarja sodelovali na mednarodnem tekmovanju Avsenik, kjer so prejeli enajst zlatih, tri srebrne in eno bronasto priznanje, njegov učenec Blaž Potočnik pa je osvojil celo naslov absolutnega zmagovalca za leto 2017. 

.

Deli s prijatelji