DRUGAČNI TONI

Dido se vrača drugačna

Objavljeno 23. januar 2013 11.51 | Posodobljeno 23. januar 2013 11.51 | Piše: K. C.
Ključne besede: Dido vrnitev

Njen novi album Girl Who Got Away bo izšel marca.

Ovitek njenega novega albuma.

Pevka Dido se po petih letih, v katerih si je ustvarila družino, vrača z drugačnimi toni, kot smo jih bili vajeni pri njej. Posnela je pesem z naslovom No Freedom, znano pa je tudi že ime njenega novega albuma, Girl Who Got Away, ki bo izšel predvidoma 4. marca.

Ustvarja glasbo, kot si jo želi

V videointervjuju za britanski tabloid Daily Mail je pojasnila, zakaj se je oddaljila od znanega zvoka. »Na tej plošči se počutim res svobodno, da ustvarjam glasbo, kot si jo želim. Tu je mešanica vseh zvrsti glasbe, ki jo imam rada – od plesne, ambientalne glasbe, dubstepa, hip hopa, do popa, vse je tu.« Ker bomo na novem albumu poslušali tisto, kar je Dido všeč, ga je primerjala s krogom, saj se počuti, kot bi ustvarjala prvo ploščo. »Ta deluje sveže. Počutim se kot nova izvajalka, vendar s samozavestjo, ki je nisem imela na začetku,« je dodala. Produkcijo albuma je prevzel kar njen brat Rollo Armstrong. Pesmi so tudi bolj optimistične, kot so bile na prejšnji.

Prvorojenca poimenovala po uspešnici Stan

Britanska pevka je prvi album, No Angel, izdala leta 2001, na njem so bile uspešnice Here With Me, Thank You in Hunter. Čez tri leta je sledil album Life For Rent s hitom White Flag. Ta dva albuma sta še vedno najbolje prodajana albuma v Veliki Britaniji, vendar ji za vrat diha Adele. Leta 2008 je Dido izdala Safe Trip Home. Ob snemanju tega je priznala, da je bila v »mračnejšem času«, kar je vplivalo tudi na njene pesmi.

»To je bil nekako čudovit čas in uživala sem med pripravo albuma, vendar je bil to tudi mračnejši čas – stvari, o katerih sem takrat pisala, so bile mračnejše. Rekla bi, da je na novi plošči veliko več pozitivnega,« je povedala Dido. Med pisanjem pesmi je stvari dojemala bolj poglobljeno, saj pravi, da se je spremenilo njeno videnje sveta, to pa je prenesla tudi v ustvarjanje glasbe. Nove pesmi, ki govorijo o pogumu, upanju in razočaranju v ljubezni, so nastajale pred nosečnostjo in po porodu. Na njeno spremembo je gotovo vplivalo tudi materinstvo. Velja pa tudi obratno, glasba je bila namreč navdih za poimenovanje njenega prvorojenca; na prvi plošči je pesem Stan, ki jo je posnela skupaj z raperjem Eminemom, po njej pa je sina poimenovala Stanley.

Deli s prijatelji