LEGENDE

Beneških fantov
 novi rod še prepeva

Objavljeno 25. avgust 2011 20.26 | Posodobljeno 25. avgust 2011 23.00 | Piše: D. V.

Mlajši nadaljujejo tradicijo ansambla Beneški fantje

Mladi Beneški fantje, ki nadaljujejo slog in dediščino starih, dobrih Beneških fantov

Minevajo tri leta, odkar se je od tega sveta poslovila resnična legenda, pevec ansambla Beneški fantje, Edi Bucovaz. Bil je Benečan, ki se je po vojni preselil v Ljubljano ter z oddajo Za beneške Slovence na takratnem Radiu Ljubljana postavil temeljni kamen ansambla Beneški fantje. Takrat sta se mu pridružila tudi harmonikar Anton Birtič, ki je v ansamblu igral prvih deset let, ter pevec in humorist Marjan Roblek, dobro znan tudi kot Matevž.

Kmalu po prvih vajah so se skoraj vsakodnevno, včasih celo večkrat na dan, začeli vrstiti nastopi, na katere so se fantje sprva vozili – s konjsko vprego! Tudi to je del legende. Ansamblu so se pridružili še kitarist in pisec besedil, iskrivi Peter Ajdič, ki je prav v teh dneh dopolnil 82 let, basist Jože Naraločnik in pevec Ludvik Urekar. Po odhodu Antona Birtiča se je ansamblu pridružil harmonikar Igor Habbe, ki je za ansambel ustvaril in priredil več kot dvesto melodij. V tej zasedbi – z občasnimi menjavami – je ansambel deloval glavnino svojega obdobja in s pesmijo Rudeči cvet zaslovel doma in po svetu. Skok v novejše čase: še pred letom 2000 se je ansamblu pridružil pevec in solo kitarist Tomaž Kobol, s katerim so Beneški fantje dve leti pozneje, ob 50-letnici delovanja ansambla, izdali CD in priredili jubilejni koncert z gosti v Novem mestu. Posnetek celotnega koncerta je pozneje izšel tudi v obliki DVD-plošče. Iz tistega časa je tudi zdaj že ponarodela pesem Cikorja an kafè, ki jo prepevata Edi in Tomaž. Zatem pa so starejši člani ansambla nasledstvo pisno prepustili Tomažu, ki je v skupino povabil basista Jožeta Preka, harmonikarja Franca Kušarja, kitarista Marka Fujana in pevca Edvarda Pavloviča.

Beneški fantje se že zavzeto pripravljajo na praznovanje 60-letnice neprekinjenega delovanja, ki jo bodo okronali z izidom nove plošče. Več o tem pa prihodnje leto …

Pa poslušajmo nekaj njihovih največjih hitov:

Rdeči cvet

Vince rumeno

Pojdem v Benečijo

Deli s prijatelji