EMA

Ema 2018: Sedem žirij, sedemsto interesov

Objavljeno 08. februar 2018 21.22 | Posodobljeno 08. februar 2018 21.25 | Piše: U. B.

Mali milijon jih bo izbiralo evrovizijskega potnika na Portugalsko. Imena članov žirij diskrecijska pravica Maria Galuniča.

Letos je zmago odnesel Omar Naber, komu bo pripadla februarja 2018? FOTO: Jure Eržen/delo

Mnenja so deljena, štiričlanska strokovna izborna komisija, ki so jo sestavljali glasbenica, pevka in predstavnica na Pesmi Evrovizije 2011 Maja Keuc, glasbenica in profesorica kitare Eva Hren, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in kitarist, avtor glasbe Tadej Košir, ki je med 108 prijavami izbrala šestnajst pesmi in izvajalcev, ki se bodo predstavili na predizboru Ema 2018, pa je neomajna.

Zdaj je povsem jasno, da bosta predizbor in finalni izbor slovenskega predstavnika oz. predstavnika RTV Slovenije na 63. tekmovanju za Pesem Evrovizije 2018, ki bo maja na Portugalskem, februarja 2018 v televizijskem studiu, v predizboru pa se bo predstavilo šestnajst pesmi. Osem se jih bo uvrstilo v finalni večer: štiri najboljše po mnenju gledalcev in poslušalcev prek telefonskega glasovanja in štiri najboljše po mnenju žirije. Zdaj pa k žirijam. Teh bo kot listja in trave.

Za predizbor bodo na RTV Slovenija imenovali eno žirijo, ki bo imela sedem članov, eden od njih bo predstavnik razvedrilnega programa. Za finalni izbor bo šest različnih žirij, vsaka izmed njih pa bo imela po pet članov. V finalnem izboru bomo torej slišali osem najboljših. O zmagovalcu bodo odločali šest žirij ter gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. Žirije bodo sestavljali glasbeni izvajalci (pevci) ter glasbeni ustvarjalci (avtorji skladb), tu bo še radijska (uredniki, novinarji, voditelji) in televizijska žirija (uredniki, voditelji, režiserji, koreografi, oblikovalci celostne podobe). In ne nazadnje bosta tu žirija ljubiteljev evrovizijske popevke ter mednarodna žirija. Člane strokovne komisije in žirij predlaga odgovorni urednik razvedrila Mario Galunič. Vsa imena iz strokovne komisije in žirij bodo predstavljena po končanem slovenskem evrovizijskem izboru.

Najbrž pa tudi drži, da bo poleg 37 članov žirij najmanj sto (in zagotovo še nekaj več) različnih interesov različnih glasbenih ustvarjalcev – od avtorjev do založb.

Deli s prijatelji