GOLA KOŽA

FOTO: Ema razvedrilna, kot je zvin gležnja, je bila pa gola koža

Objavljeno 19. februar 2018 12.56 | Posodobljeno 20. februar 2018 06.44 | Piše: Moni Černe

Od 16 izvajalcev se jih je v finale uvrstilo osem. Nika Zorjan pela v postelji.

FOTO: Mediaspeed.net
LJUBLJANA – Potem ko je razsipnost Eme 2017, pri kateri so televizijci namesto predvidenih 600 tisočakov potrošili kar 1,300.000 davkoplačevalskih evrov, domnevne spornosti pa so zaznali tudi pri sklepanju pogodb zunaj postopkov javnega naročanja, pristala v rokah policije in Komisije za preprečevanje korupcije, je bila slika letošnjega izbora drugačna. Namesto treh velikih večerov na Gospodarskem razstavišču izbor poteka brez publike v televizijskem studiu 1, skrčena pa je na polfinalni in finalni večer. Namesto štirih voditeljev je letošnji polfinalni izbor vodil eden, Vid Valič, v finalnem večeru pa se mu bo pridružila sovoditeljica, glasbenica Raiven.

Novost je, da so morali izvajalci pesmi odpeti v slovenskem jeziku, kar pa ne pomeni, da zmagovalka Eme na Pesmi Evrovizije ne bo pela v tujem jeziku. Kljub temu so letošnji slovenski izdelki zaradi aranžmajev, melodij in preslabe artikulacije večine izvajalcev zveneli turško, angleško, ameriško in balkansko.

Slovenski glasbeni izvajalci za sodelovanje na Emi zapravijo na kupe denarja iz lastnih žepov, nastopov, od katerih naj bi se jim povrnilo vlaganje v kariero, pa v primerjavi z denimo balkanskimi izvajalci naši skorajda nimajo. Po drugi strani ne moremo, da ne bi opazili, da pozornosti poslušalcev in gledalcev ne znajo najbolje izkoristiti, ampak jo zapravijo najpozneje okoli prvega refrena. No, če smo v ustvarjanju glasbe daleč za sodobnim svetom, pa smo nedvomno med prvimi po depresivnih, temačnih baladah ter frustrirajočih, jamrajočih besedilih.

Od osmih novincev in osmih starih znancev Eme, šest letošnjih je tekmovalo že lani, je prva nastopila 18-letna Ana Teržan alias Anabel iz Liboj v Savinjski regiji, ki s Pozitivo žal ni prišla dlje od polfinala. Najstarejši tekmovalki, 49-letni Tanji Ribič, preboj med finaliste, enako kot lani njeni hčeri Zali Đurić Ribič, ni uspel. Kljub močnemu sporočilu pesmi Ljudje je bila Ribičeva glasovno najšibkejša izvajalka Eme 2018.

Izjemnih vokalist sicer ni manjkalo

A izjemnih vokalistk na predizboru ni manjkalo. Srbska pevka ljubljanske zasedbe KIng Foo Aleksandra Josić je energijska bomba, toda balada Žive sanje ni prepričala ne žirije ne poslušalcev. Še ena mogočna interpretka, 25-letna Martina Šraj iz Radomelj z začasnim bivališčem v Londonu in umetniškim imenom Ina Shai, bo imela priložnost, da v finalnem večeru popravi vtis, intonacija ji je v polfinalu namreč povzročala nemalo težav.

Novomeška pevca Anja Pavlin in Maj Valerij, nekdanji ljubezenski par, sta zasedbi Indigo, katere član je tudi eden najboljših domačih glasbenikov in producentov Peter Penko, pripela vstop v finale, to pa ni uspelo zmagovalki Eme 2016, 29-letni Celjanki Manueli Brečko, po umetniško ManuElla.

Poljska pevka, 33-letna Emilia Dębska alias MILA, s pesmijo Svoboda ni prepričala, prav tako ne 24-letni Celjan Klemen Orter. Po mnenju nekaterih se je krivica z neuvrstitvijo zgodila prekmurski pevki 25-letni Niki Zorjan, ki je Uspavanko (Lullabay) odpela in odplesala kar v postelji – v kratkih spalnih hlačah in svetlem topu.

Z največ pesmimi je kot avtor glasbe sodeloval 33-letni Jeseničan Aleš Vovk, umetniško Raay, a le eden od njegovih treh adutov se je uvrstil naprej. Zorjanovi in Ribičevi ni uspelo, pričakovano pa bomo v soboto znova poslušali dvojec s svetlečimi kitarami 26-letnega Roka in 18-letnega Aneja Piletiča alias BQL. No, da sta se s Ptico zataknila v lanskem letu, pričajo ambient in izvedba pesmi, isti produkcijski in aranžmajski prijemi, pri čemer niso pozabili uporabiti niti lanskih efektov iz Heart of gold.

BQL sta se zataknila nekje okoli leta 2017

Če sta se BQL zataknila nekje okoli leta 2017, bi bil izdelek Ne zapusti me zdaj (ljubezen mi daj) aktualen še več let nazaj. Radečanka Nuška Drašček je s pesmijo prišla v finale. Tudi balada Ukraden cvet, ki jo je odpel 20-letni Ljubljančan Luka Sešek s skupino Proper, uvrstili so se v finale, ni niti malo pripomogla k veselemu vzdušju Eme, ki so jo televizijci umestili v razvedrilni program. Ema je bila toliko razvedrilna kot je zvin gležnja, zamujeno letalo ali bankrot.

Od štirih primorskih polfinalistov kljub svojim izrednim vokalnim sposobnostim vstopnice v finale ni dobil le 24-letni Koprčan, študent dentalne medicine Gregor Ravnik. Uspelo pa je izvrstni 28-letni Lei Sirk s sodobnim izdelkom Hvala, ne, švedski kantavtorici izolskih korenin, čutni glasbenici Marini Martensson, ter najmlajši tekmovalki, 16-letni Izolanki Lari Podreka Kadić alias Lari Kadis, ki je pesem napisala sama. 
Ema je bila toliko razvedrilna, kot je zvin gležnja, zamujeno letalo ali bankrot.
Deli s prijatelji