KOMEDIJANT

Vid Valič: Velik nos za humor

Objavljeno 19. avgust 2011 21.50 | Posodobljeno 21. avgust 2011 16.00 | Piše: Maja Debeljak

Komedijantstvo ni njegov edini talent, 
odlično zna tudi plesati in kuhati

Znane osebnosti so se prav tako vpletle v bitko proti malemu delu, med njimi je tudi Vid Valič.

Vid Valič kljub dvema poskusoma ni bil nikoli sprejet na igralsko akademijo. Najboljše, kar se mu je zgodilo v življenju, pravi. Ker si je kljub temu zelo želel postati igralec, je šel iskat potrditev svoje nadarjenosti v igralsko šolo v Los Angeles. Vse igralske izzive in zvrsti je nazadnje premagala stand-up komedija. StendAp ji pravi sam in pod tem imenom najdete tudi njegov s. p.

Komedija je posel

Vid je umetnik, pa tudi poslovnež. Dobro služi, živi skromno, pravijo dobro obveščeni. Hujša je kriza, več nastopov ima. Butasto po njegovem mnenju, logično po mnenju vseh drugih. Ima izjemen talent, velik nos in številno igralsko sorodstvo. Dedek Aleksander, oče Iztok, očetov bratranec Dare in brat Domen njihovega ta malega, ki je v bistvu zadnje čase slaven bolj kot vsi drugi Valičevi skupaj, vseskozi podpirajo. Lepo vzgojila ga je pa mama.

Duhovitost je prirojena

Za stand-up komedijo se je odločil zato, da lahko govori o tem, kar mu gre na živce. Z duhovitostjo se moraš roditi, naučiš se lahko zgolj tehnike, kako svoje besede učinkovito vcepiti v glave gledalcev. Vse pa izhaja iz Stanislavskega, lahko razberete iz njegovih začuda ne prav pogostih medijskih pojavljanj.

Šov na POP TV je bil prelomnica

Brez vodenja šova Slovenija ima talent bi bilo teh še manj, je prepričan. Šov, v katerem sta blestela s Petrom Polesom, mu je zelo spremenil življenje in pomagal pri prepoznavnosti stand-up komedije v Sloveniji. Kar se bo nedvomno znova pokazalo na vedno dobro obiskanem 4. festivalu stand-up komedije Panč, ki se to nedeljo začenja na Ljubljanskem gradu. Vid bo tam. Navsezadnje je po mnenju drugih, ne pa tudi po svojem, v tem najboljši pri nas.

Tuje izkušnje

Nekaj takšnega, torej, da je dober, so mu pred nekaj leti povedali tudi v Angliji. Tam je občinstvo navdušeno, ko se kdo iz njih dela norca in se ob tem valja od krohota. Pri nas so ljudje bolj po gledališko zadržani in se ob neposrednosti humorja hitro potegnejo nazaj, govorijo Vidove izkušnje.

Zanj je pomembno, da prek humorja do ljudi spravi kakšno sporočilo, ne pa da je smešen kar tako, na prvo žogo in v prazno. Rad ima izzive. Poleg Slovenija ima talent se je z bratom Domnom preskusil na Viktorjih, mehčal ženske duše na Slovenki leta in užival v predstavi Do nazga.

Slovensko-hrvaško sodelovanje

S hrvaškim kolegom Ivanom Šarićem sta na oder postavila komedijo Slovenia vs. Croatia. Politika po standupovsko. Ljudje so se režali, skinheadi menda grozili, ampak nasilja na koncu ni bilo. Ga je pa Vid pred leti že doživel; nekdo ga je prebutal. Kar tako, morda nasilnežu ni bila všeč njegova pričeska ali preprosto ni znal drugače zapolniti svojega dneva.

Tudi o takšnih stvareh želi Vid govoriti prek svojega humorja. Ko je začel pisati svoje štose, ga je bilo strah kot cucka, je rekel nekoč. Zdaj s tremo nima velikih težav, te mu pravzaprav pogosteje nakopljejo oboževalke. Ni jih malo in Vid nima nič proti. Ženske so super, pravi, gostuje na absolventskih izletih in je pri 29 letih menda še samski. Poleg duhovitosti ga odlikuje diskretnost, zna tudi kuhati. Naučil se je pri 17, ker je želel biti bolj samostojen, pa tudi zato, ker je bil ves čas lačen.

Ženske ima rad

Vsega talenta, ki se skriva v njem, seveda še ni pokazal niti porabil pa tudi za dobro kondicijo skrbi. Malo košarke, občasno sproščanje na boksarski vreči, veliko fitnesa in pozorno opazovanje življenja okrog sebe. Komedijantstvo ni njegov edini talent. Tudi plesati zna odlično, saj je nekoč treniral standardne in latinoameriške plese, a s soplesalkami ni imel prave sreče. Ženske pač. A jih ima rad. Tako kot življenje na splošno.

Nima razloga, da bi bil nesrečen. In tudi ni. Dokler bo šlo ljudem precej slabo in jih bo živciralo vse po vrsti, bo imel dovolj dela oziroma nastopov. Ja, Vid Valič je eden redkih, ki se te dni najbrž počuti dobro.

Deli s prijatelji