SLOVO LEGENDE

Umrl je Jernej Šugman

Objavljeno 10. december 2017 20.06 | Posodobljeno 10. december 2017 20.18 | Piše: A. K.

23. decembra bi praznoval 49. rojstni dan.

Jernej Šugman.

V 49. letu starosti je umrl legendarni slovenski igralec Jernej Šugman. 23. decembra bi praznoval rojstni dan. Kot smo izvedeli iz igralskih krogov in njegove matične Drame, je umrl Šugman za posledicami kapi. 

Jernej Šugman se je rodil 23. decembra 1968 v Ljubljani. Od 1988 do 1992 je študiral dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT v Ljubljani in študij zaključil z vlogo Astrova v Čehova Stričku Vanji v letniku Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Za vlogo je prejel Severjevo (1992) in Prešernovo nagrado (1993) za študente. Leta 1992 se je zaposlil v ljubljanski Drami, katere član je bil do konca. Borštnikova nagrada za mladega igralca mu je bila podeljena za vlogo Maksa v Cankarjevem Kralju na Betajnovi, ki jo je ustvaril v Prešernovem gledališču v Kranju. Tako je odšel na igralsko pot v osrednjo slovensko gledališko hišo z nekaj nagradami in še več odgovornosti.

Igralec najzahtevnejših vlog

Jernej Šugman se je zelo hitro uveljavil kot igralec najzahtevnejših vlog. V naslednjih štirih letih je poosebil vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. Med naslovne vloge, ki jih je oblikoval, sodi že legendarni Baal v režiji Eduarda Milerja, za katerega je prejel Borštnikovo nagrado za igro, nagrado občinstva Borštnikovega srečanja in zlati lovorjev venec na MES v Sarajevu. Z enako vnemo, zrelostjo, neposrednostjo, začinjeno z nekaj mladostniške vihravosti, sta interpretirana tudi njegova Hamlet in Othello.

Zrele, ponotranjene, s kipečo, a neizbruhnjeno energijo je oblikoval like v Korunovih režijah: Maksa v Kralju na Betajnovi ali Komarja v Hlapcih, Astrova v Stričku Vanji, Rogožina v Idiotu ali Dimitrija v Bratih Karamazovih, Falaca v Strniševih Ljudožercih in kralja Leara. Po letu 2000, ko je pričel snemati TV-nadaljevanke (Vrtičkarji, Teater Paradižnik in kasneje še Naša mala klinika) in je postal uspešen filmski igralec, se je za trenutek zazdelo, da ga je gledališče do neke mere izgubilo.

S kančkom humorja

V velikem zamahu je osvojil slovensko občinstvo in slovensko gledališče takoj po svojem študiju, v velikem zamahu je osvojil filmski svet in najširše televizijsko občinstvo s TV-nadaljevankami in vodenjem nekaterih televizijskih prireditev in veličastno se je vrnil na svoj matični oder, ker je v sodelovanju z režiserjem Diegom de Breo ustvaril lika Tita Andronika in Julija Cezarja, z Miletom Korunom pa kralja Leara.

Jernej Šugman je bil skratka interpret najzahtevnejših vlog v najširšem igralskem razponu in z nepogrešljivim kančkom humorja.

Družini in njegovim sodelavcem ob tej tragični izgubi izrekamo iskreno sožalje. 

 

Deli s prijatelji