UMETNIK

Tomaž Pandur zbližal Slovenijo in Španijo

Objavljeno 11. julij 2011 23.39 | Posodobljeno 11. julij 2011 23.39 | Piše: S. U./STA

Red Izabele Katoliške je eno najvišjih državnih priznanj Španije

Tomaž Pandur
LJUBLJANA – Gledališki režiser in dramaturg Tomaž Pandur je danes prejel priznanje red Izabele Katoliške. Nagrado za prispevek k umetniškemu zbliževanju Španije in Slovenije in za izjemne umetniške dosežke v Španiji mu je pred jutrišnjo premiero predstave Somrak bogov v Križankah podelila španska veleposlanica v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova.

Red Izabele Katoliške je eno najvišjih državnih priznanj, ki jih Španija podeljuje domačim in tujim posameznikom, ki prispevajo k izboljšanju prijateljskih odnosov in sodelovanju države z mednarodno skupnostjo, so danes sporočili s španskega veleposlaništva.

»Gotovo mi takšno priznanje na tej točki moje kariere veliko pomeni,« je Pandur povedal za spletno Delo in dodal, da mu daje občutek ustvarjalne svobode ter možnost realizacije umetniških idej in vizij v tej državi. »Razumem ga ne le kot hvaležnost za naš prispevek v Španiji, ampak tudi dobrodošlico za vse naslednje projekte. Česar v tem prostoru nismo navajeni,« je poudaril Pandur.

Med tujimi umetniki, ki jih je Španija odlikovala z redom Izabele Katoliške, so kolumbijski slikar Fernando Botero, špansko-ameriški klasični kitarist Pepe Romero, mehiški pisatelj Carlos Fuentes in mehiška pevka Chavella Vargas.

Izabela Katoliška je bila sicer španska kraljica, ki je združila Španijo, in ‘dala zeleno luč‘ raziskovalcu in pomorščaku Krištofu Kolumbu, da je 3. avgusta 1492 odplul proti novemu svetu, ki ga danes poznamo kot Ameriko.

Deli s prijatelji