MENJAVA

Tiha zamenjava urednikov na Svetu na Kanalu A

Objavljeno 02. december 2017 11.22 | Posodobljeno 02. december 2017 11.24 | Piše: Roman Turnšek

Vzrok zamenjav urednikov na Svetu Kanala A res niso zunanji dejavniki? Vajeti Sveta odslej v ženskih rokah.

»Odslej se bom lahko polno osredotočil na svojo voditeljsko funkcijo. To je dobro tudi zame,« pove Gregor Trebušak. FOTO: Kanal A

O menjavah urednikov v medijih je običajno opazno poročano, ne glede na to, za katerega urednika ali medij gre, saj so te stvari praviloma tako ali drugače pospremljene še z drugimi stvarmi. Presenetljivo na tiho in skorajda brez opaznosti pa se je zamenjal urednik dnevnoinformativne tv-oddaje Svet na Kanalu A. Po novem namreč odgovorni urednik ni več Gregor Trebušak, ampak Kristina Hacin.

Zamenjava je za nekatere posledica padca gledanosti, za druge kršenje novinarske etike, za tretje spori in trenja s SDS.

Ob takšni tihi zamenjavi se pričakovano in neogibno pojavi vprašanje, kaj je vzrok. Teh bi namreč lahko bilo kar več, saj pogosto niso bili vroči le prispevki v oddaji, ampak tudi njeno ozadje. Zato tudi logično vprašanje in ugibanje, čemu.

Čeprav je bila zamenjava tiha, se je vseeno izvedelo zanjo, in na mah se je pojavilo različno in neogibno ugibanje. Nekateri Trebušakovo zamenjavo pripisujejo padcu gledanosti oddaje, o čemer se je pred kratkim šušljalo. Drugi njegovo odstavitev vidijo kot posledico tega, da je bil (in novinarji oziroma avtorji prispevkov) zaradi kršenja novinarske etike nekajkrat prijavljen na novinarsko razsodišče. Tretji pa vzrok vidijo v sporu in trenjih med oddajo in Trebušakom osebno na eni in televizijo Nova24 TV, njihovim časopisnim medijem in stranko SDS na drugi strani. Eden od zadnjih sporov je namreč prešel v konflikt. Na omenjeni televiziji pravijo, da so v Svetu na Kanalu A lagali pri navajanju podatkov o sporni oddaji konec maja letos, v kateri je Trebušak objavil neresnično poročanje o tem, da stranka SDS zanika holokavst in manipulira z zgodovino. Ker kot takratni odgovorni urednik ni objavil popravka niti ni odgovoril na poziv, je stranka zoper Trebušaka in Pro Plus vložila tožbo.

Spor med televizijama pa je nastal v zvezi s tem, ker so po trditvah Nova24 TV na Svetu lagali pri navajanju, da je bila oddaja Sreda v sredo predvajana na Novi24 TV. A kot trdijo, to sploh ni njihova oddaja niti ni predvajana pri njih. Na Svetu so po trditvah Nove24 Tv šli tako daleč, da so sami pripeli ime njihove televizije na povsem drugo oddajo in medij.

Sicer pa to ni edini spor med televizijama niti med Trebušakom in revijo Škandal24, ki izhaja pod okriljem iste medijske hiše. Na Svet na Kanalu A smo zato naslovili vprašanje, ali je vzrok za Trebušakovo odstavitev torej tudi kaj od opisanega.

7 let je bil Trebušak urednik, ko je zamenjal odpuščenega Bojana Travna.

»Urednica oddaje Svet na Kanalu A je Kristina Hacin, dolgoletna novinarka v oddaji Svet, zadnje mesece je bila namestnica urednika oddaje. Gregor Trebušak ostaja voditelj in dnevni urednik v tednu, ko vodi oddajo. Vsa preostala vaša namigovanja odločno zanikamo, saj v ozadju ni nobenih zunanjih dejavnikov,« so nam odgovorili s Pro Plusa.

Posredovali so nam tudi izjavo Gregorja Trebušaka. »Že nekaj časa je bilo jasno, da je hkratno opravljanje funkcije urednika in voditelja oddaje na dolgi rok nevzdržno, saj je to pomenilo celodnevne delavnike od ponedeljka do petka in pogosto tudi čez vikend. Odslej se bom lahko polno osredotočil na svojo voditeljsko funkcijo. To je dobro za Svet, za njegove zveste gledalce pa tudi zame, kot voditelja in osebno.« 

Deli s prijatelji