ZMAGOVALKA NATEČAJA

Suzana, druga piranska princeska, je pripravljena

Objavljeno 20. julij 2014 15.30 | Posodobljeno 20. julij 2014 15.30 | Piše: Janez Mužič

Suzani Klemenčič s Slapa ob Idrijci so sešili srednjeveško obleko, s katero se bo prihodnjo soboto pognala z zvonika.

Da strah ne bo prevelik, se je takole preizkusila v parku Zipline Bovec. Foto: J. M.

Bliža se sobota, 26. julija, ko bo malo po 23. uri z zvonika piranske cerkve sv. Jurija preko streh piranskih hiš na Tartinijev trg spektakularno poletela druga piranska princeska. Sapo jemajočega lanskega prvega takega doživetja se je udeležilo kar kakih 5.000 obiskovalcev, tako da je bila prireditev, ki ji pri nas ni para, najbolj obiskan dogodek lanskega piranskega poletja. Zato je zanimanje za letošnji spust druge piranske princeske seveda še večje.

Lani je bila princeska, ki je zbrala pogum za spust, Pirančanka Dora Kovač, letos pa smo princesko izbrali skupaj z vami, spoštovani bralci Slovenskih novic. To je 35-letna Suzana Klemenčič iz Slapa ob Idrijci. Te dni je prišla v Piran na zadnje priprave in pomerjanje nove ročno zanjo izdelane srednjeveške obleke, ki jo bo nosila med spustom.

»Obleka je super, sicer ni povsem v moji barvi, saj sem najbolj naklonjena roza oblačilom, ampak mi je sedaj tudi ta vijoličasta barva z več odtenki zelo všeč. Je malo bolj ohlapna, ker bom pod njo imela trakove, s katerimi bom pripeta na jeklenico. Res je lepa, elegantna in izvrstno se počutim v njej,« ni skrivala zadovoljstva, ko jo je prvič pomerila. Obleko je ukrojila in sešila mojstrica za srednjeveške kostume Elena Zonta, pri oblačenju razkošne oprave pa ji je pomagala lanska princeska Dora. Ta ji je tudi sicer stala ob strani in ji je dajala pogum, ko sta s Tartinijevega trga, kjer bo pristala, pogledovali tja daleč gor proti vrhu zvonika piranske katedrale, od koder bo kmalu »poletela«.

Jeklenica dolga 150 metrov

Jeklenica, po kateri se bo pozno zvečer na zatemnjen trg in ob v zrak spuščenih svetlečih lampijonih spustila z višine 60 metrov, bo dolga 150 metrov. Ob zvonjenju zvonov piranskih cerkva bo na trdnih tleh po kakih dveh minutah. Za prečnico oziroma tako dolg javen spust po jeklenici bodo poskrbeli člani Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije, kjer pravijo, da bo tako kot lani zaradi varnosti vse podvojeno. Če bo kaj počilo, bo tam še rezervni sistem.

»Treme in tudi malce tesnobe je iz dneva v dan več. Ko sem se zadnjič zjutraj zbudila, sem se z mislimi preselila tja gor na zvonik in si zamislila kakšen bo pogled dol, ko bom prestopila rob. Misel na spust me vse bolj spremlja vsak dan in priznam, da se boječnost stopnjuje. Vendar vse skupaj jemljem kot odgovornost. Odločila sem se, da kandidiram za princesko, bila sem izbrana in zdaj ni kaj. Spust moram izvesti,« je pogumna.

Suzana je po izobrazbi gostinski tehnik, trenutno pa dela v proizvodnji. Ima hčerko, ki je dopolnila 13 let, in 6-letnega sina, ki se jima veliko posveča. Hčerka vesla kajak na Mostu na Soči, Suzana pa ni kak zagrizen športnik, čeprav rada teče in kolesari. Je pa zato aktivna v folklorni skupini Ivan Laharnar Šentviška planota. Čeprav to, da je zmagala na izboru za piransko princesko ne daje na velik zvon, ji mnogi iz domačega kraja tam blizu Tolmina čestitajo, se pa najdejo tudi taki, ki jo zbadajo.

Pravi, da se je na naš razpis za izbor princeske prijavila bolj za hec in dodaja: »Res nisem mislila, da bom izbrana med sedmimi privlačnimi princeskami, ki smo po glasovanju bralcev Slovenskih novic prišle v ožji izbor. Tako sem bila zelo presenečena, ko so me poklicali. Na končni izbor nisem prišla, da zmagam, šla sem bolj iz radovednosti, da sodelujem in to je bila moja prva prijava na kak tak razpis.

Na natečaj se je prijavilo 27 deklet

Naj spomnimo, da se je na naš natečaj prijavilo 27 deklet. Sedem, ki jih je dobilo največ glasov bralcev Slovenskih novic, se je junija v Piran pomerilo v šestih nalogah finalnega izbora. Čakalo jih je kar nekaj preizkusov telesne spretnosti, poguma in ne nazadnje kviz o tem, kaj vedo o našem obmorskem biseru. Na koncu je bil še lepotni izbor v srednjeveških oblačilih. Vsaka naloga se je glede na čas njene izvedbe točkovala, nad njihovim potekom pa je bdela komisija.

Suzana je očitno kar nagnjena k alpinističnim podvigom, kar ji bo ob življenjskem spustu z zvonika gotovo prišlo prav. Ena od finalnih nalog, v kateri je zmagala, se je namreč odvijala na južnem obrambnem stolpu piranskega mestnega obzidja. V najkrajšem času se je na navezi spustila z njega in se vmes ob nihanju dotaknila štirih vrtnic, ki so bile »nerodno« nameščene v zid. Za še bolj realističen trening pa je nedavno obiskala Zip Line park v Bovcu, kjer ji je pošteno pognalo kri po žilah adrenalinsko letenje z do 60 km/h po jekleni vrvi, ki je tam razpeta čez dolino 150 metrov nad tlemi.

Tako s kar nekaj manj strahu vabi vse, da jo pridejo 26. julija zvečer spodbujat na Tartinijev trg. Tudi organizator spusta Mojmir Kovač iz portoroškega ŠKID Jaz sem najboljši, ki je znan po izvedbah številnih množičnih športno rekreativnih in drugih izvirnih prireditev na Obali, napoveduje skozi cel dan zanimivo srednjeveško piransko dogajanje. V njem bodo nastopili metalci zastav, z namakanjem v morju bodo kaznovali goljufivega mlinarja, nad trg bo poletelo 200 letečih lampijonov, tam bo tržnica in še marsikaj se bo dogajalo.


V spomin na čudež

Pirančani s spustom princeske z zvonika obeležujejo obletnico čudeža, ko je v noči na 21. julij leta 1343 sv. Jurij, ki je zavetnik Pirana, rešil mesto, njihove barke in pridelke pred bližajočim se uničujočim neurjem. Od tega je lani minilo 670 let.

 

Deli s prijatelji