DOBRA VOLJA

Slovenski komik navdušil južnoafriškega poeta

Objavljeno 11. december 2017 22.44 | Posodobljeno 11. december 2017 22.45 | Piše: Roman Turnšek

Vodopivec tudi s sosedskimi odnosi nasmejal Južno Afriko.

Priznanje. Foto: osebni arhiv

Dobra volja zares ne pozna meja in nasmejijo se radi povsod po svetu. Tin Vodopivec jo je v minulih dneh ponesel zares daleč, vse do Republike Južne Afrike. V Johannesburgu se je s partnerico, glasbenico Urško Majdič, udeležil mednarodnega festivala komedije Delphic Championship. Tam so pripravili prvi mednarodni izbor sedmih najboljših komikov z vsega sveta in vanj vključili tudi Tina. Štiri dni sta bila tako gosta na črni celini.

Dogodek je pomemben z vidika postavljanja Slovenije na svetovni zemljevid komedije.

Spoznala sta del njihove kulture, se srečala z državnimi predstavniki in bila še ambasadorja Slovenije. Na večeru, ko je bil na sporedu mednarodni festival komedije, so poleg Tina nastopili še komiki iz Bolgarije, ZDA, Anglije, Kolumbije, Srbije, Nigerije, Zambije in Južne Afrike. Nastopi niso bili le predstavitveni, ampak tudi tekmovalni, predstavnike pa je bilo zaradi različnosti težko primerjati. Vodopivec je v svoje šale kajpak vpletel tudi slovenske sosedske odnose.

Zlata medalja je sicer ostala domačinom, Tin pa je prejel priznanje finalista in kup afriških daril. Razveselil se je tudi vabila častnega predsednika National Delphic Council of South Africa Zolanija Mkive, naj jih obišče tudi v prihodnje. »Dogodek je pomemben z vidika promocije, medkulturnega povezovanja, turizma ter postavljanja Slovenije na svetovni zemljevid komedije. S tem že imam nekaj pozitivnih izkušenj, lani sem bil denimo na tekmovanju The Funniest Person in the World v Helsinkih. Posebna čast je bilo srečanje s t. i. kraljevim poetom Afrike, Zolani Mkiva je bil namreč osebni častilec in pesnik priljubljenega voditelja in predsednika Nelsona Mandele,« pravi.

Mkiva se je na srečanju z Vodopivcem in Majdičevo zahvalil za prihod, sodelovanje in predstavljanje naše dežele. »Poudaril je, da smo s tem obiskom začeli pomembno medkulturno povezovanje in globalno prijateljstvo. Tudi sam pozna Slovenijo, saj jo je pred leti obiskal na diplomatski poti,« doda Vodopivec.

Gostovanje in nastop v Afriki vidi tudi kot častno uverturo v svoj projekt 777, Triple Seven Comedy Challenge, kjer bo v sedmih državah v sedmih zaporednih dneh nasmejal občinstvo v sedmih jezikih. »Gre za svojevrsten izziv, podiranje meja in povezovanje ter bistvo, da je smeh univerzalni jezik. Na začetku decembra bo zadnja predstava v Cankarjevem domu v Ljubljani, tako da me po vrnitvi domov ne čaka počivanje, ampak veliko učenja izbranih jezikov,« še pove.

Deli s prijatelji