VINSKA POT

Skok gor in skok dol

Objavljeno 10. december 2017 22.23 | Posodobljeno 10. december 2017 22.23 | Piše: L. K.

Kraška vožnja z avtobusi. Kaj sta rezala Primož in Marica.

V Vinski kleti Štoka (na fotografiji z leve: Tadej Štoka, njegova izbranka pevka Mojca Velikajne, družinska prijateljica Monika, glava družine Primož in žena Marica Štoka). FOTO: Marko Feist

Martinov dan je bil kot naročen za skok proti Krasu. Skok je res prava beseda, saj so Kraševci znova organizirali tako imenovani skok gor in skok dol, kot se reče, to priljubljeno krožno vožnjo, na kateri so uživače, ki so tudi to pot prišli z vseh vetrov, vozili brezplačni avtobusi.

Postojanke so bile razvrščene med Sežano in Krajno vasjo. Vmes pa je bilo še veliko – postojank.

Pred 21 kletmi so obiskovalce z degustacijskimi kuponi potem pričakali še izbrani vinarji, vinogradniki in turistične kmetije, ki so na Kraški vinski cesti gostoljubno vabili in odpirali vrata svojih še kako okusnih hramov. Postojanke so bile razvrščene med Sežano, Kazljami, Avberjem, Štanjelom, Kobjeglavo, Komnom, Volčjim Gradom, Brjami pri Komnu, Pliskovico, Koprivo, Dutovljami, Tomajem, Križem in Krajno vasjo, kjer kraljuje tudi priljubljeni Štoka.

Pri njih se s tradicijo vinogradništva ukvarja že peta generacija, smo izvedeli. Kot tudi, da največ svojega vina prodajo v kalifornijskem Los Angelesu. Primož in Marica sta medtem rezala pršut, panceto, sir in še druge suhomesne izdelke, da o njihovem teranu, ki se ga je točilo na veliko, niti ne govorimo. Prijetna in vesela družba, ki se je zb(i)rala, je tako le še zaokrožila nadvse prijetno popoldne na Krasu.


 

Deli s prijatelji