KRALJICE NI VEČ

Simona Weiss izgubila boj z rakom

Objavljeno 20. december 2015 09.08 | Posodobljeno 20. december 2015 09.08 | Piše: Moni Černe
Ključne besede: Simona Weiss

Bolezen se je najprej pojavila na debelem črevesu, potem pa se je rak z neusmiljeno hitrostjo razširil po vsem telesu.

Včeraj je za vedno zaprla oči priljubljena slovenska pevka, 52-letna Simona Weiss. Umrla je v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec za posledicami raka, ki so ji ga zdravniki diagnosticirali šele letos poleti, samo nekaj tednov zatem, ko je praznovala rojstni dan. Njegovo žarišče je bilo najprej na debelem črevesu, potem pa je z neusmiljeno hitrostjo metastaziral po celotnem telesu. Priljubljena pevka je zapustila moža Gorana Šarca in dva sinova.

O težkem boju Simone Weiss smo na spletnem portalu Slovenskih novic prvi poročali že 25. septembra, ko je bilo že jasno, da je bolezen v zadnjem stadiju in da je pred Simono le še nekaj mesecev življenja. Operirali je niso, saj je bila prešibka, da bi prestala tako zahteven poseg.

Po pomoč v Padovo

Nekaj dni po objavi našega članka je njen mož z nemalo truda ter z upanjem, ki premika gore, organiziral prevoz za hudo bolno Simono v Padovo k znani hrvaški zdravnici dr. Neli Sršen. Ta empatična kirurginja v tamkajšnjem univerzitetnem medicinskem središču dela že dobrih dvajset let.

Tudi sama je prebolela raka in leta 2013 izdala knjigo Rak na duši. Pomoč pri Sršenovi, sicer tudi častni konzulki Hrvaške v Padovi, je pred leti poiskal tudi letos umrli hrvaški glasbenik Arsen Dedić, ki mu je Sršenova pred leti v Padovi presadila jetra.

Sin ji bo zapel v slovo

Kljub temu, da so vedeli, da je operacija tvegana, so poskusili tudi s presaditvijo jeter.

Molitve njenih najdražjih in oboževalcev, ki so ji ostali zvesti še potem, ko že vrsto let ni nastopala in snemala, niso bile uslišane. Včeraj smo poklicali Staneta Vidmarja, pevca in prijatelja, ki je s Simono delil njene začetke na uspešni glasbeni poti in ki je pel tudi pri maši, ki so jo pred časom pripravili za njeno ozdravitev. Strt od bolečine nam je zaupal: »Zjutraj sem govoril s Simonom, njenim starejšim sinom; dejal mi je, da zdaj razume, kaj sem hotel sporočiti s pesmijo z albuma Mati, pojem ti pesem.« Zaupal nam je še, da bo sin svoji mamici v slovo zapel pesem Ne budite me, vas prosim.

Predana občinstvu

Ob vesti, da je Simona Weiss neozdravljivo bolna, sta za Slovenske novice spregovorila tudi Tereza Kesovija in Goran Karan, ki sta jo dobro poznala in z njo tudi ustvarjala. Terezo je Simonina bitka z boleznijo močno pretresla. Povedala nam je, da ni mogla spati, da je žalostna in šokirana ter ogorčena, da se slabe stvari dogajajo dobrim ljudem: »Najprej prijatelj Arsen, zdaj Simona, to prekrasno bitje, moja ljuba, dobra Simona, zakaj ona?«

Goran Karan, eden največjih hrvaških vokalistov, je o Simoni povedal: »Bila je čudovita oseba. Imel sem čast, da naju je seznanil Zdenko Runjić. Ta veliki hrvaški skladatelj in diskograf, žal že preminuli, me je poklical, rekoč, da želi Simona z menoj posneti pesem Tu non llores mi querida. Takoj sem privolil, saj sem kar dobro poznal njeno delo. Bila je gostja mojih koncertov in jaz njenih, delo z njo je bilo vedno lepo in lahko. Bila je dama in lepotica, a to, kar je bilo pri njej izjemno, je njena notranja lepota. Bila je zelo duhovna, izjemno pozorna do vseh ljudi. To sem najbolj cenil pri njej, njeno notranjost.«

Helena Blagne nam je povedala: »S Simono sva si določeni čas delili odre in občinstvo. To so bili drugačni časi, ko smo bili izvajalci res cenjeni. Simona je občinstvu ponudila najboljši del sebe in ga s tem vedno navdušila.«

Več kot 200 pesmi

Simona Weiss je posnela 20 albumov in več kot 200 pesmi, prodala pa je tudi več kot pol milijona plošč in kaset. Po izobrazbi je bila univerzitetna diplomirana psihologinja in je pomagala otrokom z avtističnimi motnjami. V 90. letih je v javnosti dobila vzdevek kraljica ljudskih src, navduševala je z uspešnicami, kot so Mati, Pet poljubov, Tisoč želja in Vzela sem si Štajerca. Pred dobrim desetletjem se je umaknila z glasbene scene, se posvetila dobrodelnosti, pomoči otrokom z avtističnimi motnjami ter družini.

Deli s prijatelji