SLOVENCI NA POTI

Roparji s pištolami so ameriški vsakdanjik

Objavljeno 08. februar 2013 16.28 | Posodobljeno 08. februar 2013 16.28 | Piše: Maja Kepic

Bastjan Kepic se je pred leti proslavil kot voditelj Bara, prvega resničnostnega šova pri nas.

V naravnem parku so ga osupnile orjaške sekvoje. Foto: osebni arhiv

Radijski in televizijski voditelj Sebastjan Kepic - Bastjan se je pred dobrimi tremi leti s punco Špelo in nekaj prijatelji odpravil čez lužo. »Ideja o potovanju v Ameriko je rasla nekaj let. Dolgo sem si namreč želel v živo ogledati, kaj ponuja ta tako opevana dežela hitre prehrane in surovega kapitalizma, ki sem jo do takrat poznal le prek filmskih platen. Vse potovanje smo si organizirali sami, in to kar prek spleta. Po dolgem in počez smo prepotovali štiri ameriške države: Utah, Arizono, Nevado in Kalifornijo. Obiskali smo naravne parke in, ja, tudi večino restavracij s hitro prehrano,« se smeje Bastjan. Z najetim avtom so prevozili skoraj 10.000 kilometrov.

»Težko jim pojasniš, da je Slovenija država«


Destinacija: Kalifornija, ZDA

Plus: odprtost in dostopnost ljudi

Minus: splošna nerazgledanost

Šoping: skodelica iz Alcatraza in kup oblačil ter kovček, da je vse lahko spravil domov

Izkušnja s tamkajšnjimi prebivalci je bila po eni strani zelo prijetna: »Tam hitro ugotoviš, da si ravno toliko domačin kot oni. Kaj hočem povedati? Ljudje se tako odprti, da je neverjetno. Človeka prvič vidiš in se z njim pogovarjaš o vsem, tudi o njegovi družini. Z veseljem ti pomagajo z napotki. Všeč mi je bilo tudi, ker na celotni poti kljub neverjetno veliki gneči na vpadnicah v velika mesta nismo doživeli nobene živčne vojne. Kultura voznikov je res na nivoju. No, po drugi strani pa me je zmotila njihova nerazgledanost. Težko jim pojasniš, da je Slovenija država in da res obstajamo na zemljevidu.«

Ameriška hrana mu je sicer všeč, čeprav je precej nezdrava. »Kruha, recimo, z izjemo ene trgovske verige sploh ne prodajajo. Nacejali smo se iz grozno velikih kozarcev iz fast foodov, ker je tamkajšnja lepa navada, da si natočiš in popiješ, kolikor ti pač paše, brez doplačila. Specialiteta, ki bi jo pripisal Američanom, je T-Bone (zrezek iz hrbtnega dela govejega mesa, ki ga odrežejo tako, da kost spominja na črko T, op. a.). Jedel sem ga v več državah in povsod je bil odličen. No, je pa treba dodati, da sem mesojedec. Sem bil pa končno v državi, kjer sem bil po kilogramih med najlažjimi,« v smehu pove Bastjan.

Ni malo krajev, kjer je okušal tujo hrano in navade

Čeprav so obiskali več velikih mest, tudi Los Angeles in Las Vegas, so ga osupnile tudi tamkajšnje naravne znamenitosti. »Njihovi naravni parki so prečudoviti.« Izkusil pa je tudi nekaj iz njihovega življenja na ulici. »Varnost je nekaj, o čemer Slovenci sploh ne razmišljamo, tam pa je lahko usoden že sprehod po parku, tudi čez dan. Prvo noč v Las Vegasu smo prespali v motelu, nekaj sto metrov stran od Stripa, tamkajšnje glavne ulice. Vrata v našo pritlično sobo so bila priprta. Kar naenkrat se je pojavil varnostnik, ki je bil bolje oborožen kot pol slovenske vojske, in nam dejal: zaprite in zaklenite, ker nikoli ne veš, kdaj bo kdo z revolverjem potrkal na vrata in vas oropal. Res neprijeten občutek!« se spominja voditelj.

»Prepotoval sem praktično vso Evropo, posebno Balkan, Severno Ameriko in severno Afriko, tako da ni malo krajev, kjer sem okušal tujo hrano in navade. Od vseh držav ali mest, v katerih sem pohajkoval poslovno ali turistično, sta mi najbolj všeč Kalifornija in Nevada. No, težko se odločim, ker je tudi v Istanbulu lepo, pa v Skopju, Prištini, Bratislavi. Uf. A kakor koli že, tudi zame velja rek: Ljubo doma, kdor ga ima. Ni ga namreč čez govejo juho, tenstan krompir in kavo v domačem lokalu,« še sklene Bastjan.

Maja Kepic V naravnem parku so ga osupnile orjaške sekvoje. Obiskali so razvpiti zapor na Alcatrazu. Na slovitem Pločniku slavnih se je fotografiral ob zvezdi najljubšega glasbenika. Ameriška kulinarika mu je zelo pri srcu, čeprav ni najbolj zdrava.

Deli s prijatelji