VRAČA SE

Po zmagi nad rakom prepeva o konoplji

Objavljeno 11. december 2015 23.01 | Posodobljeno 11. december 2015 23.03 | Piše: Ajda Janovsky

Že pred časom nam je zaupal, da je raka premagal s pomočjo pripravka iz prepovedane indijske konoplje. Alternativno zdravilo po novem zagovarja tudi v pesmi.

Datum, ko je izvedel, da je zdrav, si je dal vtetovirati na roko. Foto: facebook

Nekdanji član priljubljene fantovske pop skupine Game Over, ki je v devetdesetih letih na domačih tleh dosegala zvezdniški status, se po letih odsotnosti, ki jih je med drugim zaznamovala težka osebna izkušnja, vrača na glasbeno sceno. Nova pesem, ki jo bo predstavil javnosti jutri, v četrtek, je poklon alternativnemu zdravilu, ki ima po njegovem mnenju velike zasluge za to, da je premagal raka – nelegalni indijski konoplji.

Spomnimo. Lani je Steffanio za Slovenske novice razkril, da je uspešno prebolel zahrbtno bolezen, ki se ga je lotila leta 2013. Kot je povedal, je moral kar trikrat na pregled, preden so zdravniki postavili pravo diagnozo. »Bil je deževen dan, in ko sem se s kolesom peljal k zdravniku, sem preklinjal zoprno vreme. Ko sem se vračal, sploh nisem čutil, da pada,« se je spominjal. A nekako mu je uspelo zbrati moč: odločil se je, da se bo z rakom na bezgavkah, ki se je razširil tudi na pljuča in jetra, boril z vsemi sredstvi. Eno od teh je bilo tudi hašiševo olje, ki ga delajo iz sicer prepovedane indijske konoplje. Osupljive podatke o tem nenavadnem zdravilu je našel med brskanjem po spletu. »Hašiševo olje sem jemal med zadnjim ciklusom kemoterapije, ko se pojavijo vsi mogoči stranski učinki, hude bolečine – prava agonija. Jemal sem za riževo zrno olja vsak dan pred spanjem. To je zmanjšalo bolečine in stranske učinke za kakšnih 70 odstotkov!« ne more prehvaliti vedno bolj vsesplošno (pri)znanega alternativnega naravnega zdravila, ki pa je po črki zakona še vedno prepovedano.

Skladal med kemoterapijo

Potem ko se je začel počutiti bolje, je Steffanio nemudoma zavihal rokave. Na onkološkem inštitutu so mu prijazno dovolili, da je še med kemoterapijo začel sestavljati pesem Hey Mr. President – Legalize it! (Hej gospod predsednik – Legalizirajte jo!). »Pesem opisuje, kako sem se boril z rakom. Opozarja na to, da medicina ne priznava alternativnih sredstev, kot je hašiševo olje, jaz pa sem jih vseeno uporabljal in preživel,« pravi glasbenik. Morebitnih posledic zaradi priznanja uporabe sredstva, zaradi katerega se v skladu s slovenskimi zakoni lahko znajdete tudi za rešetkami, se ne boji. »Svet je glede indijske konoplje vse bolj ozaveščen. V ZDA je veliko zveznih držav že legaliziralo zadevo v zdravstvene namene. V Koloradu so jo legalizirali v celoti in državni prihodek se je zelo povečal, zmanjšalo pa se je število kriminalnih dejanj. Ampak najpomembnejša je zdravilna vloga indijske konoplje. Ljudje so se z njo zdravili več kot 7000 let, v prejšnjem stoletju pa so zdravljenje ukinili farmacevtski lobiji,« je prepričan pevec, ki si je ozaveščanje ljudi o tej opojni rastlini izbral za svoje poslanstvo. »Tudi v novi pesmi govorim o tem, kako absurdno je imeti nekoga za kriminalca, ker se zdravi z naravno zadevo. To, da je indijska konoplja prepovedana, je enako, kot če bi prepovedali saditi kako drevo,« zatrjuje. Morebitnih ukrepov, ker uporablja pripravek iz indijske konoplje, se ne boji tudi zato, ker je indijsko konopljo pri nas dovoljeno imeti pri sebi za lastno uporabo.

Da je popolnoma zdrav, je glasbenik izvedel 6. januarja 2014. Datum si je dal vtetovirati na desno roko. Hvaležen alternativnemu zdravilu, ki mu je pomagalo, z veseljem predaja izkušnjo naprej. »Poznam veliko znanih, ki so imeli podobno izkušnjo, a molčijo. Meni ni težko priti z besedo na dan, saj sem prepričan, da ljudje že veliko vedo o hašiševem olju in me ne bodo obsojali,« pojasni Steffanio, ki bo, mimogrede, v kratkem zakorakal pred matičarja s svojo srčno izbranko Tajo Hodek. Vzela se bosta avgusta 2016, priprave na poroko pa bosta začela takoj po izidu Steffanijeve nove pesmi.

Deli s prijatelji