NEZNANCI

Oropali slovenskega zvezdnika v Guči

Objavljeno 15. avgust 2014 17.12 | Posodobljeno 15. avgust 2014 17.12 | Piše: Oste Bakal

Neznanci na jugu Srbije izpraznili kombi devetih popotnikov iz Benedikta.

GUČA, BENEDIKT – Hladen tuš je po sicer prijetnem in zanimivem potepanju po Srbiji doživela skupina devetih slovenskih državljanov iz Pomurja. Potem ko so se štiri dni zabavali na 54. Dragačevskem zboru trubačev 2014 v Guči, na jugu države, so se v soboto zvečer ustavili v prestolnici Beograd, kjer so prespali. Čeprav so bili še ob polnoči v svojem kombiju, tega so parkirali na javnem in tudi razsvetljenem parkirišču, tako rekoč v mestnem središču, jih je zjutraj čakalo neprijetno presenečenje. Nepridipravi so namreč v nedeljo med 00.10 in osmo zjutraj razbili zadnje steklo kombija ter odnesli skoraj vse, kar je bilo uporabno, pustili so le zaboj radenske in hladilno torbo.

Policijska ignoranca

Predvsem so vlomilci odnesli spominke in druga darila, ki so jih popotniki iz Pomurja kupili zase in za svoje najdražje. Poleg tega so nekateri imeli nekaj drugih večjih in tudi dražjih predmetov, nekateri so ostali brez celotne osebne prtljage, z umazanim spodnjim perilom, majicami, hlačami, obutvijo. Še posebno žaluje znani glasbenik Boki iz Benedikta v Slovenskih goricah, ki je pravzaprav zvezdnik v Guči. Kako tudi ne, ko pa se je njegova pesem Guča, Guča prijela kot prava himna dogajanja v tem najbolj trobentaškem kraju na svetu, ki ga je tudi letos obiskalo več sto tisoč ljudi iz kakšnih tridesetih držav, med njimi spet več tisoč slovenskih državljanov, ki so med domačini vedno dobrodošli, saj slovijo kot najboljši potrošniki ... Bokiju so, med drugim, ukradli okoli 200 (njegovih) cedejev, v oblačilih tudi nekaj denarja, pustili pa so mu vsaj narodno nošo, ki je, kot nam je sam povedal, zelo draga.

Neprijetno presenečeni so bili Slovenci, ko so zjutraj poklicali policijo in jim prijavili dogodek. Policisti sploh niso hoteli priti na kraj dogodka, temveč se je moral voznik kombija odpeljati na PP Novi Beograd, kjer so sprejeli prijavo in izdali potrdilo o vlomu in škodi za zavarovalnico. Mož postave je dejal le, da se v Beogradu pač pripetil veliko vlomov, ob nedeljah pa je malo policistov v službi. Kljub temu je na potrdilo zapisal, da se je ogleda udeležil, ker je pač pisal v cirilici, in voznik Matjaž Korošak ni natančno prebral listine, ki jo je prevzel ...

Ob vsem tem je dobro vsaj to, da so vsi potniki osebne dokumente imeli pri sebi, tako da ni bilo treba posredovati pri pooblaščenem ministru na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Beogradu Milanu Predanu, ki je, mimogrede, v družbi predstavnikov drugih veleposlaništev, na povabilo zunanjega ministra in prvega podpredsednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića, obiskal zbor trubačev in koncert priljubljene pevke Cece Ražnatović v Guči.

Deli s prijatelji