SLOVO JERNEJA ŠUGMANA

»Njegovo velikansko srce ni zdržalo njegovega razdajanja«

Objavljeno 11. december 2017 20.44 | Posodobljeno 11. december 2017 20.45 | Piše: A. L.

Žalna slovesnost bo v sredo, 20. decembra, ob 15. uri na velikem odru Drame.

LJUBLJANA – Slovenijo je včeraj pretresla vest, da je za vedno odšel Jernej Šugman. Danes so se od njega poslovili tudi z zapisom na spletni strani SNG Drame. Ganljivi zapis, pod katerega je podpisan ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor s kolektivom, objavljamo v celoti.

»Zapustil nas je Jernej Šugman. Prijatelj, kolega, eden največjih igralcev, ki so ustvarjali na naših odrih, obraz, ki ga ne bo mogoče pozabiti. V gledališču Baal, Hamlet, Lear, Ojdip, Ata Ubu, Tit Andronik, Tašča v Ko sem bil mrtev, Alcest v Ljudomrzniku, Agamemnon v Iliadi, Maks in Kantor v Kralju na Betajnovi, Župnik v Hlapcih, Orgon v Tartuffu, Emir v Jugoslaviji, moji deželi … Na filmu Lenart v Kratkih stikih, Keber v Zvenenju v glavi … Nepozabni Veso na televiziji. In še in še. Odkar se je pred 25 leti pridružil igralskemu ansamblu SNG Drama Ljubljana, je ustvaril več kot 80 gledaliških vlog, kar 77 v Drami, ter številne filmske in televizijske vloge.

Nepozabne igralske stvaritve, nepozabni svetovi, ki so nastali in ki bi danes in v prihodnje še nastajali, vse to nas z Jernejevim veliko prezgodnjim odhodom popolnoma nepripravljene zapušča. Ostali bodo posnetki predstav, filmi, fotografije, kritike, intervjuji, različni zapisi. Vse to bo ostalo za vedno. Ostale bodo njegove številne nagrade, pričale bodo o igralskem velikanu, ki ga je mnogo prezgodaj, sredi največje umetniške inspiracije, vzela k sebi neskončnost. Nam, njegovim sopotnikom, prijateljem in kolegom, pa bo ostal spomin na njegov smeh, duhovitost in prijaznost, velikanska zaloga domišljije in navdiha, ki ju je tako nesebično delil, predvsem pa bo v nas odzvanjal vsak trenutek, ki smo ga užili in uživali z njim. Njegovo velikansko srce ni zdržalo njegovega razdajanja.

Vabljeni na žalno slovesnost, ki bo v sredo, 20. decembra, ob 15.00 na velikem odru Drame.
Igor Samobor, ravnatelj SNG Drama Ljubljana, s kolektivom
«

Deli s prijatelji