SPLETI SVOJEGA

Nesojena snaha ljubljanskega župana prisega na klasiko

Objavljeno 04. december 2017 17.09 | Posodobljeno 04. december 2017 17.23 | Piše: A. Br.

Znani in manj znani izdelovali adventne venčke. Varuhinja sporoča: Ljubiti in biti ljubljen.

Regina. FOTO: MEDIASPEED.net

Trgovski centri so že polni božične dekoracije in daril, mesta po Sloveniji prižigajo praznične luči, na radijskih postajah pa že lahko slišimo decembrske hite.
Pomembnosti spodbujanja kreativnosti in ustvarjalnosti se zavedajo tudi na Walfdorski šoli v Ljubljani, kjer je to eden izmed razlogov, da zdaj že tradicionalno pripravijo srečanje, na katerem se zberejo znani Slovenci z enim samim namenom – splesti svoj adventni venček.

Nesojena snaha ljubljanskega župana Vesna Dolenc Janković, kot kaže, prisega na klasiko. Naredila je tipični tradicionalni venček, zelenje kot osnova in božična rdeča barva sveč ter dekorativnih bunkic. Varne rdeče, s katero je skoraj nemogoče zgrešiti, se je držala tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer; tega dogodka se udeležuje več let zapored, venček pa je tako kot Vesna spletla iz naravnih smrekovih vejic ter zelenje poživila z božično rdečo. Dopisala je pomenljivo posvetilo: Ljubiti in biti ljubljen.

Malce bolj drzna je bila Regina: smrekove iglice je zamenjala za kolut drevesnega debla, ki je bil podlaga, namesto okroglih sveč je namestila bolj neobičajne, kvadratne, vsemu skupaj pa dodala še par manjših dekorativnih elementov. Moderno, minimalistično in drugačno, kot je seveda drugačna Regina.

Ni manjkalo niti zlate barve. Za svoj venček si jo je izbral vrhunski plesalec in plesni sodnik Andrej Škufca. Navajen blišča, bleščic in udarne zlate že s plesnih tekmovanj si ni mogel pomagati, da je ne bi vnesel tudi na izdelek. Andrej se je izziva lotil s pomočjo partnerice Melinde Törökgyörgye, črnolase, prav tako profesionalne plesalke, ki prihaja iz Madžarske.

Mojca Mavec je izbrala bolj tople in nežne tone ter naravne materiale. Simpatičen in umirjen venček, ki pa kljub temu veliko sporoča –​ prav takšen, kakršna je ona.

Ustvarjalne so bile tudi roke slovenskega legendarnega igralca Romana Končarja, ki v decembru praznuje tudi rojstni dan. Rodil se je na datum, ko Slovenci praznujemo dan samostojnosti in bi, če bi na svet prijokal le en dan prej, lahko postal čisto pravo božično darilo za svoje starše.

Svoj venček so izdelali tudi igralka Ana Dolinar, Nace Junkar, Barbra Drnač in številni drugi. 

Deli s prijatelji