EVROPA

Nenehno na poti

Objavljeno 30. marec 2017 00.01 | Posodobljeno 30. marec 2017 00.03 | Piše: Ajda Janovsky

Akrobata Filip Kržišnik in Blaž Slanič sta po potovanjih trenutno nekakšna rekorderja: v enem letu sta obiskala številne evropske države, novembra, denimo, sta bila doma samo štiri dni.

London ... Foto Osebni arhiv

Mojstra akrobacij Filip Kržišnik in Blaž Slanič, ki sta navduševala tudi v šovu Slovenija ima talent, večino dežel obiščeta poslovno, zaradi nastopov, kar pa ne pomeni, da na potovanjih ne uživata. »Zelo rada potujeva! Veliko nama tudi pomeni, da z lastnimi projekti širiva meje,« pravita. Ker je želja po njunih nastopih ogromno, časa pa malo, si običajno ne moreta privoščiti, da bi si kraje, v katere potujeta, podrobneje ogledala. »Seveda pa si vzameva kak prost dan, da si ogledava znamenitosti, poskusiva domačo kuhinjo in drugo, čeprav sva tam poslovno,« pove Filip.

Potujeta večinoma sama, brez pomočnikov. »Organizator dogodka pripravi celoten potovalni plan, midva pa grobo rečeno letiva tja, skočiva na glavo in letiva nazaj,« se zasmejeta. Občasno letita tudi z ekipo in takrat je, pravita, še posebno zabavno. Koliko milj sta že opravila z letalom, sploh ne štejeta, pravita pa, da jih je veliko. Kljub temu letalo ni njuno edino prevozno sredstvo. »Na nekatere nastope v tujino se zapeljeva kar z avtom – pa naj bo zaradi neprilagojenih ur poletov ali pa vse opreme, ki jo morava imeti s seboj. Poleti po Evropi so kar kratki, od dve do tri ure, z občasnim presedanjem, tako da kar hitro minejo.«

Spominkov ne kupujeta

Običajno stanujeta v hotelih ali apartmajih. Iščeta takšne v čim bolj umirjenem okolju, da se spočijeta in pripravita na nastope. Čeprav je urnik v tujini vedno natrpan, si vzameta čas za obisk večjih znamenitosti, muzejev in galerij. Med mesti, ki sta jih obiskala, je nanju največji vtis naredila Moskva, še posebno Rdeči trg. Všeč so jima namreč znamenitosti velikih dimenzij. Na potovanjih imata tudi poseben ritual – vsakokrat se ob znamenitosti fotografirata za spomin, če se le da, v zanimivi akrobatski pozi. Doma imata že na stotine takšnih posnetkov. Ker spominkov ne kupujeta, je to odličen način, da ne pozabita krajev, po katerih potujeta. Pri toliko potovanjih si je pač težko zapomniti prav vsako mesto.

Ker večinoma obiskujeta evropska mesta, pretiranega kulturnega šoka ne doživita. Prebivalci ju vedno lepo sprejmejo. »Ljudje so večinoma super. Kamor koli prideva, imava res srečo in dobro družbo, tako da se z veseljem druživa,« pravita. Vedno poskusita tudi lokalno kulinariko. »Iščeva novo domačo kuhinjo, čim več okusov, tem več zadovoljstva,« pravi Filip. Kje se splača nakupovati, jima v kratkem času navadno ne uspe izvedeti. »Po navadi kupujeva le hrano,« se zasmejeta.

Simpatična akrobata že načrtujeta naslednje potovanje, pravzaprav turnejo. Pot ju bo vodila od Pariza prek Singapurja nazaj v Evropo v prestižni Cannes, nato v Berlin in na koncu čez lužo, v New York. Popotnikom, ki bi ju radi posnemali, polagata na srce, naj uživajo, si ogledajo in poskusijo čim več novih stvari in naj jih ne bo strah stopiti v neznano. »Naj si ogledajo vse, kar jim čas in volja dopuščata. Turistične lokacije in vse do skritih pravih domačih kotičkov,« svetujeta.

V Berlinu Plus: drugačno okolje, v katerem se lahko naučiš veliko novih stvari.

Minus: če gre kaj narobe, je kdaj težko rešiti položaj.

Šoping: če imajo v deželi eksotično hrano, jo poskusita.


 

 

.

Deli s prijatelji