EKSKLUZIVNO

Na obisku pri Tanji Žagar: spoznali smo njenega Karla

Objavljeno 01. december 2017 09.25 | Posodobljeno 01. december 2017 13.58 | Piše: Tomaž Mihelič

Na obrazu Tanje Žagar ni sledi utrujenosti, ki običajno spremlja mlade mamice. Presrečna, ker so se ji izpolnile največje sanje, nam je zaupala sinčka Karla, da smo ga pestovali, medtem ko je pevka razodela, kako se ji je spremenilo življenje.

»Po cele dneve smo naokoli, kajti Karlo obožuje dolge potepe. Jaz si privoščim kakšno sladico, on pa pridno spančka ali se 'pogovarjava',« polna energije začne Tanja Žagar. Z materinsko vlogo se je prelevila v popolno osebnost, na nosečnost in porod pa ima prelepe spomine. »Naj se sliši še tako osladno in pretenciozno, ampak niti ene negativne izkušnje nisem doživela v preteklih 11 mesecih. Ves čas sem verjela, da bo šlo vse po ustaljenih smernicah in se ne bo nič zapletlo. V trenutku, ko začneš razmišljati, kaj vse bi šlo lahko narobe, se znajdeš v začaranem krogu negativnih misli in dvomov. Temu sem se zlahka izognila in prisluhnila ženskam z izkušnjami ter strokovnjakom. Tudi v porodnišnico sem odšla pomirjena, saj sem vedela, da je naravni porod dandanes še posebej varen, če upoštevaš navodila in ne kompliciraš. Ves čas sem skrbela za dobro vzdušje, se šalila in se veselila najinega sinčka, ki se mu je precej mudilo na svet. Za datum rojstva si je izbral petek 13. in le dve minuti čez polnoč je osmislil moje življenje. Seveda je porod boleč, saj nisem neka nadnaravna ženska. Vendar sta moja želja in sreča, ki ju prinese rojstvo, premagala to bolečino. Že naslednji dan sem bila v tako dobri formi, da sem povsem resno izjavila, da bi z največjim veseljem še enkrat rodila,« se nasmehne mlada mamica in nam namigne, da ji je bilo dečkovo ime, ki ga je izbral ponosni očka, takoj všeč.

Že dan po porodu bi še enkrat rodila.

 »Ne predstavljam si, da bi se s partnerjem prepirala zaradi imena. Na splošno so mi pri srcu takšna s črko r, Karlo pa zveni močno, mogočno in v želji, da bi vzgojila samozavestnega fanta, se mu zares poda. Hitro so mi začeli ob vsakodnevnih opravilih na misel prihajati verzi in tako sem mu spesnila nagajivo pesmico na melodijo poletnega hita Despacito: 'Karlito, Karlito, pokakano 'ma rito, če še mal' počaka, jo imel bo spet previto,'« nas spravi v smeh razposajena Tanja.

»Poglej ga, kako srčkan je in kako pridno nas posluša,« pokaže proti vozičku, v katerem kraljuje njen Karlo. Ljubko dete kratkih svetlih las in velikih modrih oči je s pogledom in gestami takoj vzbudilo pozornost, in še preden sem si opomogel od navala čustev, mi ga je Tanja že položila v naročje. »Pri tebi se bo zagotovo dobro počutil, saj imaš lepo energijo,« se je nasmehnila in izpostavila razlog dobrega razpoloženja: »Karkoli bi rekla in se pritoževala, bi se zlagala in ne bi bilo pošteno do tistih žensk, ki imajo težavno nosečnost, porod ali se srečujejo s poporodno depresijo. Lahko sem srečna, da ničesar od tega nisem izkusila. Ne najdem razloga za zaskrbljenost ali jamranje, saj je otrok zdrav, zelo lačen, veliko je in spi, tudi mamica pridno je in ne kompliciram pri hrani (nasmešek). Nočem se obremenjevati, še najmanj s svojo podobo, saj vsi vemo, da je porod napor za telo in organizem potrebuje čas, da si opomore. Na kraj pameti mi ne pade, da bi že zdaj začela trenirati in iskati načine, kako odpraviti kilograme.

»​Karlito, Karlito, pokakano 'ma rito, če še mal' počaka, jo imel bo spet previto.« 

To bi pomenilo, da ne živim polnega življenja,« je odločna in prizna, da sploh ne najde besed, ki bi orisale to njeno brezpogojno srečo. »Ko dobiš dete in ga stisneš v objem … Karkoli rečeš, zveni preveč banalno, prazno. Nisem izčrpana in vsa srečna ponoči skočim pokonci, da se mu lahko posvetim. Ulovila sem ritem hranjenja, malce si zabeležim, koliko poje, ne štejem pa ur in tudi ponoči ga ne zbujam, če želi spati. Ne joka brez razloga, le kadar ga napenja in ko je lačen nam to sporoči v svojem jeziku. Sicer pa je najbolj srečen, ko gremo na večurne sprehode po mestu ali naravi,« še izvemo.

Družina je zdaj popolna

Devet mesecev je spoznaval mamin repertoar avtorskih skladb in Tanja je tudi iz tega naredila šalo. »Smo rekli, da nam bo takoj po rojstvu povedal: 'Mama, lepo te prosim, nehaj že peti te svoje pesmi (smeh).' Pogosto mu prepevam, se z njim pogovarjam, kakor da razume vsako mojo besedo, povem mu, kaj delam, kam gremo … Na seznamu priljubljenih skladb so seveda otroške pesmice, ki sem jih jaz kot punčka rada poslušala, ter tiste, ki jih imajo moji učenci radi. Ne le na glasbo, navajamo ga tudi na druge zvoke, da se jih čim hitreje privadi in ga potem ne bo strah hrupa. V našem stanovanju je zadnje čase veliko obiskov in nismo se izolirali, da bi iskali mir in tišino. Normalno se pogovarjamo, družimo, navajamo otroka, da se v družbi ljudi udobno počuti. Nočem ga navezovati le nase, s tem bi naredila veliko škodo njemu in sebi. Jaz ga tako ali tako ves čas dojim in sem mu na voljo,« preseneti z odprtim in ljubečim pristopom. Da je celotna zgodba še bolj popolna, pa svoje prispeva tudi letni čas in radostni december. »Pred našo družino so najlepši prazniki, saj bodo jaslice letos celovite. Še nikoli nisem spekla toliko sladic, kot v zadnjih tednih, in vonj po sladkem pecivu ter tisti nežni vonj po otročičku sta lepša od vsakega parfuma,« je čustvena Tanja, ki nam je za konec povedala, kakšen navdih je novo rojstvo. »Z materinstvom se v ženski obudi toliko novih čustev, da postaneš ustvarjalno zelo produktivna in porodilo se mi je že veliko navdiha za nove projekte, nastope. A ničesar nočem prehitevati,« je odločna pevka, ki jo bomo lahko občudovali na najdaljšo noč v letu, ko bo s svojo skupino zabavala Mariborčane.

»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.«

Deli s prijatelji