PERU

Na kolesu z Andov do morja

Objavljeno 04. maj 2017 10.01 | Posodobljeno 04. maj 2017 10.06 | Piše: Ajda Janovsky

Modna oblikovalka in lastnica blagovne znamke Sens Zlata Zavašnik zelo rada potuje, najraje v majhnih skupinah in pod vodstvom lokalnega vodnika. Eno od potovanj, ki so ji podarila še posebno lepe spomine, je bilo tisto v Peru.

Če ji čas dovoljuje, se lastnica blagovne znamke Sens odpravi na vsaj eno večje potovanje na leto. Pred dobrima dvema letoma se je odpravila raziskovat tretjo največjo državo Južne Amerike Peru. Na pot se je podala z odraslima otrokoma – sinom Kristianom in hčerko Aleksandro Ilijevsko, pevko skupine Pliš in partnerico igralca Jurija Zrneca.

Do Peruja in domov je trojica potovala z letalom, po državi pa so večinoma potovali z avtobusom in kombijem. Južni del so raziskovali z manjšo skupino ljudi. »Za nekaj dni smo najeli tudi svoj kombi, ki se je popolnoma prilagajal našim željam. Všeč mi je bilo, da nismo imeli določenega urnika, ampak smo svoje interese, med drugim tudi čas za obroke, sproti prilagajali,« se spominja Zlata Zavašnik. 
Skoraj vsak drug dan so spali v drugem hotelu ali hostlu. Izbirali so prenočišča, ki so bila dobra izhodiščna točka za izlete in oglede. »Naše potovanje je bilo tudi športno obarvano, saj smo nekaj časa namenili različnim aktivnostim, kot sta treking in kolesarjenje. Najdaljši treking po reliefno razgibanem terenu je trajal kar sedem ur, tako da si moral biti kar dobro fizično pripravljen. Še ena zanimiva izkušnja je bilo gorsko kolesarjenje, saj smo se v nekaj urah spustili s 5000 metrov nadmorske višine do morja – lahko bi rekla, da smo v nekaj urah prešli iz gorske klime na tropsko oziroma z 10 na 35 stopinj Celzija,« razlaga.

Navdušena nad krompirjem

»Najbolj so me navdušili dinamika narave, menjavanje geografskih pasov in višinske razlike, čakanje na kondorja v dolini Colca. Eden izmed trekingov je potekal tudi do zelene oaze, ki leži na dnu skoraj najglobljega kanjona na svetu, kanjona Colce. Navdušili so me tudi Perujci s pozitivno energijo in svojo glasbo, ki je povezana s čarobno in skrivnostno naravo, dinamiko med dolinami in gorami,« pravi modna oblikovalka.

»Peru je zelo turistična država in v določenih mestih, ki so zelo turistična, so domačini s svojo prijaznostjo in odprtostjo zelo pripravljeni na popotnike iz tujih držav, da jim seveda tudi kaj prodajo. Na vaseh pa smo srečali ljudi, ki živijo bolj umirjeno in so bolj zadržani. Do turistov so sicer dovolj odprti in komunikativni, vendar ne pretirano, kot lahko začutiš pri ljudeh v zelo turističnih mestih,« še doda.

Ena od kulturnih posebnosti, ki so popotnico presenetile, so zelo velike socialne razlike, ki so med drugim odsev tega, kje ljudje živijo – življenjske razmere se glede na nadmorsko višino zelo razlikujejo. »Na eni strani imamo pozitivizem, ples in glasbo v mestih, na drugi pa življenje v vaseh, kjer so razmere vsaj z našega vidika težke: ljudje živijo sredi ničesar, kjer ni vode...« Popotnica je preizkusila tudi lokalno hrano. »Še posebno sem se navdušila nad sladkim krompirjem, veliko pa je bilo avokada, uživanje katerega sem nadaljevala tudi doma.«

Kot modno ustvarjalko jo na potovanju pritegnejo oblačila. »V Peruju se dobijo čudovite pletenine, narejene iz volne južnoameriških kamel alpak. Še zlasti je cenjena volna njihovih mladičev. Če izdelke iz te volne kupiš v trgovinah, kjer dobiš tudi certifikat, so cene visoke, plašč iz volne mladiča stane do 5000 evrov, vendar so izdelki kakovostni in oblikovalsko zelo zanimivi, saj so oplemeniteni z lokalnimi vzorci, ki so manj znani. Če obiščeš njihove tržnice, je zgodba povsem drugačna, saj lahko za izdelke iz volne alpake odšteješ nekaj deset evrov, vendar je razlika v kakovosti ogromna,« pravi. 
S potovanja je domov prinesla figurico alpake, ki ima kožušček iz prave volne, in nekaj puloverjev z značilnimi perujskimi motivi. »Za katerega od teh puloverjev, ki so izdelani kakovostno, lahko v butiku odšteješ tudi 100, 200 evrov, na tržnici pa so cene seveda občutno nižje (od pet do petnajst evrov, denimo). Na splošno se cene glede na lokacijo močno razlikujejo. Če se znajdete v restavraciji sredi zgodovinskega mesta Cusca, je cena kave na tamkajšnjem trgu okoli tri evre, tudi za kosilo plačaš evropsko ceno. V nekaterih drugih delih države lahko za isto stvar odšteješ desetino zneska.«

Na potovanje se pripravite

Kaj še svetuje popotniku, ki se namerava podati v Peru? »Če bo njegovo potovanje po Peruju obarvano tudi s športnimi aktivnostmi, kot je treking, svetujem, da se nanj res dobro fizično pripravi. To pomeni, da se na Šmarno goro ali celo višje odpravi najmanj dvakrat na teden v hitrejšem tempu. Če želiš to deželo doživeti na takšen način, je dobra fizična pripravljenost nujna. Za vse drugo pa poskrbite vsak dan sproti – vse, kar tam vidiš in doživiš, prinese namreč veliko zadovoljstvo in lepoto.« 
Zlata popotnikom priporoča, naj vsekakor preizkusijo treking do zelene oaze na dnu skoraj najglobljega kanjona na svetu. »Če je ljubitelj avanturističnih potovanj, naj doživi tudi gorsko kolesarjenje in iz prve roke doživi dinamiko raznolike nadmorske višine. Naj užije čim več različnih vrst sadja, med katerimi so lukuma, odličen je tudi sladoled iz nje, papaja, mango, banane... Nujno mora obiskati zgodovinski kraj Cuzco, med obiskom dobro ohranjene predkolumbovske inkovske razvaline Machu Picchuja pa skočiti na hrib Wayna Picchu, ki se razteza nad njim. To je bila res nora izkušnja, za katero se je bilo vredno potruditi. Ko prideš na vrh, zagledaš pred sabo ogromne skale, na katerih si lahko odpočiješ in uživaš v čudovitem razgledu na Machu Picchu. Vsakemu, ki se namerava odpraviti v Peru, bi priporočila, naj prespi pri domačinih na jezeru Titicaca in obišče okolje, v katerem živijo šamani,« sklene.
 

Plus: razgibanost terena in naravnih lepot, perujska tradicionalna glasba z mešanico sodobne glasbe

Minus: ga ni

Šoping: modni izdelki iz volne alpak z inkovskimi vzorci, začimbe na tržnicah 

 

.

Deli s prijatelji