SLOVENCI NA POTI

Motile so jo samo kobilice

Objavljeno 10. marec 2016 10.36 | Posodobljeno 10. marec 2016 10.36 | Piše: Maja Kepic

Teja Perjet, ki smo jo spoznali v šovu Gostilna išče šefa, zdaj pa s partnerjem Janijem vodi uspešno blagovno znamko Tejani, je že v otroštvu precej potovala. »In tudi zdaj bi, če bi mi le čas dopuščal,« pravi mlada mamica.

Pred leti je z nahrbtnikom na rami raziskovala Tajsko in Dubaj, kar sedem let zapored pa se je vračala v Grčijo, ki ji je izjemno pri srcu.

»Po značaju sem precej hiperaktivna, najbrž mi je prav zato Grčija tako všeč. Tam so ljudje namreč ravno nasprotni, vse poteka zelo počasi, zelo brezskrbno. Na začetku me je to motilo, zdaj pa me ne več,« pravi Teja Perjet in razloži: »Spomnim se prvega obiska Grčije, bila sem na Kosu. Ko sem v trgovini čakala na blagajni, se vrsta nikamor ni premaknila, ker je prodajalka gledala nadaljevanko po televiziji. Najprej me je to vrglo iz tira, potem pa sem si rekla: 'Kaj se sekiraš, saj si na dopustu!' In sem še sama začela gledati telenovelo. Kaj pa mi je drugega preostalo?« se nasmehne.

Od vseh grških otokov, ki jih je doslej obiskala, ji je bil Kos sicer še najmanj všeč. »Ker je preveč turističen, občutek sem imela, kot bi bila v Portorožu. Bolj so mi bili všeč Kefalonija, Lefkas in, denimo, Karpatos, ki so manjši in tudi manj oblegani.« Nekateri slovijo kot zelo žurerski, ampak ti niso Tejini najljubši. »Čeprav sem bila tudi sama tako rekoč še študentka, ko sem se potepala po Grčiji, me diskoteka pri diskoteki, kot jih vidiš, denimo, na Zakintosu, niso posebno prevzele. Upam, da se to v prihodnosti ne bo naselilo tudi na druge otoke. Na maturantske in absolventske izlete naj hodijo na Ios, Kreto in Zakintos, za preostale otočke pa bi raje videla, da jih žurerji pustijo pri miru.«

Otoke je večinoma raziskovala s skuterjem. »To se mi zdi najboljši način, saj so otoki dovolj majhni, da ga celega prevoziš z motorčkom. Med drugim sem se zapeljala na 700 metrov visoko razgledno točko, kjer se ti odpre čudovit pogled na Sredozemsko morje. Na Kiosu, denimo, pa so mi domačini priporočili ogled nasada dreves, iz katerih pridelujejo tako imenovano mastiko, ki jo uporabljajo tudi za kuhanje njihove slavne žgane pijače, uza. Smolo, ki teče iz teh dreves, lahko primeš v roke in poješ. Kot bi imel v ustih žvečilni gumi. Vsekakor zanimiva izkušnja!«

Teja obožuje Grčijo tudi zato, ker jo v marsičem spominja na Dalmacijo, kjer je preživela veliko poletij. »Ljudje so zelo podobni, zelo so prijazni, gostoljubni in brezskrbni. Pa radi imajo dobro hrano, zato se z njimi tako dobro razumem,« se zasmeje. Rada ima grško kulinariko. »Všeč mi je njihov jogurt, ki ga prelijejo z medom. Obožujem tudi njihove solate in sploh vse avtohtone jedi. Ne le zaradi okusov, ampak tudi zaradi načina, kako se prehranjujejo. Ob osmih se vsi skupaj zberejo na večerji, potem pa jedo, pijejo in se veselijo. Dolgo v noč. In to ne samo ob posebnih priložnostih, ampak vsak dan!«

Pa še en velik razlog je, zaradi katerega se Teja tako rada vrča v Grčijo: »Njihova obala, seveda! Morje je čudovite turkizne barve in tudi zelo čisto. Najdeš vse vrste plaž – od mivke do skalnate in moje najljubše, tiste, ki so posute z drobnimi kamenčki. Grčija je raj za tiste, ki jih navdihujeta morje in sonce.« V kratkem, pravi, se bo tja zagotovo še vrnila: »Samo da Sija (njena enoletna hčerka, op. a.) še malo zraste, potem pa zagotovo gremo!«
 

Destinacija: Grčija

Plus: njihov način življenja

Minus: velike kobilice, ki jih lahko srečaš na vsakem koraku

Šoping: nekaj spominkov

 

Deli s prijatelji